MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Dohányzol ? - szokj le, segítünk


 A dohányzásról való leszokás annál nehezebb, minél régebben alakult ki a hozzászokás, de soha nem lehetetlen. Az elhatározás és az önbizalom alapvetően fontos: hinnie kell benne, hogy képes a leszokás mellett dönteni és ragaszkodni a döntéshez

Tíz lépés az egészségéért


A dohányzásról sikeresen leszokók tapasztalatai és orvosi szempontok alapján szakértők a következő tíz pontban foglalták össze a leghatékonyabb lépéseket a dohányfüstmentes élet felé:

-Meg kell határoznia a leszokás pontos dátumát, és ehhez ragaszkodnia kell. -Meg kell ismerkednie azokkal a lehetőségekkel, amelyek segítséget nyújthatnak a leszokásban. Környezetével tudatnia kell a szándékát, és kérje meg őket, hogy segítsenek, vagy legalább ne gátolják a végrehajtásban.
-Mindig találjon magának elfoglaltságokat, amelyek hozzásegítik, hogy ne gondoljon a cigarettára. Szabaduljon meg hamutálcáitól, öngyújtóitól és a még fel nem bontott cigarettáitól!
-Bőségesen fogyasszon folyadékot! Tartson keze ügyében egy pohár ásványvizet vagy gyümölcslevet, és szürcsölgesse folyamatosan!
-Legyen egyre aktívabb! Sétáljon, ahelyett hogy kocsiba vagy buszra szállna, próbáljon lépcsőn járni a lift helyett. A mozgás ellazít, és sikerélményt nyújt.
-Értékelje pozitívan az Önnel történteket. Minthogy kábítószerről van szó, a megvonás tünetei kellemetlenek lehetnek, de gondoljon arra, hogy a szervezete most gyógyul fel a dohányzás okozta ártalmakból. Ne izguljon!  Az izgatottság, a rágyújtás ingere és az összpontosítás zavarai néhány hét alatt megszűnnek.
-Változtasson a megszokott mindennapi életén! Mellőzze azt az üzletet, ahol általában beszerezte a napi cigarettáját. Esetleg el kell kerülnie kedvenc éttermét vagy a munkahelyi dohányzóhelyet, ahol eddigi sorstársai mérgezik magukat. Próbáljon valami újat, az eddigiektől teljesen különbözőt csinálni. -Lepje meg magát!
Nincs kivétel! Nincs olyan rossz vagy jó hír, olyan élethelyzet, amely akár egy szál cigaretta elszívására okot adna. Ez újabb és újabb szál utáni vágyakozást váltana ki.
-Ajándékozza meg magát! A cigarettán megspórolt pénzén vegyen magának valami apróságot vagy akár nagyobb dolgot: olyat, amit egyébként nem vett volna meg.
-Figyeljen oda az étkezésre! Ne essen neki a zsíros ételeknek. Próbálja ki a friss gyümölcsöt és zöldséget, cukormentes rágógumit, esetleg édességet!
Számolja a napokat! Minden egyes, cigaretta nélkül eltöltött nap ajándék az Ön egészségének, családjának - és pénztárcájának.

Nincs egyedül

A sikeres leszokás esélyét sokszorosára növeli a szakszerű segítség!
A cigaretta elhagyásához nyújtott orvosi segítség célja a lelki és a fizikai dohányfüggőség megszüntetése, ezzel a cigaretta elhagyásának megkönnyítése. A lelki függőség azt jelenti, hogy a dohányos ember számára a cigaretta egyaránt hozzátartozik a stresszhelyzetben a feszültség oldásához, a nyugalom perceiben pedig az ellazításhoz.
A dohányosokban kialakuló fizikai függőségért egyértelműen a nikotin a felelős. A rendszeres dohányosok központi idegrendszerében megszaporodik a nikotinreceptorok száma, a dohányzás kimaradása a központi idegrendszer működésében jelentős változásokat eredményez, és minden leszokni vágyó tapasztalhatja az ún. nikotinmegvonási tüneteket, például a szorongást, frusztrációt, ingerültséget, a koncentrálóképesség zavarát, az étvágy fokozódását, testsúlygyarapodást, nyugtalanságot.
A nikotinpótló eszközök, pl. a tapasz és a rágógumi azzal segítenek célja elérésében, hogy nikotint juttatnak a szervezetbe, és ezzel csökkentik az elvonási panaszokat az alatt az idő alatt, amíg megszokja, hogy nem gyújt rá. A nikotinpótlással a cigarettafüstben lévő több mint négyezerféle (!), egészségre ártalmas anyagból csupán egyetlen, a nikotin jut be a szervezetbe, az is csupán időlegesen, a leszokás ideje alatt.
Ennek napi mennyisége is kevesebb, mint a cigarettafüstből felszívódó nikotiné. A tapasz egyenletes és állandó nikotin-utánpótlást biztosít a szervezet számára, erős nikotinéhséget szinte soha nem lehet mellette érezni. Rágás során a rágógumiból folyamatosan nikotin szabadul fel, mely a száj nyálkahártyáján keresztül a vérbe jut, ahol a cigaretta iránti heves vágy megfékezéséhez elegendő nikotinszintet biztosít.


A páciensek arról számolnak be, hogy a nikotinpótló kezelés mellett a cigaretta elhagyása a vártnál sokkal könnyebb, és kisebb a visszaesés veszélye. Szinte eszükbe sem jut a dohányzás, sokszor még olyan helyzetekben sem, amikor korábban mindig rágyújtottak. Egyesek még dohányos környezetben sem kívánják a cigarettát, inkább viszolyognak a dohányfüsttől.

A kúra ideje néhány hét: tervszerű, szakszerű segítség mellett maximum három hónap alatt teljesen ki lehet szabadulni a dohányzás rabságából!

 

 Drinfo