MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Egészség az EU-ban

Mennyibe kerül az uniós egészségügyi ellátás a magyar állampolgárnak? Bonyolultabb az egészségbiztosítónál beszerezhető E111-es nyomtatvány használata, mint a hagyományos utasbiztosítás, és csak az adott ország ellátásra kötelezett szolgáltatóinál érvényes. A nyomtatvány 90 napig érvényes, ám postai úton bármikor meghosszabbítható.

Nem váltja fel a hagyományos utasbiztosítást az Európai Unió tagállamaiba szóló, a biztosítotti jogviszonyt igazoló E111-es nyomtatvány. A nyomtatvánnyal ugyanis csak azok a sürgős vagy szükséges szolgáltatások vehetők igénybe külföldön, amelyek a helyi állampolgároknak is ingyenesek. Így nem terjed ki a biztosítás a külföldön szükséges önrészre vagy a magánszolgáltatónál igénybe vett ellátásra.

E111

Utasbiztosítás

Hol érvényes?

Csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele

Magánszolgáltatóhoz is lehet fordulni vele

Mire terjed ki?

Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi

A biztosítási szerződés szerinti összes ellátást fedezi (pl. poggyászbiztosítás)

A drágább ellátásokra is vonatkozik?

A szükséges ellátásokat az ár figyelembe vétele nélkül nyújtani kell a nyomtatvány tulajdonosának

Az ellátások költségeit csak a szerződésben meghatározott összeg erejéig vállalja a biztosító

Fedezi-e a szükséges önrészt?

Az önrészt a biztosítottak kell fizetnie, annak visszatérítésére nem számíthat

Az önrészt is fedezi

Utólag, vagy előre fizet a biztosító?

Bizonyos tagállamokban az ellátás költségeit csak utólag téríti vissza a biztosító

Minden tagállamban a biztosító fizet

Van-e szükség más nyomtatványra?

2004. július 1-jéig nem minden tagállamban lehet közvetlenül az egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni

Minden tagállamban közvetlenül a szolgáltatóhoz lehet fordulni, előzetes ügyintézést nem igényel.

Érdemes előre tájékozódni a célország egészségbiztosításáról

Amennyiben E111-es nyomtatvánnyal utazunk (mely a Megyei Egészségpénztáraknál igényelhető személyesen vagy postai úton); érdemes utánanézni az adott országban érvényes szabályoknak. Érdeklődni a megyei egészségpénztáraknál vagy az OEP információs telefonszámán 06-40-200-347) lehet.

Sürgős és szükséges ellátások

Sürgős ellátásról akkor lehet szó, ha annak elmaradása maradandó vagy visszafordíthatatlan egészségkárosodást vagy életveszélyt okozna. A szükséges ellátások köre ennél tágabb, ezeket a külföldön tartózkodó állapotát és a tartózkodás idejét mérlegelve ítélik meg a helyi egészségügyi szakemberek. Június elsejétől a kiküldetésben lévők és a diákok mellett a turisták is megkaphatják a sürgős ellátás mellett a szükséges ellátást is, vagyis az utókezelés miatt nem kell hazautazni, ha hosszabb ideig szerettek volna külföldön tartózkodni.

A legfontosabb különbség a hazai és az uniós tagállamok egészségügyi rendszere között, hogy az uniós országokban a legtöbb egészségügyi ellátásért önrészt kell fizetni. Ez az összeg országonként különbözik, általában 5-20 eurós költséget jelent.

Önrészek az európai országokban

Az E111-es nyomtatvány nemcsak az uniós tagállamokban érvényes, hanem az Európai Gazdasági Térség többi országában - így Norvégiában, Lichtensteinben és Izlandon - is használható. Svájccal várhatóan ősszel születik meg a megállapodás.

Az egyes országokban fizetendő önrészeket tartalmazó táblázat letölthető .pdf vagy .rtf formátumban.

Néhány országban utólag fizet a biztosító

Néhány országban 2004. július elsejéig csak akkor érvényes a nyomtatvány, ha előtte érvényesítették a helyi egészségbiztosítónál. Az E111-essel így július elsejéig Ausztriában, Csehországban, Görögországban, Németországban, Olaszországban és Portugáliában a megérkezés napján érdemes felkeresni a helyi egészségbiztosítót.

Utasbiztosítás bankkártyával

Egyes bankkártyákhoz korlátlan számú utazásra szóló biztosítás jár, ezekre a hagyományos utasbiztosítás feltételei érvényesek, azaz bármilyen sürgős ellátásra érvényes, a meghatározott összegig. Egyes kártyáknál a biztosítás összegét magába foglalja a kártya éves díja, más esetben pedig éves díjtétellel igényelhető. A bankártyák biztosításáról érdeklődjön bankfiókjánál!

Franciaországban, Belgiumban, Finnországban és Luxemburgban pedig minden esetben ki kell fizetni az ellátást a kórházban vagy az orvosnál, a számlát utólag rendezi a helyi egészségbiztosító. (Ezekben az országokban általában 30 százalékos az önrész, ezért a számla összegének 70-75 százalékát kaphatjuk vissza a biztosítótól.)

Nincs fennakadás a nyomtatványok kiállításában

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint a nyomtatványok kiadásában nincs fennakadás, bár másfél nap alatt 1 500 igazolást állítottak ki. A nyomtatványt a TAJ-kártya és a személyi igazolvány felmutatásával lehet személyesen igényelni, vagy a szükséges adatok megadásával postai úton. Az eljárást megkönnyíti, ha munkáltatói igazolást is mellékelnek. Bartucz Attila, az egészségbiztosító szóvivője szerint elegendő az utazás előtt két nappal felkeresni a biztosító kirendeltségét.