MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Hogyan teheti a beteg hatékonnyá az orvosi vizitet ?

1./ Amikor előjegyzést - ez sajnos ma még Magyarországon nem általános - kér, közölje mi a panasza és mennyire sürgős!

2./ Ne csak testileg - külseje rendbe hozásával - hanem lelkileg is készüljön fel a vizitre! Írja össze, mik a problémái, mióta észleli a tüneteit, milyen körülmények közt léptek fel, van/volt-e láza, stb., mit akar a doktorral megbeszélni!

3./ Mondja el világosan, hogy mit gondol a betegségéről, ezzel segíthet az orvosnak és a doktor is könnyebben tudja az esetleges félreértést eloszlatni.

4./ Közölje, milyen gyógyszert próbált ki korábban, ez is támpontot adhat.

5./ Azt is mondja el, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, esetleg nem mindegyik szerepel orvosa adminisztrációjában (az sem mindig tökéletes), ön is változtathatott vagy más orvos is rendelhetett gyógyszereket.

6./ Ne mulassza el közölni, ha közvetlen környezetében előfordult hasonló betegség. (Öröklődő vagy fertőző betegségek.) Kérdezés nélkül is említse meg a mediterrán-trópusi térségben tett utazásait!

7./ Mondja el, milyen gyógyszereket nem bír szedni allergia vagy egyéb ok miatt!

8./ Ha nem érti azt, amit orvosa a betegségével, gyógyításával kapcsolatban mond, kérdezzen rá!

9./ Ne várjon feltétlenül receptet minden vizitkor, sokszor a gyógyszer fölösleges esetleg egyenesen káros. (Például vírusok okozta "hűléses" betegség esetén az antibiotikum nem hat, sőt esetleg csak a mellékhatása jelentkezik.)

10./ Amit az asszisztenciával is el tud intézni (például a szokásos recept felíratása, igazolások stb.), azzal ne a doktort terhelje! Ne búcsúzás után kezdjen új témába! (Ne feledje, hogy ha elkerülhető okból nyúlik meg az orvosi konzultáció ideje, a többi betegtársa idejét is rabolja!)

 

Dr. Erdei Mihály

Háziorvos