A heveny bélhurut - hasmenés diétája Heveny hasmenés esetén az első feladat az elvesztett folyadék és pótlása a kiszáradás megakadályozására. A betegnek bőven adjunk teát, sós teát, gyümölcslevet, ásványvizet, sós nyáklevest vagy zsírtalanított húslevest. A sózott lágy tojást a beteg szívesen fogyasztja. A második naptól javasolt az ún. BRAT banánt, rizst, alma-szószt, pirítóst tartalmazó) diéta, majd a heveny gyomorhurutnál felsorolt ételekkel, nyáklevesekkel, vízben főtt burgonyával stb. bővíthető az étrend. Későbbiekben a diéta megfelel a rost-és fűszerszegény étrend követelményeinek Számos emésztőrendszeri betegség tünete lehet a hasmenés, melynek kezelésében a megfelelő étrend különösen fontos szerepet tölt be. Hátterében leggyakrabban táplálkozási hibák, ételmérgezések és fertőzések, baktérium-, vírusfertőzés áll, valamint jellegzetes tünetként jelentkezik felszívódási zavarok és minden heveny és idült gyomor-bélgyulladás esetén is. A hasmenés diétája több lépésből áll a beteg állapotától függően a táplálékok körének fokozatos bővítésével. 1. Az első szakaszban csak a megfelelő folyadékpótlásról (cukor nélküli tea, zöldségfőzet) kell gondoskodni. 2. Ezután a főként keményítőtartalmú táplálékok kerülnek szóba, mint a jól ismert rántott leves, főtt burgonya, pirított kenyér, főtt rizs, reszelt alma stb. 3.Később építhetők az étrendbe a zsírszegény állati eredetű fehérjeforrások, a sovány húsok (eleinte főzve vagy zsiradék nélkül sütve, párolva), sonkafélék, tehéntúró, tojás. 4. Végül kerülnek sorra a nem durva rostozatú zöldségfélék, egyéb gyümölcsök, adott esetben áttörve, átpasszírozva. Ekkor már az étrendet az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően kell összeállítani, különösen odafigyelve a zsírszegénység megvalósítására az alapanyagok és az ételkészítés terén is, valamint arra, hogy a fűszerezés kímélő legyen, kerülve a csípős fűszerek alkalmazását.
4 személyre 1 kg burgonya, 25 dkg tehéntúró, 1 dl kefir, 10 dkg köményes sajt, 1 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem zöldje, bazsalikom, só
Sajtos sárgarépafelfújt 50 dkg sárgarépa, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 3 ek. liszt, 5 dkg csökkentett zsírtartalmú margarin, 2 db tojás, 10 dkg Tenkes sajt, szerecsendió, só
4 személyre 50 dkg tengeri halfilé, 2 dkg vaj, citromlé, tárkony, só Almamártás 40 dkg alma, 3 ek. liszt, 1 dl 12%-os tejföl, 3 ek. cukor, citrom, fahéj, szegfűszeg, só Sárgarépás rizsköret 25 dkg rizs, 30 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, petrezselyem zöldje, só Drinfo Forrás: http://www.medimix.hu |