MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Trombózis, tüdőembólia elleni védelem I

Sérülések után gyakran előfordul, hogy ágynyugalom vagy gipszrögzítés miatt jelentősen nő a vénás (visszér) rögök kialakulásának a veszélye, különösen az alsó végtagon.

Ez leggyakrabban a gipszrögzítés után fenyeget, de nagy a kockázat pl. protézis beültetés után is, a huzamosabb fekvés miatt.

Ilyenkor a mozdulatlanság (immobilizáció) hatására a vénákban pang a vér, nem működik megfelelően az izompumpa, ami a szív felé hajtja a vért. A pangó vér bealvadhat, vénás rög, vénás gyulladás keletkezhet. Ha ez a gyulladás felületes, csak kisebb vénákat érint, akkor helyi gyulladásos jelek jelentkeznek (fájdalmas, duzzadt, piros köteg). Ha nagyobb, mélyebb vénát érint (mélyvénás trombózis), akkor a vérrög leszakadva bekerülhet a szívbe és elzárhatja a tüdő ereit embóliát okozva. Ez gyakran vezet halálhoz és rettegett szövődmény.

A megelőzésnek több pillére van. legfontosabb az, hogy a Beteget minél hamarabb mozgatni-mobilizálni kell, vagyis ki kell kelteni az ágyból. Ha gipszrögzítésről van szó, akkor mozgatni kell a szabadon lévő ízületeket, pl. lábujjakat. Ez egyrészt serkenti, gyorsítja a keringést, másrészt az izompumpa segítségével is elhajtja a vért mielőtt bealvadna. A felpolcolás is segít pihenéskor, így nem pang a vér, hanem a gravitáció is segít a vénák kiürülésében. Fontos még a fokozott folyadékbevitel, ez legyen szénsavmentes ásványvíz, csapvíz vagy cukormentes tea. Ez legyen min. napi 2 liter. Ez képletesen szólva "felhígítja" a vért, megakadályozza a besűrűsödést, ami kedvezne a rögösödésnek. A szénsavas, cukros üdítők, gyümölcsitalok kerülendők hiszen zavarják az emésztést, és emelik a vércukorszintet, fokozzák az elhízást.

 

Drinfo