MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Nyitott gerinc

A nyitott gerinc a leggyakoribb születési rendellenesség. Azonban több fokozata ismert és ezeknek csak kis része okoz egészségkárosodást, az esetek többsége enyhe un. melléklelet, klinikai tünetek és következmények nélkül.

A terhességi szűrés (vér AFP szint, ultrahang) hatékonyan képes kimutatni a velőcső záródási problémákat (azaz a nyitott gerincet).

A nyitott csigolyáknak (spina bifida) sok fokozata létezik. A gerincvelőt a csontos csigolya ív, a felette az izomzat, bőr alatti kötőszövet, majd a bőr borítja.

A gerincvelőt borító lágyrészek és csontok belülről-kifelé haladva nyílhatnak meg. A gerincvelőt(7) borító legbelső csontos gerincív részleges, vagy teljes hiánya (3,4) a röntgenen diagnosztizálható, "legenyhébb", külső jelekkel nem járó formája inkább melléklelet, jelentősége nincs. Sok esetben a bőrön besüppedés, pigmentfolt (anyajegy), vagy dúsabb szőrzet látható.


Súlyosabb formákban a lágyrészek is "kinyílnak", a gerinc a bőr alatt átlátszik. Értelem szerűen ilyenkor a sérülés veszély is lényegesen nagyobb, nincs védő lágyrészboríték sem. A megoldás műtéti.

A legsúlyosabb forma, amikor maga a gerincvelő sem záródik, szabadon fekszik az ágyéki bőrön kinyílva. Ez a forma szinte biztosan bénulásokkal, érzéskieséssel jár.

Az elváltozás örökölhető, de csak halmozódást mutat, vagyis gyakrabban fordul elő, mint az egészséges szülőktől, de nem öröklődik "kötelezően".


Megelőzés, sportolás

A terhesség előtt-elején végzett fólsav pótlás jelentősen csökkenti a nyitott gerinc kialakulás kockázatát. A fólsav a B vitaminok csoportjába tartozik, a sejten belüli anyagcserében, a DNS örökítő anyag felépítésben, vérképzésben. Fólsavban gazdag ételek közé a tojássárgája, szója, máj, karfiol, zöldbab, dió és a mogyoró tartozik. A terhességi vitamin készítmények fontos alkotója.

A gerincvelőt(7) borító legbelső csontos gerincív részleges, vagy teljes hiánya (5) a röntgenen diagnosztizálható,
"legenyhébb", külső jelekkel nem járó formája inkább melléklelet, jelentősége nincs. Néha a bőrön besüppedés, pigmentfolt (anyajegy), vagy dúsabb szőrzet látható.

Sokan tévesnek tartják a felfogást, hogy kímélje magát az ilyen páciens, hiszen ez nem okoz önmagában panaszt, és a felette lévő bőséges lágyrész (az erős izomzat is!) védi a gerincvelőt, ami kb. fél arasz mélyen van "beágyazva". Persze nem jó az, ha valakit tompa tárgyal derékba vágnak, de ez ritka sérülés, és nem tudok olyan irodalmi adatot, ami bizonyítaná, hogy az ilyen emberek gyakrabban sérülnek, így a sport tiltása -az esetek többségében- nem megalapozott.

Sőt, az erős ágyéki izomzat meg növeli a védő lágyrész vastagságát, stabilizálja a gerincet, lassítva a kopást, vagyis inkább hasznos, mint káros!

Ha kétsége van, konzultáljon gerincgyógyászatban járatos specialistával!

 

Gericgyógyász-lap