MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A felső légúti megbetegedések megelőzése

A felső légúti megbetegedések gyógynövényes megelőzése

A téli időszak végén jóval gyakoribbak a megfázásos és a felső légúti megbetegedések, de a különféle gyógynövényes készítmények alkalmasak lehetnek ezek megelőzésére és hatékony kezelésére - állítja a Magyar Gyógynövényes Orvosok és Alkalmazók Közhasznú Egyesülete.

Egyél és egészséges leszel!
Közismert az a tény, hogy a felsőlégúti fertőzések jelentős részét vírusok okozzák. Mint azt megfigyeléseink is alátámasztják, az sem meglepő, hogy miért az őszi-téli-tavaszi szakaszban fordul elő a legtöbb megfázásos betegség. A kedvezőtlen környezeti hatások tudniillik ilyenkor gyakrabban egybeesnek a kedvezőtlen emberi tényezővel is, mint például a relatív és abszolút vitaminhiány, az immunrendszer meggyengült állapota, hangulati hullámvölgyek, stb.

Sajnos a vírusfertőzések kezelésére azonban jóval kevesebb eszköz áll rendelkezésünkre, mint a bakteriális fertőzések leküzdésére. Nem meglepő ez sem, hiszen a vírusok szaporodásuk során a gazdasejtek apparátusát veszik igénybe, ezért azok károsítása nélkül nehéz utat találni hozzájuk. Az AIDS kutatás ugyan új lendületet adott a virológiának, de a napi kezelésbe a tudomány legújabb vívmányai még nem kerültek bele. Nagyon fontos egy kezdődő felső-légúti infekció esetén időben olyan gyógymódot találni, amely megakadályozza a vírusok elszaporodását, ezáltal csökkenti a bakteriális felülfertőződés, az ún. szuperinfekció lehetőségét.

A gyógynövény-kivonatokat tartalmazó természetes készítmények rendkívül jó hatásúak a felső illetve alsó légutak vírusfertőzés okozta hurutos gyulladásainak kezelésére, valamint bakteriális fertőzések esetén antibiotikum terápia kiegészítésére. A fűben-fában orvosság elv kézzelfogható előnyöket kínál a megfázások leküzdésére.

A leggyakrabban alkalmazott készítmények nem egyszerűen nyákoldók (mukolitikumok), hatásuk igen sokrétű, amit klinikai vizsgálatok is alátámasztanak. Korábban a gyógynövényi kivonatokkal rengeteg probléma volt, a nem megfelelően standarizált kivonási eljárások, a tudományos vizsgálatok pontatlansága és/vagy teljes hiánya miatt. Ezzel szemben léteznek olyan gyógynövény alapú gyógyszerek (fitofarmakonok), amelyek az évszázadok alatt felhalmozódott tudást a legmodernebb gyártási technológiával ötvözve egységes, rendkívül magas termékminőséget kínálnak.

Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakrabban alkalmazott kivonatokat:
- kankalin (Primula veris) kivonat köptető és nyákoldó hatású,
- vasfű (Verbena) és sóska (Rumex acetosa) kivonata immunrendszer erősítő,
- kakukkfű (Thymi vulgaris) a kifejezett köptető hatás mellett az immunrendszer stimulálása révén enyhén antibakteriális hatású,
- borostyán (Hedera helix) bizonyítottan hörgőtágító és oldja a görcsös köhögést.

Napjainkban mind az orvostársadalom, mind pedig a laikus közönség részéről egyre nagyobb igény van a természetes, szervezetbarát gyógymódok alkalmazására.

Dr. Farkas Orsolya
Magyar Gyógynövényes Orvosok és Alkalmazók Közhasznú Egyesülete