Vastagbél- műtét utáni táplálkozás szempontjai A diéta fehérjedús, rost- fűszerzsegény, kálium-, magnézium-, vitamindús és könnyen emészthető legyen.
A ROSTSZEGÉNYSÉG betartása még a műtét után hetekig tanácsos, míg a műtét okozta enyhe bélszűkület végleg megoldódik. 3-4 hétig a paraffin olaj fogyasztása javasolt, napi 2x1 evőkanállal. A FűSZEREK és ízesítők közül felhasználható; édes paprika, kapor, majoránna, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, zöldpetrezselyem, zeller, vanília, paradicsompüré, köménymag, szerecsendió, citrom, kakukkfű, tárkony, snidling, ecet, koriander, gyömbér.
Keksz, kétszersült, kifli, zsúrkenyér, zsemle, fehér- és burgonyás kenyér, rizs, dara, száraz tészták, tarhonya
csirke-, galamb-, borjú-, bárány-, fiatal marha és sertéshús, házinyúl, hal, máj könnyen emészthető formában elkészítve. Gépcsonka, fehérpecsenye, parízer, sümegi, zala felvágott, virsli, krinolin, sertésjava, májkrém, olajos hal.
tej és belőle készült italok (tejeskávé, kakaó, karamellás tej), aludttej, joghurt, gyümölcsös joghurt, kefir, vaj, sajtok, túró, tejföl.
Burgonya, paraj, sóska, sárgarépa, zöldbab, zsenge zöldborsó, kelbimbó, padlizsán, főzőtök, sütőtök, spárga, fejes saláta, paradicsom-leves, főzelék, köret, saláta formájában elkészítve.
banán, narancs, földieper, ribiszke, málna-turmixolva, szűrve, őszibarack, kajszibarack, alma, birsalma, cseresznye, meggyleves, kompót, mártás formájában elkészítve, vagy jam, natúr gyümölcslé, alakjában fogyasztva.
gesztenye, mák, dió, mandula, mogyoró (kisebb mennyiségben). TOJÁS önálló ételként is és ételek készítéséhez is felhasználható. Műtét után a 10. naptól FEKETEKÁVÉ és SZÉNSAVAS ITALOK FOGYASZTHATÓK.
Diétalap.hu Forrás: http://www.medimix.hu |