MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Az izületi protézisekről

A protézisekről . - Mi volt előtte?A protézisek igen fontos szerepet játszanak a modern ortopédiai kezelésekben. A világon milliók nyerték vissza a szabad, botoktól, mankóktól mentes, fájdalmatlan mozgás élvezetét.

Ez nem volt azonban mindig így. Az ortopédia alaptörvénye, hogy a rögzített panaszos ízület fájdalma megszűnik. Még az 1950 években is bevett módszer volt a fájdalmas ízület műtéti elmerevítése, "összecsontosítása". Sok esetben végzeték a térd vagy a csípő elmerevítését. Meglepő, de a merev térddel vagy csípővel a betegek sántítva bár, de FÁJDALOM NÉLKÜL képesek voltak -néha újra- járni.

Megemlíthetjük még a ízfelszín áthelyező, vagy ostetomiás műtéteket, melyek során a csont ízület közeli végét átvágva és a levágott darab eltérő visszaillesztése után a terhelést a még meglévő ép porcrészekre helyeztük át. Ezek nagy része kiszorult a jelenlegi ortopéd műtétek közül, csak a térd körüli ostetomiákat végezzük megfelelő indikációval. Ezekről bővebben az "O-X láb korrekciója" blogomban írtam.

Látványos előrelépést a műízület beültetés hozott.  Itt nem az elkopott porcfelszínű , fájdalmas ízület elmerevítése a cél, hanem olyan művi felszínek képzése melyeken szabadon csúszhatnak a szomszédos csontvégek. Kezdetekben a csípőízület protézisekkel végeztek úttörő kísérleteket, majd napjainkra szinte a test összes ízületének protetézilására történtek kísérletek.

 

Protézisek : Kezdetek: porckopásA leggyakrabban a csípő a térd ízület kopik el. Ez nem meglepő, hiszen ezek a nagy mozgástartománnyal bíró, jelentős erőkarokkal mázsás terheléseket bíró ízületek. A porc kopása már igen korán, néha már a 20-as éveinkben elkezdődik.

Az izületi porc egészséges alapállapotában fehér, fényes, kemény és csúszós felszínt ad, mint a rántott csirkecomb dobolójának vége.

Ezt leegyszerűsítve olyan cukor tartalmú fehérjék adják, melyek igen nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, felvenni. A porcsejtek által termelt anyagok a porc alapállományba, a porcsejtek közé jutnak, ahol a vízfelvételnek az állományt "lehorgonyzó" fehérjék szabnak határt. A víz mindaddig áramlik be a porcba, amíg feszessé nem válik. Hasonlít a helyzet a felfújt gumihoz, csak itt a levegőt a víz helyettesíti.

Ha a porc kopásnak indul, akkor ezeknek a vízmegkötő fehérjéknek a száma csökken, a porc felpuhul. Ha ezt nem sikerül modern gyógyszerekkel megállítani a porc a csontos alapig elkopik.
Az ízület idővel eldeformálódik, csontos kinövések, un. ostephyták nőnek az ízület peremén.

Mindeközben a törmelék, ill. egyéb salakanyagok gyulladásba hozzák az ízületi belhártyát (synovium). Ez izgalmi folyadékot termel, az ízület beduzzad. A fájdalmat sok esetben a gyulladás okozza, gyulladáscsökkentés után a fájdalom jelentősen csökken, vagy meg is szűnhet időlegesen. Azonban idővel a fájdalom állandósul, és a konzervatív kezelés sem segít.

Protézisek : Kezdetek: anyagokA protéziseknek több száz kilós terhelést kell, hogy elviseljenek anélkül, hogy eltörjenek, ami katasztrófális lenne a Beteg számára.

Sőt nem elég a keménység, az ismétlődő, un. ciklusos terhelést is bírniuk kell. Gondoljunk arra, hogy sok anyag ellenáll a nehéz tehernek, de ujjunkkal oda-vissza hajlítgatva hamar "elfárad" és törik. Továbbá az adott anyagot jól kell tolerálnia a szervezetnek, hogy ne dobja ki. A csúszó felszíneken pedig hihetetlenül keménynek kell lenniük, hogy ne kopjanak el az évi több milliós terhelési ciklus (értsd pl. lépés) alatt. Végül meg kell említenünk azt az ellenséges, vizes környezetet, amibe ezeket a fémeszközöket helyezzük, miközben nem szabad elrozsdásodniuk.

A megoldást különleges fémötvözetek és kemény műanyagok kombinációja hozta. 

A teherbírást jó esetben laboratóriumi mechanikai teszteléssel, rosszabb esetben beültetést követően vizsgálták.

A műtétek kezdetekben hosszú órákig tartottak és csak szűk réteg engedhette meg magának. Ez nem is volt olyan nagy baj, hiszen sok kezdeti modellről derült ki, hogy alkalmatlan és ki kell cserélni. Mire áruk a tömegtermelésnek köszönhetően lecsökkent, addigra a kezdeti problémákat a folyamatos fejlesztéssel legyőzték.

