MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Magasvérnyomásról általában

Mit nevezünk magasvérnyomásnak? Általánosan elfogadott szabályok szerint, megegyezés alapján normális az a vérnyomás, ami felnőtt emberben, ülő helyzetben, szívmagasságban lévő mandzsetta és vérnyomásmérő esetén 140/90 Hgmm alatt van. Akármelyik érték magasabb ennél, magasvérnyomásról beszélünk. (16 éves korig a normális vérnyomás ennél alacsonyabb)

Vérnyomás- magas vérnyomás
Vérünk megfelelő keringtetését ereinkben a szív és az erek megfelelő ellenállása biztosítja. Megfelelően csak a kettő tényező összehangolt egységével működik. A szív nagy nyomással kilöki a vért az erekbe, ezzel az érrendszer artériás (verőeres) végén időszakosan magas nyomást hoz létre. Érrendszerünk másik, azaz a vénás végén a nyomás viszonylag alacsony. Ez a nyomáskülönbség biztosítja, hogy vérünk az artériás végtől eljusson a vénás véghez, ezzel elszállítva szöveteinknek a szükséges tápanyagokat, oxigént, és elszállítsa onnan a felesleges salakanyagokat, szén- dioxidot.

A vérnyomást az érrendszer magas nyomású, artériás felén mérjük A mérés lényege, hogy egy mandzsettát a kar (esetleg a láb) köré tekerve, abban a klegmagasabb, érben uralkodó nyomásnál magasabb nyomást hozunk létre. Ezzel a vér keringését megszűntetjük. A mandzsetta leengedésével, azaz a nyomás csökkentésével egyszer csak elérjük azt az értéket, amikor a mandzsetta nyomása már kisebb mint az érben a szívlökés által okozott legmagasabb nyomás, és így a vér a szívciklus elején át tud áramolni a mandzsdetta alatti érszakaszon. Ezt magunkon az ér lüktetéseként érzékeljük, míg fülhallgatóval határozott surranó hangot hallunk. Ez a systoles, bemondásnál a per előtti érték. Tovább engedve a mandzsettát elérjük azt a nyomásértéket, amikor már a szívciklus egész ideje alatt magasabb a nyomás az érben, mint a mandzsettában, tehát a vér útja állandóan szabad. Ez a diastoles, bemondásnál a per utáni ("per") érték. Ekkor az ér lüktetése abbamarad, fülhallgatóval a hang megszűnik.

Magasvérnyomás mint népbetegség
A magasvérnyomás betegség (orvosi szaknyelven hypertonia) szinte mindenki számára ismerős, nincs olyan család, ahol ne fordulna elő. Ezt az ismerettséget támasztják alá számtalan tanulmány is. Statisztika alapján a mai hazai társadalom 10-15%-a érintett, de ez az arány az életkor elrehaladtával egyre nő, és a 65 év feletti korosztályban minden második, 75 év felett már háromból két embernek magasabb az alap vérnyomása a még egészségesnek tekintett értéknél.

A fenti nagy aránnyal szemben azonban vannak szerencsésebbnek mondható népességek is a földön. Példának okáért Kenyában még 60 év felé is szinte ismeretlen ez a betegség.

Mi lehet ennek a különbségenk az oka? Mik a következményei? Milyen lehetőségünk van a kivédésére? Hogyan kezelhető? Egyáltalán mit tekintünk normál értéknek? Mindezen kérdésekre próbálunk összefoglaló választ adni, felgöngyölíteni a betegség minden tulajdonságát kiindulástól kezdve a kezelésen keresztül, az elhanyagolt magasvérnyomás szövődményéig.

Magasvérnyomás a meglapuló ellenség
A vérnyomás emelkedése általában alattomos módon, fokozatosan kezdődik. A klinikailag már hypertoniában szenvedő beteg legtöbbször későn, több évvel a kezdet után "veszi" észre, hogy valami nincs rendben. Leggyakoribb idnító jel lehet a hirtelen vérnyomáskiugrás (fejfájásm, ájulás, szádülés, hányás kíséretében), fejfájás, terheléskor jelentkező nehézlégzés, szívdobogás, látászavar, vagy valamilyen szövődmény fellépte. A szövődmények kialakulás pedig már visszafordíthatatlan állapotnak felel meg. A magas vérnyomás terhet jelent a szívnek, növeli oxigén igényét, csökkenti vérellátását, ezzel szívinfarktushoz, szívritmuszavarhoz, tüdőödémához vezet. Emellett károsítja a vesét, veseelégtelenséget okozva, az agyat, agyvérzést okozva, az ereket, arterioosclerozist okozva. Mindezen szövődmények elkerülése érdekében 40 éves kora után, amennyiben családjában előfordul magasvéenyomás, úgy már előbb is rendszeressen ellenőriztesse vérnyomását!

 Drinfo