Syncumar és a gyógyszerek kölcsönhatása Mivel az Ön betegsége vérrög képződésének fokozott veszélyével jár, alvadásgátló szedésére van szüksége. Az Ön által szedett Syncumar nevű gyógyszer a K-vitamin hatását gátolja, amely a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje (prothrombin) képződéséhez kell. Tehát gátolva a K-vitamint, nem képződik kellő mennyiségű prothrombin, így a véralvadás is gátolt lesz. Természetesen ha túl sok Syncumar-t szed, akkor ez a hatás túlfokozódva, veszélyes vérzést okozhat, ha pedig túl keveset, az vérrög (thrombosis) kialakulásához vezethet. A kellő hatás elérése mindig egyéni beállítást igényel, az eredeti prothrombin szint 20 - 30 %-át kell elérnünk, ez INR 2,0 - 3,0 közötti értéket jelent. A tapasztalat szerint nagyon különböző az a Syncumar mennyiség, amivel ez elérhető, van olyan beteg, akinek napi 1 mg adása elegendő, de olyan is van, aki napi 6 mg, esetleg e feletti dózis szedésére szorul. Ezt a különbséget több tényező okozza, egyik leggyakoribb, hogy az emberek eltérő mennyiségben fogyasztanak különböző K-vitamin tartalmú élelmiszereket. Mivel a Syncumar a K-vitamin ellen hat, nyilvánvaló, hogy ha táplálékában sok a K-vitamin, több Syncumar-t kell szednie. A kórházban beállított Syncumar adag a kórházi étkezéshez viszonyított, a beteg otthonában más étrendet folytat, változik a Syncumar szükséglete is, rendszerint emelni kell az adagot, hiszen otthon több gyümölcsöt, paradicsomot, salátákat fogyaszt. Kerülni kell az egyszerre nagyobb mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztását, az alkohol tartalmú italok pedig egyáltalán nem javasoltak. Egyes gyógyszerek is befolyásolják a prothrombin szintet.
Élelmiszerek K-vitamin tartalma 1. Nagy K-vitamin tartalmúak (0,1-0,6 mg/100g) Fogyasztásuk nem teljesen eltiltott, kb. napi 10 dkg megengedhető, de mindenképpen korlátozandó és a korlátozott fogyasztás is egyenletes legyen (tehát pl., ha 2 tojásból rántottát eszik, akkor ne egyen hozzá pl. fejes salátát): tojás, máj, fejes saláta, spenót, karfiol, paradicsom, paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, szójabab, málna, szamóca, tojás. 2. Közepes K-vitamin tartalmúak (0,01-0,1 mg/100g) A Syncumar-t szedő betegek a szokásos mennyiségben fogyaszthatják: vaj, étolaj, sárgarépa, zeller, petrezselyem, kapor, paradicsom, uborka, paprika, zöldbab, hagyma, póréhagyma, borsó, kukorica, spárga, gomba, alma, narancs. 3. Alacsony K-vitamin tartalmúak (0,01 mg/100g alatt) Fogyasztása nem befolyásolja az INR szintet, ezáltal a Syncumar napi dózisát sem: húsfélék, hal, kenyér, pékárúk, olíva, burgonya, rizs, tésztafélék, tejtermékek.
A prothrombin szintet befolyásoló gyógyszerek
A Syncumar is befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását
Pharmindex Forrás: http://www.medimix.hu |