 

Protézisek  : CsípőprotézisekA csípőízület fájdalma sokszor az ágyékban kezdődik. Ilyenkor a comb befordítása válik elsőként fájdalmassá. A mozgás idővel beszűkül és a kezdetben a fájdalom jellemzően reggel a legerősebb kimozgatásra csökken, majd terhelésre, nap végére újra erősödik. Ha a fájdalom nyugalomban is jelentkezik és konzervatív kezelés nem hoz eredményt protézis beültetésre kényszerülünk.

A csípőízületi anatómiáról írnék röviden. A combcsont feje illeszkedik a medencén található vápába. A combfej kopását annak infarktusa (combfejcnekrózis), és ellapulása is megelőzheti. A combfejen a porc elvásik, súlyos esetben csont a csonthoz érintkezik.A műtét során az elkopott fejet a combnyakkal együtt eltávolítjuk.
A combcsont velőűrét feltágítva abba ültetjük a fém szárat, melynek végén a fém fejet találjuk. A medence vápát is körmaróval kitakarítjuk, és ebbe fémkosárral, vagy anélkül, műanyag kosarat, vápát ültetünk, ami befogadja a fejet.


A két komponens nincs összekötve, a stabilitást az izmok és egyéb lágyrészek biztosítják.

Protézisek  Térdprotézis I. -Totál protézisA térdízület fájdalma sokszor a belső oldalon kezdődik. Ilyenkor térd belső részén lévő porc kopik először és a lábszár befelé billen (varus artrózis).

A mozgás idővel beszűkül és a kezdetben a fájdalom jellemzően reggel a legerősebb, kimozgatásra csökken, majd terhelésre, nap végére újra erősödik. Jellemző a csontfelrakódások miatt a térd eldeformálódása, tengelyének elhajlása, az akadozó-egyenetlen mozgás (crepitatio). Ha a fájdalom nyugalomban is jelentkezik és konzervatív kezelés nem hoz eredményt protézis beültetésre kényszerülünk.

A térdízületi anatómiáról írnék röviden. A combcsont íves 'dobolója' illeszkedik a sípcsont platójára (tányér). A helyzet hasonló, mint a rántott csirkecomb felső része és a 'doboló' közötti ízület. Az ízfelszíneken a porc elvásik, súlyos esetben csont a csonthoz érintkezik. A széli részeken csontfelrakodások, csőrök jelenkeznek (ostephyta).


A műtét során az elkopott porcot az alatta lévő vékony csont-héllyal eltávolítjuk. A combcsont végén a fém ívvel borítjuk a korábbi porc helyén. A sípcsontba vápát ültetünk, amin a fémmel borított combcsontvég (condylusok) gördülnek-csúsznak.

 Ez az un. totál protézis, vagy teljes felszínpótló protézis, szemben az un. szánkó protézissel, melyről a következő blogomban írok részletesen.


A két komponens legtöbbször nincs összekötve, a stabilitást az izmok és egyéb lágyrészek biztosítják.

Protézisek a  Térdprotézis .- 'szánkó v. csúszó' protézisSok esetben csak a belső térdrész kopik el, így nem szükséges teljes felszínpótlást végezni. Ebben az esetben a belső részbe ültetünk egy fél (hemi) protézist. Ezek népszerűsége az utóbbi időben csökkent.

A "szánkó" elnevezést azért kapta, mert a kibontott protézis egy szánkóhoz hasonlít összeállítva az asztalon.

Ha a szánkó protézis vagy a külső oldal porca is elkopik, akkor később lehetőség van a teljes protézis beültetésére.


Protézisek : Műtéti kockázat. Túl öreg vagyok?

Gyakran ismételt panasz idősebb Betegeink körében, hogy túlságosan öregnek érzik Magukat protézis beültetéshez.

A protézis nagy műtét, jelentős kockázattal, azonban semmi nem indokolja, hogy valaki csak a kora miatt tanácsoljunk el a mozgás örömét visszaadó műtéttől, ha azt egyébként jó általános állapota nem indokolná.

Sokan idős korukban is meglepően frissek, és jó kondíciójuk egyik záloga a mozgás, melyet a protézis biztosíthat újra. Így nem indokolt az ortodox nézet, hogy bizonyos kor felett 'kár' vagy késő protézist beültetni. A részletes belgyógyászati kivizsgálás és a rizikótényezők gondos mérlegelése segít a kérdés eldöntésében.

A protézis műtétek nagy részét 'gerinc' érzéstelenítésben végezzük, mely kevésbe terheli meg a szervezetet, mint az altatás. További előnye, hogy a műtét után közvetlenül is fájdalommentességet biztosít és hatása fokozatosan múlik.Dr. Ráthonyi Gábor