MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A kábítószerekről röviden

Mit tesz a kábulat?

Az alábbiakban a Magyarországon legelterjedtebb kábitószerekkel illetve azok hatásával ismerkedhetnek meg:


Kábítószer fajtája Jellemzői Hatása, kísérő tünetek
Szipuzás Szerves oldószerek (festékhígító, ragasztóanyagok, acetonos körömlakklemosó, benzin, stb.) inhalálása általában egy az arcra húzott nejlonzacskóból történik, vagy a szerrel átitatott, arcra szorított kendőről Részegséghez hasonló állapot enyhe eufória, általános gátlástalanság, agresszív viselkedés öntudatlanság Hányás, fejfájás, szédülés, dülöngélés, kusza beszéd, remegés, fáradtság, homályos vagy kettos látás, látás, szapora szívműködés. Rendszeres szipuzóknál az idegrendszer, a máj és a vese tartósan károsodik. Pszichés függőséget okoz!
Kannabis származékok Lágy" vagy "könnyű" drog
Marihuána, hasis
Cigarettába sodorva vagy pipában, vízipipában szívják. A hasis hatása erősebb. Dohánnyal elkeverve szívják cigarettában és vízipipában, vagy vízben feloldva megisszák, esetleg elrágják.
Erős pszichés függőséget okoznak és nagy a "kemény" drogokra való átállás veszélye!
Véreres szemek, kitágult pupillák, könnyezés, szájszárazság, verejtékezés, szapora szívműködés, vérnyomáscsökkenés, szédülés, dülöngélés, remegés, eufória ("feldobottság" érzése), a gátlások megszűnése, beszédesség, nevetési- és mozgáskényszer, a látás és a hallás finomabbá válik, éhség- és szomjúságérzés jelentkezik, nagyobb adagok esetén hallucinációk, pánikreakció alakulhat ki, romlik a memória, koncentrálóképesség és az egyensúlyérzés.
Diszkó drogok Amfetamin származékok: a speed és az Extasy/Ecstasy erős serkentoszerek, szintetikus kábítószerek
A speed fehér, sárga és rózsaszín por, tabletta, illetve kapszula. Általában felszippantják vagy lenyelik, ritkán feloldva vénásan juttatják a szervezetbe. Az érdekes figurákkal díszített Extasy tabletták erős hatású amfetamint (MDMA) tartalmaznak
Fokozott szívműködés, szapora légzés, vérnyomás-emelkedés, tág pupillák, verejtékezés, hőemelkedés, szájszárazság, fejfájás, szédülés, remegés, nagy adag esetén görcsroham, eufória, megszűnik a fáradtság- és éhségérzet, javul az agyi és a fizikai (testi) teljesítőképesség, nagyobb adagok agresszivitást, hallucinációkat okozhatnak.
LSD Hallucinogének legjellegzetesebb képviselője szintetikus úton készítik. Általában szájon át juttatják a szervezetbe, Európában főleg LSD bélyeg nyalogatásával. Szapora szívműködés, vérnyomás-emelkedés, verejtékezés, nyálfolyás, tág pupillák, szédülés, remegés, hányinger, látási, hallási és tapintási hallucinációkat okoz. A hatás általában kellemes, de ún. "lidérces utazások" is elofordulhatnak, sőt, hetek múlva is kialakaulhat (főleg láz vagy stressz hatására) a "flash-back" jelenség, amikor a drog hatása alatt átélt fenyegető hallucinációk a kábítószerhasználatától függetlenül térnek vissza. Erős pszichés függőséget okoz!
Ópium származékok Morfin (morfium) egy természetes ópium származék, a heroin a morfin félszintetikus változata. Leggyakrabban a port feloldva, vénás injekció formájában juttatják a szervezetbe, ritkán felszippantják. Hatása így azonnal jelentkezik. Fájdalom-csillapító és kábító hatású az eufória eléréséhez egyre nagyobb adagokra van szükség, így az erős pszichés függőség néhány hét alatt testi függőséggel társul. Szűk (tűszurásnyi!) pupillák, elmosódott beszéd, csökken a vérnyomás, a pulzus-szám és a test-hőmérséklet, nagy adagok légzésbénulást, hányingert, hányást okozhatnak, eufória, személytelen gyönyörérzet, lebegésszerű állapot, megszűnik a szorongás, a félelem, a fájdalom, magabiztos, nyugodt érzés. A nem fertőtlenített közös tűk és fecskendők használata HIV-fertozést (AIDS betegséget), illetve fertoző májgyulladást (hepatitist) okozhat. A vérbe kerülő szennyeződések vérmérgezéshez, vénagyulladáshoz és trombózishoz vezethetnek. A drog elvonása csak fokozatosan, gyógyszeres segítséggel történhet.
Koka származékok Egy fehér por, melyet, általában az orrnyálkahártyáról felszippantva, ritkábban vénásan alkalmaznak. A hatás így gyorsan jelentkezik
Crack kokain olcsó és többnyire erősen szennyezett származéka, mely sárgás-barna, törékeny rögök formájában kerül forgalomba. Pipában vagy cigarettábban szívják, így azonnal hat.
Gyors szívműködés, szívritmuszavar, vérnyomás-emelkedés, tág pupillák, verejtékezés, hoemelkedés, szájszárazság, remegés, nagy adag esetén görcsroham, hányinger, eufória, éhség-, szomjúság-, fáradtságérzés és a gátlások megszűnése, testi, szellemi és a szexuális teljesítőképesség fokozódása
Jellemzoek a látási és tapintási hallucinációk, felvillanó fehér fények.
A Crack drasztikusan emeli a vérnyomást és a pulzus-számot, könnyen túladagolható, szívinfarktust, agyvérzést okozhat. Rövid eufória után mély depresszió. Rendkívül erős pszichés függőséget okoz, elviselhetetlen pszichés elvonási tünetei miatt erről a leszokás gyakorlatilag lehetetlen!


 

 

sulinet