MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Mit tanácsol a dietetikus lisztérzékenység esetén?

Nézzük meg, milyen helyet foglalnak el a következő élelmiszercsoportok a lisztérzékeny étrendben.


I. csoport: kenyér, cereáliák.

Nem fogyaszthatók: búza, árpa (maláta), rozs, zabból készült ételek, a kölest sem ajánljuk.

Fogyaszthatók: rizs, kukorica, speciális gluténmentes kenyér és tésztafélék, gluténmentes sütemény- és kenyérporokból készült ételek.

II. csoport: gyümölcsök, zöldségek.

Megszorítás nélkül fogyaszthatók mind a friss, mind a mirelit vagy konzervkészítmények. A kész- és félkész ételek közül csak a gluténmentes termékeket választhatjuk. A főzelékek készítéséhez csak a gluténmentes lisztet használhatjuk.

 III. csoport: húsok, húskészítmények, tojás.

Szabadon fogyaszthatók: különféle húsok, halak, tojás. A Pick Szeged Rt. valamennyi terméke glutén- és laktózmentes. A húskonzervek és a húsos ételkonzervek közül csak a garantáltan gluténmentes termékeket vásároljuk.

Nem fogyaszthatók: hurkafélék, húskonzervek, húspástétomok. Házilag kitűnő májkrémet, húspástétomot és tojáskrémet készíthetünk.

 IV. csoport: száraz hüvelyesek és olajos magvak.

Szabadon fogyaszthatók: sárgaborsó, szárazbab, lencse, dió, mogyoró, mandula, szója.

 V. csoport: tej és tejtermékek.

Szabadon fogyaszthatók, de mivel a tejdesszertekben és a több komponenst tartalmazó készítményekben lehet gliadin, fogyaszthatóságukat beszéljék meg a kezelőorvossal vagy a dietetikussal.

 VI. csoport: zsiradékok.

Szabadon fogyaszthatók: olaj, vaj, margarin, disznózsír. Mennyiségi korlátozásra a heveny szakasz kivételével nincs szükség.