A heveny bélhurut - hasmenés diétája

Heveny hasmenés esetén az első feladat az elvesztett folyadék és pótlása a kiszáradás megakadályozására.

A betegnek bőven adjunk teát, sós teát, gyümölcslevet, ásványvizet, sós nyáklevest vagy zsírtalanított húslevest. A sózott lágy tojást a beteg szívesen fogyasztja. A második naptól javasolt az ún. BRAT banánt, rizst, alma-szószt, pirítóst tartalmazó) diéta, majd a heveny gyomorhurutnál felsorolt ételekkel, nyáklevesekkel, vízben főtt burgonyával stb. bővíthető az étrend. Későbbiekben a diéta megfelel a rost-és fűszerszegény étrend követelményeinek

Számos emésztőrendszeri betegség tünete lehet a hasmenés, melynek kezelésében a megfelelő étrend különösen fontos szerepet tölt be. Hátterében leggyakrabban táplálkozási hibák, ételmérgezések és fertőzések, baktérium-, vírusfertőzés áll, valamint jellegzetes tünetként jelentkezik felszívódási zavarok és minden heveny és idült gyomor-bélgyulladás esetén is.

 A hasmenés diétája több lépésből áll a beteg állapotától függően a táplálékok körének fokozatos bővítésével.

1. Az első szakaszban csak a megfelelő folyadékpótlásról (cukor nélküli tea, zöldségfőzet) kell gondoskodni.

2. Ezután a főként keményítőtartalmú táplálékok kerülnek szóba, mint a jól ismert rántott leves, főtt burgonya, pirított kenyér, főtt rizs, reszelt alma stb.

3.Később építhetők az étrendbe a zsírszegény állati eredetű fehérjeforrások, a sovány húsok (eleinte főzve vagy zsiradék nélkül sütve, párolva), sonkafélék, tehéntúró, tojás.

4. Végül kerülnek sorra a nem durva rostozatú zöldségfélék, egyéb gyümölcsök, adott esetben áttörve, átpasszírozva. Ekkor már az étrendet az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően kell összeállítani, különösen odafigyelve a zsírszegénység megvalósítására az alapanyagok és az ételkészítés terén is, valamint arra, hogy a fűszerezés kímélő legyen, kerülve a csípős fűszerek alkalmazását.

 

Túróval töltött burgonya
4 személyre

1 kg burgonya, 25 dkg tehéntúró, 1 dl kefir, 10 dkg köményes sajt, 1 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem zöldje, bazsalikom, só
Az alaposan megmosott burgonyát héjában megfőzzük. Miután megfőtt meghámozzuk, kettévágjuk és a közepét kivájjuk. A túrót és a kivájt burgonyadarabkákat áttörjük és kikeverjük a sovány tejföllel. Ízesítjük a finomra vágott vöröshagymával, petrezselyemmel, bazsalikommal és sóval.
A masszát visszatöltjük a burgonyákba. Tetejére reszelt sajtot halmozunk és vékonyan kiolajozott tepsibe egymás mellé téve kb. 10-15 percig előmelegített sütőben sütjük.

Sajtos sárgarépafelfújt

50 dkg sárgarépa, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 3 ek. liszt, 5 dkg csökkentett zsírtartalmú margarin, 2 db tojás, 10 dkg Tenkes sajt, szerecsendió, só
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk és sós vízben puhára főzzük. Miután megfőtt leszűrjük és áttörjük. Amíg fő a sárgarépa, elkészítjük a besamelt. A margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, átpirítjuk és felöntve a vízzel hígított tejjel simára keverjük. A mártást az áttört répával kikeverjük. Langyosra kihűtjük és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a habbá vert fehérjéket és a reszelt sajtot. Ízesítjük finomra vágott petrezselyemmel, csipet szerecsendióval, sóval. Tűzálló, margarinnal kikent formákba, tálba töltve forró sütőben megsütjük.

Alufóliában sült halfilé
4 személyre

50 dkg tengeri halfilé, 2 dkg vaj, citromlé, tárkony, só
A fagyasztott tengeri halfilét kiengedjük, mindkét oldalát megsózzuk, citromlevet csöpögtetünk rá és megszórjuk szárított tárkonnyal. A szeleteket alufóliára fektetjük, apró vajdarabkákat teszünk rá és becsomagoljuk. Forró sütőben 15-20 perc alatt puhára pároljuk.

Almamártás
4 személyre

40 dkg alma, 3 ek. liszt, 1 dl 12%-os tejföl, 3 ek. cukor, citrom, fahéj, szegfűszeg, só
Az almát megmossuk, magházától megtisztítjuk és almareszelőn lereszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk. A mártás mennyiségének megfelelő, kb. 8 dl, cukorral, citrommal, fahéjjal szegfűszeggel ízesített vízben az almát megfőzzük. Közben a lisztet simára keverjük a tejföllel, hozzáadva egy keveset a főzővízből, majd behabarjuk vele a mártást. Néhány perc alatt kiforraljuk.

Sárgarépás rizsköret

25 dkg rizs, 30 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, petrezselyem zöldje, só
A megmosott rizst vagy a csomagolt félkész rizst forrásban lévő sós vízben megfőzzük. A sárgarépát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A sárgarépát átpirítjuk a 2 evőkanálnyi olajon, ízesítjük finomra vágott petrezselyemzöldjével, enyhén sózzuk. Kevés vizet hozzáadva fedő alatt puhára pároljuk. Miután a rizs megfőtt leszűrjük és hozzákeverjük a megpárolt sárgarépához. Tálaláskor tetejére friss, finomra vágott petrezselymet szórunk.
 
 

 Drinfo


Forrás: http://www.medimix.hu