MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Fogkő, ínygyulladás

A fogak egyenetlen felszínén megtapadó baktériumokat tartalmazó masszát plakknak hívjuk. Ezeket 48 órán belül egy alapos fogmosással eltávolíthatjuk.

Ha a fogmosás túl gyors, vagy nem alapos, esetleg elmarad, úgy a nyálból kiválló krisztalloidok a plakkokban elmeszesednek, így fogkövet alkotnak.

Az alapos fogmosás közel  öt percig tart, s csak akkor érzé- kelnénk, hogy  milyen hosszú  is ez, ha egyszer valóban mérnénk az időt. A fentiekből következik, hogy nem a napi háromszori fog- mosás a döntő,hanem, hogy naponta legalább egyszer, de

alaposan, lehetőleg este mossunk fogat, a többi, nap- közbeni, gyors tisztításra inkább az üde lehelet miatt van szükség.

Hozzá kell fűznünk, hogy a fogkő kialakulásában nagy szerepe van a familiáris, örökletes tényezőknek, s a dohányzásnak is.

A fogkő kialakulása igen veszélyessé válhat. Az általa kialakult betegségek talán még nehezebben gyógyítha- tók, mint a fogszuvasodás.

Először is kialakul az íny- gyulladás, vérző, kellemetlen leheletet okozó, kissé duzzadt vöröses íny látható a fogak nyaka mentén, mely nem tapad rá a fogakra tökéletesen, így előbb kisebb, később egyre mélyülő tasakok   alakulnak  ki. Mindezen veszélyeken túl a fogkő esztétikailag is igen zavaró, sötét elszíneződést mutat a fogakon. Leggyakoribb lerakodási helye az alsó frontfogak belső felülete, valamint a felsö örlőfogak arc felöli oldalán, mivel itt vannak legnagyobb számban a nyálmirigyek kivezető nyílásai.

A kialakult fogkövet tökéletesen házilagosan nem lehet eltávolítani,  irány tehát kedvenc fogorvosunk.

Fogpótlások Azt mindannyian tudjuk, hogy a fogak hiánya az elégtelen rágás miatt gyomorpanaszokat okozhat, hogy ez a mosoly nem nevezhető éppen megnyerőnek, de azt már csak a szakemberek tudják, hogy fogazat még milyen maradandó károkat szenvedhet.

A fogak keresik a kontaktust a rágópárjukkal, a szakzsargon szerint az antagonistájukkal , illetve a szomszédos előtte álló foggakkal. Így, ha például hiányzik az alsó, sorrendben számolt hatodik fogunk, úgy a felette lévő hatodik fog ,miután az nem találja az anntagonistáját, lassan, de biztosan kiemelkedik a fogágyból, s hosszú távon akár újabb fogat is elveszíthetünk. Mivel a baj nem jár egyedül, a hiányzó hatodik fog mögötti hetes fog pedig előrebillen.

Mindezekből láthható,  milyen fontos, hogy ragaszkodjunk még meglévő fogainkhoz, de ha mégis ki kellet húzatni, minnél előbb pótoltassuk be azt!<

 

FOGBEÜLTETÉS - IMPLANTÁCIÓ

Helyesen műgyökér-beültetésnek nevezzük, mert nem műfogat ültettünk be (implantálunk), hanem valamely álcsontba a foggyökér helyére olyan szövetbarát tartószerkezet kerül, amely úgynevezett csontintegráció  révén már megbírja a felépítményt, a majdan egy második lépcsőben felépített  fogkoronai részt is.

Ma a műgyökérbeültetésnek több, mint száz tipusa ismeretes, ezek közül a csavarimlantátumok a legismertebbek. Behelyezésük nagyon egyszerű, de ugyanakkor nagy figyelmet és szakmai hozzáértést követel, de elengedhe- tetlen a tökéletes felszerelés is.

Először is fizikális vizsgálatok alapján eldönti a fogorvos, hogy a páciens státusza indokolja-e a beültetés szükségességét, vagy van ésszerűbb megoldás is. Fontos, hogy az illető megfelelő szájhigiénával rendelkezzen, mert ez elengedhetetlen feltétele az implantátum szervülésének. Az implantációk sikertelenségének gyakori oka, hogy az implantátum és az íny határán fertőzés jut be a fogágyba. Ez többnyire kivédhető lenne a tökéletes szájápolással.

