A cukorbeteg diétája és életmódja 2 (részletes) A cukorbetegség lényege A cukorbetegséget az orvosi szaknyelv diabetes mellitus névvel jelöli. Lényege az, hogy az inzulin, a hasnyálmirigy egyik alapvetően fontos hormonja a szervezetből hiányzik, vagy jelen van ugyan, de hatását nem fejti ki kellőképpen. Az 1-es típusú diabetes mellitus a gyermek- vagy serdülőkori kezdetű forma, e típus fiatal felnőtt korban (általában 35 év alatt) is kezdődhet, s ritkaságnak számít az, ha magasabb életkorban alakul ki. Ekkor a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, gyakran teljes inzulinhiány igazolható. Viszonylag rövid idő alatt alakul ki, a kezelést csak az inzulin pótlása jelentheti. A 2-es típus felnőtt- és időskorban kezdődő forma, ebben az esetben a hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, de a sejtek elvesztik érzékenységüket vele szemben. A hasnyálmirigy kezdetben egyre több inzulin termelésével próbálja a helyzetet kiegyenlíteni, később azonban az inzulint termelő sejtek kimerülnek, s ténylegesen az inzulinhiány következményei állnak elő. Gyakran lappangva, évek alatt fejlődik ki, kezelésében kezdetben a diéta, majd a diéta melletti tablettás kezelés kap elsődleges szerepet, s csak a betegek kis hányada - általában több évre terjedő tablettás kezelés után - szorul inzulin adására. Mivel kezdete lassú, gyakran teljesen tünetmentes állapotban, egyéb vizsgálatok kapcsán kerül felismerésre. Kialakulásában örökletes hajlam mellett jelenlévő külső tényezők játszanak szerepet, mint elhízás, alkohol. Legdöntőbb ok a testsúlyfelesleg, mai életmódunk sajnos e tekintetben rendkívül rossz. Évszázadokon, évezredeken keresztül a táplálékkal a szervezetbe kerülő energiát kellően ellensúlyozta a sok mozgás (gyaloglás, futás, lovaglás, vadászat,..), ma viszont sétálás helyett járművet használunk, naphosszat íróasztal mellett, este televízió előtt ülünk és bőségesen táplálkozunk. Nyilvánvaló az elhízás megjelenése, a felvett energia ugyanis tartósan meghaladja a leadottat. A testsúlyfelesleg következtében a rendelkezésre álló inzulin egyre kevésbé tudja kifejteni hatását, a vércukor fokozatosan emelkedik, s cukorbetegség alakul ki. Ez az állapot azonban más szempontból is veszélyt jelent az adott egyén számára, ugyanis elhízottaknál gyakrabban fordul elő magas vérnyomás, a vérzsírok (koleszterin, triglicerid) emelkedése, olykor a vér húgysav szintjének növekedése (ez utóbbi köszvény kialakulásához teremthet alapot). Mindezek a tényezők együttesen megnövelik a korai érelmeszesedés kialakulásának valószínűségét, s ez a magyarázata ezen betegeknél gyakorta jelentkező cardiovascularis (szív- és érrendszeri) betegségeknek (szívinfarktus, stroke [agyérkatasztrófa], alsó végtagi érszűkület).
