MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Étrendi ajánlás a különbőző vércsoportú embereknek

A "0" vércsoportú ember:

A 0 vércsop. embereknél elég alacsony a pajzsmirígyhormonok szintje,ami hízással,folyadék visszatartással,izomleépülássel és fáradságérzettel jár együtt.A babfajták-köztük a lencse is olyan anyagokat tartalmaznak,amelyek lerakódnak az izomszövetben és lú-gosakká teszik őket, a fizikai aktivitásra kevésbé teszik alkalmassá ezt az embertípust.Sovány marhahúst,bárányt,pulykát,csirkét és halat olyan gyakran ehet,amilyen gyakran csak kívánja és bírja beszerezni.Vigyázzni kell azonban az adagok nagyságára, egyszerre 18 dkg.-nál nagyobb húsmennyiséget nem szabad fogyasztani.Számukra jótékony hatású ételek még a belsőségek,illetve a szív és máj fogyasztása.Semleges hatású ételek a csirkehús,pulyka,fürj,kacsa,pulyka,kerülendők pedig: szalonna,a sonka,a liba és disznóhús.a halak közül jótékony hatásúak a tőkehal,makréla,csuka,szardínia, és a fehér húsú halak.Semlegesek a ponty, szardella, tintahal, kerülendő pedig a törpeharcsa.Szigorúan vissza kell fogniuk a tejtermékek fogyasztását.Szervezetük nem alkalmas ezek feldolgozására.A 0 vércs. embereknél semleges hatású tejtermék a fetasajt,kecskesajt,a mozzarella.Minden más tejet és tejterméket ki kell iktatni az étrendjükből.A zsirok közül az olivaolaj az ajánlott,az olajos magvak közül pedik a tökmag és a dió.Kerülendők a pisztácia,füldimogyoró és a mák.A gabonaféléket nem jól tűrik ezért ezeket el kell kerülni.Számtalan zöldségféle áll rendel-kezésükre,mint a brokkoli,hagyma,petrezselyem,kelkáposzta,póréhagyma,saláta,fokhagyma,torma,pirospaprika,karalábé,spenót,
mángold,pasztinák,paradicsom és a tök.A burgony fogyasztása izületi problémákat okozhat,a kukorica az inzulintermelést befolyásolja,
ezeket csak kis mennyiségben fogyassza.Kerülendő főzelékféle a vörös káposzta,a fehér káposzta,karfiol,gomba,kelbimbó és az olaj-bogyó minden fajtája.A gyümölcsök közül kerülni kell:a szeder,sárgadinnye,narancs,eper és a mandarin evését.Az italok közül nagyon kevés van amely elfogadható lenne a 0 vércs.-ak számára,de jótékony hatású a szódavíz,kerülendő pedig a presszókávé,koffeinmen-tes kávé,a tömény italok valamennyi fajtája,a kóla és a fekete tea.Semleges hatású a sör,zöld tea,vörös és fehérbor.

 A "AB" vércsoportú ember:

