MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Légzőszervi gyulladások - a hörghurut

A hörghurut: A hörghurutnak heveny és idült formáját különítjük el. A heveny hörghurut mintegy 24-48 órával követheti a felső légúti fertőzést, torokgyulladást.

A nem kellően működő védekezőrendszer következtében a kórokozók lejutnak a kishörgőkig. Itt megindul a baktériumok szaporodása, majd ennek következtében a gyulladásos reakció.

A heveny hörghurut tünetei: rossz közérzet, láz, köhögés és köpetürítés. A köpet a fertőző baktériumtól függően zöldes vagy sárgás színű. Ha a váladék pang a hörgőkben, nehezen ürül ki, ez elősegíti a baktériumok szaporodását.
Idült hörghurut alatt azt értjük, ha a köhögés és köpetürítés egy évben legalább három hónapig tart és ez legalább két egymást követő évben fennáll. Természetesen egyéb tüdőbetegséget a diagnózis felállításánál ki kell zárni.

Dohányosok betegsége

Az idült hörghurut elsősorban a dohányosok betegsége. Kialakulásának kockázata függ a dohányzás időtartamától és a napi elszívott cigaretta mennyiségétől. A dohányfüstön kívül egyéb légköri szennyező anyagok - munkahelyen, közlekedésben - is kiválthatják az idült hörghurutot. A heveny bakteriális fertőzések is elősegíthetik az elváltozások kialakulását, a betegség rosszabbodásához vezetnek.

A tüdő károsodása egy idő után visszafordíthatatlan. A gázcserében kulcsszerepet játszó léghólyagocskák mind nagyobb számban pusztulnak. A beteg először csak fizikai terhelés esetén - pl. sie-
téskor, lépcsőn járva -, később már nyugalomban is légszomjjal küzd, fullad. A vérben csökken az oxigéntartalom, a szén-dioxidé pedig megnő. A tüdőkárosodás a tüdőtágulásban is megnyilvánul. Az idült hörghurut súlyos esetben halálos kimenetelű légzési elégtelenséghez vezethet, amely legtöbbször légúti fertőzés során alakul ki.

Hörgőtágulat

A hörgőtágulat, mint neve is mutatja, a hörgőágak kóros kitágulását jelenti. Kialakulhat egy vagy akár több tüdőlebenyben. Alakja szerint megkülönböztetünk zsák vagy cilinder formájú tágulatot. A betegek egy részénél a tágulatok veleszületettek és a tünetek már korán jelentkeznek. Másoknál az elváltozások az ismétlődő, súlyos légúti fertőzések következtében alakulnak ki.

Tünetei: ismétlődő lázas állapotok, légúti fertőzések, amelyek többnyire már a gyermekkorban kezdődnek. Jellemző a nagy mennyiségű gennyes köpet, amely bizonyos testhelyzetekben ürül ki könnyen. A váladék olyan sok lehet - akár napi fél liter -, hogy ez a normális társadalmi érintkezést is hátrányosan érinti

 

 

 

Drinfo