MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A baba gondozása

Az újszülöttet és a kisgyermeket minden fertőzés súlyosan veszélyezteti, ezért különösen fontos a fertőzések megelőzése. Alapvető a lakás tisztán tartása, a higiéniás szabályok betartása gondozás közben és a személyi higiéné.

Bőrápolás. Az egészséges, tisztán tartott csecsemő bőre különösebb kezelést nem igényel a tisztába tevéskor és fürdetéskor esedékes lemosáson kívül. Pelenkázáskor mindig gondosan távolítsuk el a szennyeződést és tisztítsuk meg a pelenka alatti területet. Az újszülött bőrét csak gyógyszertárban vásárolt vagy orvos által felírt szerekkel ápoljuk. A felnőttek számára készült, illatosított bőrápoló készítményeket később se használjuk kisgyermeknél. A baba bőrének ápolására a következőket ajánljuk: babahintőpor, babaolaj, kamilla, bórvíz, popsikenőcs, semleges babaszappan, valamint egyéb, az orvos vagy a védőnő által ajánlott készítmények.

Körömápolás. Legjobb, ha közvetlenül fürdetés után vagy alváskor vágunk körmöt. Amennyire lehetséges, tartsuk a körmöket röviden, nehogy a baba megsértse magát (vagy minket). Kezdetben hetente kétszer vágjuk a baba kezén a körmöket, a lábujjakon elegendő havonta egyszer.

Fürdetés. Amíg a köldökcsonk le nem esik és a köldökseb be nem gyógyul (egy-két hét), az újszülöttet ne merítsük be teljesen a fürdővízbe, csak szivaccsal mosdassuk. Először tiszta vízzel mossuk az arcát, vigyázva, hogy ne jusson szappan vagy fürdőhab a baba szemébe, szájába. Majd rátérhetünk a többi területre, legvégül kerüljön sor a baba popsijára. A hajlatokat se hagyjuk ki. A haját elég hetente két-háromszor megmosni samponnal vagy anélkül. A fürdővíz kézmeleg legyen, a babát mindig tartsuk biztonságosan és egy pillanatra se hagyjuk magára.

A csecsemő fürösztéséhez legjobb a műanyag kiskád (vagy nagy lavór), amely könnyen tisztán tartható, fertőtleníthető. A kádat ne használjuk semmi másra, még a csecsemő ruháját se mossuk benne. Használat előtt minden alkalommal fertőtlenítsük. Kezdetben a fürdetést célszerű délelőtt, a legnyugodtabb napszakban végezni, később rátérhetünk az esti fürdetésekre.

 

 

babanet