1. Normál éhomi vércukor VC(é): < 6,1 mmol/l] 2. Emelkedett éhomi vércukor (IFG): VC(é) ≥ 6,1 mmol/l de < 7,0 mmol/l és VC (OGTT 120’) < 7,8 mmol 3. Csökkent glükóztolerancia (IGT): VC(é) ≥ 7,0 mmol/l és VC (OGTT 120’) ≥ 7,8 mmol de < 11,1 mol/l 4. Diabetes mellitus (1-es típus): 5. Diabetes mellitus (2-es típus): VC(é) ≥ 7,0 mmol/l vagy étkezéstől függetlenül a nap bármely szakaszában mért VC ≥ 11,1 mmol/l valamint a VC (OGTT 120') ≥ 11,1 mmol/l Fontos tudni, hogy az elhízáshoz társuló cukorbetegség megfelelő laboratóriumi vizsgálattal már enyhébb stádiumban - az ún. csökkent glukóz tolerancia szakaszában (IGT) - felismerhető, s az ekkor elkezdett étrendi, életmódbeli változtatásokkal az esetek nagy részében megelőzhető a tényleges cukorbetegség kifejlődése. A diétás kezelés alapszabályai Az energia felvétel egyéni legyen. Egy normál testtömegű cukorbeteg diétájának az energiatartalma annyi legyen, amennyit a testtömege és munkaképességének fenntartása igényel (1000 - 3500 kcal/nap). Ha a cukorbeteg elhízott, mindaddig kevesebbet kell ennie, amíg a testtömege a kívánt szintre nem csökken. A testtömeg normalizálása ugyanis a cukorbeteg számára a legfontosabb teendő. Bárki könnyen kiszámíthatja ideális testtömegét. Módosított Broca index = (testmagasság cm-ben - 100) - 10 %. Eszerint egy 165 cm magas nő ideális testtömege: (165 - 100) - 10% = 65 - 6,5 = 58,5 kg).
A testömeg index BMI (Bodi Mass Index) = Testtömeg index = testtömeg (kg) / testmagasság (m)2
Az étrend tápanyag összetételét tekintve mai tudásunk szerint akkor járunk el helyesen, ha az kiegyensúlyozott. A táplálék formájában felvett energia kb. 50% - át szénhidrátból, 20 - át fehérjéből, 30% - át pedig zsírból fedezi a cukorbeteg. Minthogy az egyénenkénti energiaigény tág határok között változik, az elfogyasztott tápanyagok mennyiségének is egyéninek kell lennie. A cukorbeteg egyszerűen biztosíthatja étrendjének helyes tápanyag összetételét - anélkül, hogy az étrend valamennyi tápanyag összetevőjével (fehérjével, zsírral, szénhidráttal) külön foglalkozna - azáltal, hogy kiszámolja az étrend energia- és szénhidráttartalmát, s lehetőleg zsírszegényen étkezik. Az étkezések gyakoriságát illetően azt javasoljuk, hogy a cukorbetegek napjában legkevesebb ötször, de inkább hatszor étkezzenek. (Ez alól csak azok az intenzív inzulinkezelés alatt álló betegek kivételek, akiknél a napi négyszeri inzulinadás mellett háromszori - négyszeri étkezéssel is kitűnő anyagcsere állapot érhető el.) A vércukrot gyorsan emelő étel, ital fogyasztását célszerű kerülni. Ebbe a kategóriába elsősorban a cukros folyadékok (pl. üdítőitalok) és a magas cukortartalmú édességek tartoznak. Tulajdonképpen jó okunk van azt állítani, hogy a cukorbeteg - beleértve a fogyókúrázót is - semmilyen speciális diétát nem igényel, vagy legalábbis nem lényegesen különbözőt attól az étrendtől, amely - mint az "egészséges táplálkozás alkotóeleme" - bárkinek ajánlható.
Mit és mit ne egyen a cukorbeteg? Szénhidrátokat Egyre inkább polgárjogot nyer a szénhidráttartalmú élelmiszerek új típusú osztályozása, mégpedig hogy milyen mértékben emelik a vércukrot. Vannak kerülendő, mérve fogyasztandó és szabadon fogyasztható élelmiszerek. Kerülendő a répa- és a malátacukor, a méz, minden cukrozott üdítőital és cukorral készült sütemény, a lekvár, a befőtt/kompót, csokoládékészítmények, a fagylalt. Mérve fogyasztandó a fehér liszt és kenyér, a barna kenyér, az Abonett, a tészta, a rizs, a keksz, a müzli, a burgonya, a kukorica, a tej, a joghurt, a gyümölcs és a cukrozatlan gyümölcslé. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a finoman feldolgozott élelmiszerek - például a burgonyapehelyből készített burgonyapüré, a rizs- és kukoricapehely - jobban növelik a vércukrot, mint a főtt burgonya és a rizs. A tészták közül a spagetti kevésbé emeli a vércukrot, mint a galuska, a metélt- vagy kockatészta. Szabadon fogyasztható szokásos mennyiségben az összes zöldség- és főzelékféle, különösen a leveles zöldség (a saláta, a paraj, a sóska), továbbá a zöldbab, a zöldpaprika, a retek, a karfiol, a karalábé, a káposzta, az uborka és a paradicsom.
