Mit tanácsol a dietetikus lisztérzékenység esetén? Nézzük meg, milyen helyet foglalnak el a következő élelmiszercsoportok a lisztérzékeny étrendben.
I. csoport: kenyér, cereáliák. Nem fogyaszthatók: búza, árpa (maláta), rozs, zabból készült ételek, a kölest sem ajánljuk. Fogyaszthatók: rizs, kukorica, speciális gluténmentes kenyér és tésztafélék, gluténmentes sütemény- és kenyérporokból készült ételek. II. csoport: gyümölcsök, zöldségek. Megszorítás nélkül fogyaszthatók mind a friss, mind a mirelit vagy konzervkészítmények. A kész- és félkész ételek közül csak a gluténmentes termékeket választhatjuk. A főzelékek készítéséhez csak a gluténmentes lisztet használhatjuk. III. csoport: húsok, húskészítmények, tojás. Szabadon fogyaszthatók: különféle húsok, halak, tojás. A Pick Szeged Rt. valamennyi terméke glutén- és laktózmentes. A húskonzervek és a húsos ételkonzervek közül csak a garantáltan gluténmentes termékeket vásároljuk. Nem fogyaszthatók: hurkafélék, húskonzervek, húspástétomok. Házilag kitűnő májkrémet, húspástétomot és tojáskrémet készíthetünk. IV. csoport: száraz hüvelyesek és olajos magvak. Szabadon fogyaszthatók: sárgaborsó, szárazbab, lencse, dió, mogyoró, mandula, szója. V. csoport: tej és tejtermékek. Szabadon fogyaszthatók, de mivel a tejdesszertekben és a több komponenst tartalmazó készítményekben lehet gliadin, fogyaszthatóságukat beszéljék meg a kezelőorvossal vagy a dietetikussal. VI. csoport: zsiradékok. Szabadon fogyaszthatók: olaj, vaj, margarin, disznózsír. Mennyiségi korlátozásra a heveny szakasz kivételével nincs szükség. Forrás: http://www.medimix.hu |