A vizsgálatok után röntgen felvétel alapján el kell dönteni, hogy megfelelő-e a csont vastagsága és szerkezete. Ha ez megfelelő, úgy a röntgenen történő mérésekkel meg kell határozni az implantátum méretét és tipusát.

A leggyakrabban használt titán csavarimplantátum behelyezésének elve igen egyszerű: egy-egy tipusú (márkájú) csavarhoz megfelelő méretű előfúró szet tartozik. Így pontosan megfelelő méretű lyukat fúr a fogorvos, amelybe pontosan illik a műgyökér (kísértetiesen hasonlít egy tipli befúrásához).

Megfelelő gépet használva - lassú fordulaton, belső hűtésű fúrok segítségével ügyelnie kell, hogy nehogy "megsüsse" a csontot az orvos, mert így annak elhalása, hacsak néhány milliméteren is, az implantátum kilöködését vonná maga után.

Miután az implantátum a helyére került, az ínyt összevarva felette, hermetikusan lezárva 4-6 hónap alatt csontosodik a műgyökér, azaz a csontsejtek az implantátum mesterségesen kialakított vezetősínjeibe furakodnak, rögzítve így a műgyökeret-létrejön a csontintegráció.

Gyakran előfordul, hogy a csont vastagsága lehetővé tenné implantátum behelyezését, de a csont szélessége kevés a csavar- implantátumhoz.Ilyenkor jól alkalmazhatók a kissé nehézkesebben behelyezhető, de kitünően funkcionáló pengeimlantátumok.

Magánklinikánk leggyakrabban a Pitt-Easy Bio-Oss tipusú műgyökeret használja, amelynek ára kicsit drágább az átlagtól, de igen kitünő eredmények születtek használata óta.

Lézerek a fogászatban A lézereket a fogászatban történő felhasználásuk szerint három csoportba soroljuk.

Az elso csoportba tartozó nagy teljesítményű lézerek 100 milliwat és 100 watt közötti sugarakkal dolgoznak. Ezeket a szájsebészet területén használják. Nagy előnyük a szikével szemben a tűhegynyire fókuszálható pontosság kisebb traumát okoz, így a műtét utáni gyógyulás rövidebb idejű és kevésbé fájdalmas Egyre inkább elterjed az ínysorvadással kapcsolatos problémák megoldása a fentebb említett mikrolézeres sebészi technikával.

A mobil ínytasak eltávolítása az épen maradt csontszél magasságáig, megakadályozza a további tasak képződést és gyulladást. Ezzel a tipusú lézerrel kitűnően lehet a gyökérkezelések során fertőtleníteni a gyökércsatornákat a lézer hőhatását kihasználva.

A nagy teljesítményu lézerek másik felhasználási területe a gyermek- fogászat területén terjed. A sugár impulzusok hatására megpuhult szuvas részeket egy kaparó műszerrel fájdalom nélkül el lehet távolítani. A tejfogakon itt végetérhet az üreg kialakítása, de a felnőtt fogászatban még bizonyos elveknek eleget kell tenni( lásd: tömések), amit ezzel a lézer technikával már nem lehet egyszerűen elvégezni.

A kis teljesítményu, 100 milliwatt erősség alatti softlézerek nem teljesen tisztázott sejtújjító hatás révén számtalan kisebb-nagyobb szájbetegség gyágyításában hatékonyan segítenek. (herpeszek, afták, szájsebészeti utókezelések) Komputerek a fogászatban
a már minden fogorvosi rendelő munkáját megkönnyíti legalább egy számítógép.
A nehézkes karton rendszert átvette a jól áttekinthető számítógépes rendszerek. öbb, mint tíz éves multra tekint vissza a komputer vezérelt kerámia tömést készítő CEREC rendszer .

A kialakított üreg letapogatása után a számítógép a térbeli kulcspontokat összeköti, kiszerkeszti a tömés ideális   formáját, majd utasítja a hozzákapcsolódó kerámia esztergát annak elkészítésére.A rendszer valószínű azért nem terjedt el jobban, mert ha nem ideálisan lett az üreg kialakítva, úgy az elvékonyodott kerámia tömésszél letöredezett .

 

 Drinfo