FehérjéketHangsúlyoznunk kell, hogy a cukorbetegeknek arra kell törekednie, hogy minél kevesebb zsiradékot, azaz minél soványabb hús- és tejterméket fogyasszon, mert elsősorban ezáltal biztosíthatja diétájának energiaszegénységét. A sovány marha-, sertés- és csirkehúst, a gépsonkát, a sonkaszalámit, a baromfifelvágottat, a virslit és a párizsit részesítse előnyben, míg a zsíros kolbászt és szalámifélét, valamint az igen nagy koleszterintartalmú májkrémet kerülje, illetőleg csak csekély (1-2 dkg-os) mennyiségben fogyassza. Ugyanígy előnyösebb a sovány (1,5% zsírtartalmú) tej, a félzsíros túrók és sajtok fogyasztása is. Egyúttal szakítani kell azzal a tévhittel is, hogy a cukorbetegnek a húst hússal kell ennie, mert viszonylag kis mennyiségű fehérjével is fedezni tudja szervezetének teljes szükségletét.
Zsiradékokat Mai tudásunk szerint helyes, ha a növényi és az állati zsiradékok fele-fele arányban fordulnak elő a cukorbeteg étrendjében. Minthogy az állati eredetű zsiradék java része húsokkal, felvágottakkal és tejtermékekkel jut a szervezetünkbe, ezen felül csekély mennyiségben fogyasszon sertészsírt és vajat a cukorbeteg. Az ételeit inkább kevés napraforgóolajjal vagy főzőmargarinnal készítse el. Az alacsonyabb energiatartalmú étrendre szorulók számára célszerű, ha a zsírszegény konyhatechnikát - teflonserpenyőt, alufóliát, grillezést és a roston sütést alkalmazzák, s a főzelékfélék elkészítésénél habarás helyett a gőzben párolást részesítik előnyben. A vajat csökkentett energiatartalmú margarinnal helyettesítsék. A magas koleszterintartalmú tojásból napi egynél többet ne egyen a cukorbeteg. Az alkohol fogyasztás kérdéséről cukorbetegség kapcsán is érdemes külön kiemelten foglalkozni. "Alkohol" - a kis mértékben, pl. vacsorát követően elfogyasztott egy dl száraz bor vagy 2-3 dl sör (jóllehet az utóbbi enyhén vércukor emelkedést okoz) semmiképpen sem minősíthető károsnak. A baj mindig a mértékletesség elfelejtésével van. A tartósan nagy mennyiségben fogyasztott alkohol jelentős kalória bevitelt jelent, elhízáshoz vezet, váratlan hypoglycaemias rosszullétet okozhat és az alkohol egyéb ártalmai (máj-, hasnyálmirigy-, szívizom-, központi és környéki idegrendszer károsodás, gyomorhurut, stb.) is előbb-utóbb megmutatkoznak.. Az édes likőrök, pezsgők és desszertborok viszont teljes mértékben kerülendők. A diétás italok közül a mesterséges édesítőszerrel készült (light) üdítőitalok és korlátozott mennyiségben a light gyümölcsnektárok fogyaszthatók. A diétás édességek, kekszek és csokoládék ellenben jobbára kerülendők, a kövér cukorbetegek számára pedig tilosak. Az élvezeti szerek közül kevés tea és kávé általában fogyasztható - természetszerűleg mesterséges édesítőszerrel.
