MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Légzőszervi gyulladások - torokgyulladás, nátha

Torokgyulladás, mandulagyulladás: A belélegzett levegővel a kórokozók először a torokba, a garatűrbe kerülnek. Megfelelő védekezőképesség hiányában itt egy gyulladásos folyamat indul meg, amely ráterjed a mandulákra.

A torokgyulladás tünetei a fájdalom, a láz és a heves ingerköhögés. A nyelés fájdalmas, a beteg úgy érzi, mintha valami felsértette volna a torkát. A tünetekhez gyakran társul a mandulák gyulladása, amely olyan mértékű is lehet, hogy az légzési akadályt jelent. Régebben a mandulák eltávolítása általánosan alkalmazott beavatkozás volt. A torokmandulákat mindenképpen érdemes legalább 6-8 éves korig megtartani - még abban az esetben is, ha viszonylag gyakran begyulladnak. Az immunrendszer normális fejlődéséhez a torokmandulákra szükség van. A mandulaműtét javallatát elsősorban a gyakran visszatérő gyulladások, tályogok képezik.

Az ismétlődő gyulladások veszélye az, hogy a mandulákban megtelepedett kórokozók a szervezet más részeit, szerveit is megtámadhatják. Ezek a baktériumok okozhatnak többek között ízületi, szívizom-, szívbelhártya-, vesegyulladást. A mandula ilyen esetben tulajdonképpen egy gennyes gócként szerepel, és mindenképpen el kell távolítani.

Nátha: orrnyálkahártya-gyulladás

A torokgyulladást gyakran kíséri az orrnyálkahártya gyulladása, orvosi nevén rhinitis. Közismert tünetei a tüsszentés, az orr duzzanata, a váladékürülés. A nyálkahártya duzzanata miatt a beteg az orrán keresztül nem kap levegőt, ezért szájon át lélegzik. Emiatt a torok kiszárad és a nyelés nehézzé válik. Az orrváladék hátracsúszhat a garatba, ez okozza a harákolást.

A gyulladás és duzzanat kellemetlen következménye, hogy az arckoponyában elhelyezkedő melléküregek - orrmelléküreg, homloküreg - kivezetőnyílásai elzáródnak, és kialakul a melléküreg-gyulladás. Ez heves fájdalommal, lázzal járhat. Vannak, akik különösen hajlamosak a melléküreg-gyulladásra. Ebben az anatómiai tényezők mellett az egyénre jellemző immunológiai viszonyok komoly szerepet játszanak. A melléküreg-gyulladás mindig komolyan veendő, mivel további szövődmények - pl. agyhártyagyulladás - forrása lehet.

A szénanátha nem ebbe a kategóriába tartozik, mivel az allergiás eredetű betegség. Arra érzékeny egyéneknél bizonyos anyagok - legtöbbször valamilyen virágpor vagy fűpollen - heves reakciókat váltanak ki. A tünetek ismertek: bőséges orrfolyás, tüsszentés, gyakran kötőhártya-gyulladás, könnyezés.

A szénanátha tehát allergiás gyulladás, de felülfertőződhet baktériumokkal és átmehet a fent ismertetett fertőzéses gyulladásba.

 

Fül-orr-gégészlap