Az AB vércsop. ember e rejtélyes típus, az A és B típus modern összeolvadása.Emésztőrendszere érzékeny,immunrendszere túlságosan toleráns és jó a stressz tűrőképessége is.A húsok közül előnyös számukra a sovány vöröshúsok fogyasztása.Kerüljék viszont a csirke és szárnyashúsok fogyasztását,valamint a disznóhust és a felvágottakat is.Számos halféléket ehetnek mint pl.tonhal,csuka,szardínia,pisztráng,lazac,makréla.A tejtermékek jól hatnak rájuk különösen az erjesztett készítmények,mint amilyen a joghurt,kefír és a tejföl.De légúti fertőzések,valamint homloküreg-és középfülgyulladás esetén ,csökkentsék a termékek fogyasztását,mert ezek fokozzák szervezetünk nyáktermelését.Számukra igen jó fehérjeforrás a tojás.Az AB vércs. inkább olivaolajat használjanak,állati illetve növényi zsírok helyett.Az olivaolaj ugyanis olyan telítetlen zsiradék,amely csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Hasznos számukra a földimogyoró mert remek immunerősítő,ehetnek még gesztenyét és diót is.Kerüljék viszont a mogyoró,mák,tökmag, napraforgó és szezámmag fogyasztását.Bátran ehetnek lencsét(fontos rákellenes táplálék antioxidáns tápanyagtartalma miatt) szársz-babot, tarkababot,szójababot.azonban mérsékelni kell a züldbab és a züldborsó fogyasztását.a gabonafélék fogyasztását ajánlatos egy kissé visszafogni,búzacsírát és korpát hetente egyszer ehetnek,kerüljék a hajdina és a kukorica alapú ételeket.A kenyérfélék és teasütemények fogyasztása is megengedett,de jobb ha néha helyettük jó hatású rizs és szójalisztel készített ételeket fogyasztanak.
A friss zöldségek a különféle növényi hatóanyagok fontos,természetes forrásai,naponta többször is fogyasszunk friss zöldségféléket. Rendszeresen épitsük be étrendünkbe a tofut is, kismennyiségű hússal és tejtermékkel kombinálva.Kerüljük azonban az avokádó,a zöld, piros és sárga színű paprikafajtákat,valamint a retket és a narancsot(amellet,hogy irritálja a gyomrot,gátolja egyes ásványi anyagok felszívódását.Mivel a C-vit. fontos antioxidáns és jelentős szerepe van a gyomorrák megelőzésében,ezért az AB vércs.-ak fogyasszanak grépfruitot és kivit.

A "B" vércsoportú ember:

Ez a vércsoportú ember a nomád.Kiegyensúlyozott,erős immunrendszerű,rugalmas a termékfogyasztásban és jól tűri a stresszt. Képesek lekűzdeni a modern élet számos súlyos betegségét,mint pl. a szívbetegséget és a rákot.De ha mégis megbetegszenek,igen nagy a túélési esélyük.A -B- vércs. ember számára a marha,csirke és pulykahús helyett ajánlott inkább a bárány,birka,vagy nyúlhús fogyasztása,többszüri alkalommal is.Kerüljék még a szalonna,sonka,belsőségek,liba,disznó, és kacsahús fogyasztását.Hasznos viszont számukra a tengeri halak fogyasztása,és még bátran ehetnek tojást és valamennyi tejterméket is.A jobb emésztés és az egészséges kiválasztás céljából ajánlatos étrendjükbe beiktatni az ilovaolajat.Kétnaponként legalább egy evőkanállal javasolt,főzéshez viszont használjanak vajat.Kerüljék a kukorica,földimogyoró,napraforgó olaj használatát.A magvak többsége sem ajánlott a B vércsoportúak számára,a lektintartalmuk miatt zavarják az inzulintermelést.Csak néhány babféle és hüvelye ajánlott: szárazbab és szójabab.
Tartózkodjon a fekete bab,tarkabab,lencsefélék és a borsóból készült ételek fogyasztásától.Ezen vércs. emberek szervezete általában nem jól fogadja a búzából készült ételeket,valamint a rozs sem ajánlott,mert keringési zavarokat idézhet elő.Jótékony hatású a rizs és zabfélék,valamint a ritskorpából készített kenyér.Sok olyan tápláló zöldségféle van a mely jó hatású,ezekből naponta ehetnek 3-5 alkalommal.Viszont a paradicsomot teljesen iktassák ki az étrendjükből.A paradicsom ugyanis olyan anyagot tartalmaz amely irritálja a gyomor nyálkahártyáját.A kukorica metabolikus és inzulingátló hatása miatt van a tiltó listán.Gyümölcsfélékből ehetnek,nagyon kevés van ami a B vércs. számára káros.Az ananász azoknak lehet hasznos,akik a hús és a tejtermékek fogyaaztása miatt hajlamossak a felfúvódásra.Az ananász egyik enzimje segít az ételek könnyebb emésztésében.