Hét lépés az egészséges táplálkozás felé 1. Kerülje a látható zsírt!
2. Kerülje a láthatatlan zsírt is!
3. Keményítőtartalmú ételekkel lakjon jól! A keményítőtartalmú ételek megszüntetik az éhségérzetet, viszonylag olcsók és jó rost források (elsősorban a félbarna- barna kenyér javasolt). Naponta egyen néhány falat keményítő tartalmú ételt, az alábbi példák egy-egy étkezést jelentenek.
4. Egyen naponta gyümölcsöt vagy zöldséget! Zöldség, saláta vagy gyümölcs naponta fogyasztva, sok tápanyagot és rostot tartalmaz. 5. Szokjon le a cukorról!
6. Egyen elegendő fehérjetartalmú ételt! Fogyasszon naponta fehérjetartalmú ételt, pl. sovány hús, hal, tojásfehérje, zsírszegény tejtermékek, a hús egy részét helyettesítse növényi eredetű fehérjékkel, pl. hüvelyesekkel, melyek kevesebb zsírt és több rostot tartalmaznak. 7. Igyon kevesebb alkoholt! Nem kell lemondani az alkoholról. Naponta egy egység (3 dl sör vagy két deciliter száraz bor vagy ezeknek megfelelő mennyiségű - 3-5 cl - nem édes "tömény" ital) étkezések kapcsán megengedhető.
Az alábbi táblázat segítséget nyújthat diétájában
A következő táblázat egyes élelmi anyagok (nyersanyagok) és élelmiszerek szénhidráttartalmát mutatja
Napi 200 g szénhidráttartalmú diéta ötszöri étkezési elosztására egy példa
Az alábbi összefoglaló további segítséget adhat diétájának pontosabb betartásában Naponta 3 főétkezés és 2 kisétkezés a kívánatos. Ezáltal elkerülheti a túlzott éhségérzést és csökkentheti az étkezések utáni vércukor emelkedést. Szabadon fogyaszthat zöldségeket (paradicsom, paprika, uborka, káposzta, paraj, fejessaláta, fehérrépa, karalábé stb.), valamint gyengére elkészített teát, vizet, ásványvizet és energiamentes (light) üdítő italokat. Ezek az élelmiszerek és italok nem, vagy alig tartalmaznak energiát. Viszont a zöldségek rostban gazdagok, ezáltal csökkentik a vércukrot és egyúttal sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Amennyiben súlyfeleslege van, célszerű csökkenteni a kenyér, burgonya, rizs, tésztafélék, hüvelyesek, gyümölcsök mennyiségét is. Egyúttal fogyasszon kevesebbet a sovány húsokból, halból, felvágottakból, tejből, tejtermékekből is. Ha testsúlya normális, mindezekből nem kell kevesebbet ennie, mint előzőleg, csupán napi ötszöri étkezésre ossza el. Ha kívánatos, hogy testsúlya csökkenjen, maximálisan kerülnie kell a zsiradékokat és a zsíros ételeket (vaj, szalonna, kolbász- és szalámifélék, májkrém, tejszín, ...) tartózkodnia kell az alkoholtól (égetett szeszek, likőrök, édes bor, sör). Nem szabad fogyasztania cukrot, cukorral készült ételt, italt, mint csokoládé, desszertek, kekszek, sütemények, méz, cukros üdítő italok, gyümölcslevek: még a natúr gyümölcslevek is 8-10 % körüli cukrot tartalmaznak. Kerülje a "diabetikus" édességeket is. A szorbit és a fruktóz "rejtett cukornak" tekintendő. A diétás csokoládék, desszertek sokszor zsírdúsak. Mérsékelje a sófogyasztást, főként, ha magas a vérnyomása. Ízletesen készítse el ételeit, használjon széles választékban fűszereket, citromot stb.
Drinfo Forrás: http://www.medimix.hu |