MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Reflux betegség - az álarcos fojtogató

A reflux betegség tüneteit azért illetik gyakran az álarcos jelzővel, mert a panaszok sokszor más kórképekre is utalhatnak. A tünetek ismerete és felismerése azonban az orvos és a beteg számára egyaránt fontos, hiszen a reflux betegség tünetei ma már sikeresen kezelhetőek.

A gyomorégéstől szenvedők többsége kezdetben nem fordul orvoshoz panaszaival, sokáig életmódváltoztatásokkal, illetve recept nélkül kapható gyógyszerek szedésével próbálja kezelni magát. Amikor azonban a kellemetlen tünetek rendszeresen visszatérnek és a gyógyszerek használata heti két alkalomnál gyakrabban szükséges, illetve a tünetek nem enyhülnek, feltétlenül orvoshoz fordulni. Hatásos kezeléssel, a megfelelő gyógyszer kiválasztásával és életmód-változtatásokkal a beteg teljesen panaszmentessé tehető, a szövődmények elkerülhetők, a kívánt életminőség elérhető, illetve megtartható. Akár egy vagy két hét alatt olyan eredményeket érhetűnk el, amelyekre előző próbálkozásainkból kiindulva gondolni sem mertünk.

Hogyan diagnosztizálják?

A diagnosztika (kivizsgálás) célja egyrészt meghatározni, hogy a tüneteket valóban reflux okozza-e, másrészt kideríteni, hogy károsodott-e a nyelőcső nyálkahártyája, és ha igen, milyen mértékben.

Általánosan elfogadott gyakorlat, hogy a feltételezett refluxos beteget fiatal korban, figyelmeztető tünetek híján - a komolyabb diagnosztikai módszerek alkalmazása előtt diagnosztikus protonpumpa-gátló (PPI) teszt alá vetik. Ha a kezelés - PPI gyógyszer napi egyszeri szedése - hatására rövid időn belül jelkentős javulás következik be, az a reflux betegség diagnózisát megerősíti. A nyelőcsőendoszkópia a nyelőcső közvetlen vizsgálatát teszi lehetővé egy endoszkóp (vékony, hajlékony, tükrös cső) segítségével úgy, hogy közben a nyelőcső belsejének nagyított (endoszkópos) képe monitoron látható. Ez a diagnosztikai módszer szövetminta vételét is lehetővé teszi. A 24 órás pH-monitorizálás (megfigyelés) a gyomor vagy a nyelőcső savas vegyhatásának mérését és az adatok számítógépes rögzítését jelenti. A nyelőcsőmanometria (nyomásmérés) során a nyelőcső izmainak, illetve a nyelőcső alsó záróizmának működését vizsgálják.

Fájdalomenyhítő tanácsok

A reflux betegség tüneteit kordában lehet tartani. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel sokat lehet javítani a beteg állapotán, emellett azonban életmód-változtatásra is mindenképpen szükség van.

Olaszországban kutatásokat végeztek az emésztőrendszeri betegségek előfordulása és az életmód közötti kapcsolat felderítésére. Az eredmények azt mutatták, hogy a reflux betegség legfigyelemreméltóbb rizikótényezői közé tartozik az életmód, a stressz és a dohányzás. Ezeken változtatni lehet - mégpedig nem is olyan nehezen, mint azt sokan gondolnák.

A leggyakrabban ajánlott életviteli változás az ágy feji részének megemelése, ami a gravitáció révén segíti a nyelőcső kiürülését. Fontos, hogy ne csak a fejet emeljük meg, hanem az egész felsőtestet. Ez a módszer különösen olyan betegek esetében lehet hasznos, akiknél légúti tünetek, illetve éjszakai rosszullétek jelentkeznek.

A szűk, hasban feszes ruházat, öv viselésének kerülése és a testsúly csökkentése szintén fontos, mivel a hasi nyomás mérséklésével csökkenteni lehet a reflux gyakoriságát.

Étkezések utáni lefekvés, vagy a késő esti étkezések kerülése további lényeges szempont a betegek kezelésében. Lefekvés előtt 2-3 órával már nem tanácsos enni, ez segít a savszint csökkentésében és biztosítja a gyomor kiürülését. A krónikus gyomorégésben szenvedők számára étkezés után javasolt a séta, viszont este feltétlenül kerüljék chips fogyasztását.

Gyakoribb, kis étkezések szintén csökkentik a reflux lehetőségét. (Minél teltebb a gyomor, annál nagyobb a valószínűsége a reflux kialakulásának).

Rágógumizás, cukorka szopogatása fokozza a nyálelválasztást, így segíti a nyelőcső tisztán tartását, és a lúgos hatású nyál közömbösíti a felesleges gyomorsavat is.

Javulást hozhat a dohányzás elhagyása, ami csökkenti a reflux erősségét és javítja a nyelőcső kiürülését.

A legfontosabb diétás tanács az olyan ételek kerülése, amelyek az alsó nyelőcsőzáró izom nyomását csökkentik. Nem ajánlott a zsíros ételek, csokoládé, kávé, fűszerek, alkohol fogyasztása. A fehérjedús ételek azonban kimondottan kedvező hatásúak.

Mivel a túlsúly, illetve az elhízás jelentősen növeli a panaszokat, a súlycsökkentés nagyon sok embernek megkönnyebbülést hoz. Próbálja meg csökkenteni a stresszt, mozogjon és pihenjen sokat.

Tehát aludjon, öltözködjön, étkezzen és pihenjen (reflux)tudatosan és ne feledkezzen meg az orvosa által felírt gyógyszerekről sem!

 

REFLUXOS BETEG EGYNAPI MINTAÉTRENDJE

REGGELI
3/4 pohár almalé, 1/2 müzlitál zabpehely, 1 db zsemle, 10 g zsírszegény margarin, 1 teáskanál lekvár, 1 pohár zsírszegény tej vagy gyümölcstea.

TÍZÓRAI
1 db banán, 4 db sós keksz, 1/2 pohár zsírszegény tej.

EBÉD
1 adag zöldségleves, 4 db sós keksz, 1 adag sajtos tortellini olíva olajjal, 1/2 csésze friss gyümölcssaláta (citrusfélék nélkül), 1 pohár jeges tea

VACSORA
1 adag zöld saláta kalóriaszegény öntettel, bőr nélkül sült csirkemell, fél csésze enyhén fűszerezett rizs, 1 darab kifli margarinnal, zsírszegény puding (sovány tejjel), zsírszegény tej vagy gyümölcstea.

 

 

Drinfo