Az "A" vércsoportú ember:
Az A vércsoportú ember a földműves.Ő volt az első vegetariánus,és ő találta ki a mondást,hogy ki mint vet úgy arat.Emésztőrendszere
érzékeny,immunrendszere toleráns, az állandó étrendhez jól alkalmazkodik,jól reagál a stresszre,nyugodt természetű és agrárjellegű étrendre van szüksége,hogy sovány és alkotóképes maradhasson.Az A vércsop. ember számára a veget. étrend a legmegfelelőbb-ez az étrend a megállapodott életet élő és kevésbé harcias ősök öröksége.Számukra különösen fontos,hogy az ételeket a lehető legtermé-szetesebb formában fogyasszák el,frissen és tisztán.Nem szabad elfelejteni,hogy ők biológiailag fogékonyabbak a szívbetegségekre és a cukorbetegségre.A húsokat és a nehéz ételeket szervezetük nagyon lassan dolgozza fel.Ők a húsok kalóriáit nem elégetik,hanem zsírként tárolják.Ez a típus a tejtermékeket is nehezen emészti meg,ráadásul ezek inzulinreakciót is kiváltanak szervezetükben,ami tovább lassítja a metabolizmust.A tejtermékek nagyon gazdagok telített zsírokban,amelyek veszélyeztetik a szívet és cukorbetegséghez vezethetnek.
A búza vegyes szerepet tölt be étrendjükbe.Búzából készült ételeket ehetnek,de vigyázzniuk kell,hogy ne túl sokat fofyasszanak.
Ha húst esznek,akkor a legsoványabb darabokat válasszák,a baromfi pedig sokkal jobb a vörös húsoknál.Tartózkodni kell az olyan hústermékektől a melyek nitriteket tartalmaznak,ezek elősegítik a gyomorrák kialakulását.Hetente 3-4 alkalommal egyenek tengeri halat, és kerüljék a fehérhalak fogyasztását.A halat sütve vagy grillezve fogyassszák.Jótékony hatásúak: ponty,makréla,csuka,lazac.
Kerüljék azonban a szardella,angolna,homár,tintahal és a polip evését.
Az A vércsop. emberek szervezete csak kis mennyiségű erjesztett tejterméket visel el.Hetente 1-2 deci tej vagy joghurt,heti 3 tojást.
E csoprt gyakran szenved allergiás vagy más légzási problémában.A tejtermékek növelik a kiválasztott váladék mennyiségét a szervezetben,ez káros is lehet mert a váladékok a különboző baktériumok táptalajává is vállhatnak.Nagyon kis mennyiségű zsiradékra van szükségük a szervezet egészséges működéséhez,napi 1 kanál olivaolaj a saláták vagy a párolt zöldségfélék mellé segíthet az emésztésben.A tökmag,napraforgómag,mandula,és dió kedvezően egészíti ki az étrendet.Leghatékonyabb hatású a földimogyoró,sőt ajálott is mert egy bizonyos rákellenes "lektint" tartalmaz.Az A vércsoportúaknak szükségük van a babfélékben és hűvelyesekben található növényi fehérjékre.Fogyasszanak feketebabot,zöldbabot,lencsét, valamint tésztaféléket is,de lehetőleg teljes kiörlésű lisztből.
A zöldségek a legfontosabbak e vércsoportúaknak,mert ezek biztosítsák számukra az ásványi anyagokat,enzimeket és az antioxidánsokat.A paprika pl. írritálhatja gyomrukat, a káposztára is érzékenyek lehetnek, a paradicsomot lehetőleg kerüljék,mert a benne lévő lektinek erősen károsítják emésztőrendszerüket.Ajánlott még a brokkoli(antioxidáns hatása miatt),úgyszintén a tök,sárgarépa,kelkáposzta,spenót fogyasztása.Sokan idegenkednek tőle de a tofu is nagyon ajánlott,azonban kerülni kell a padlizsánt, gombaféléket,olívabogyót,burgonyát.Számukra ajánlott minden gyümölcsfajta, kivéve a banánt,kókuszt,narancsot és a mandarint.


(F.G.)