MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A tejcukor-érzékenység oka

A tejcukor-érzékenység oka a tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya, vagy elégtelen működése. Ha a vékonybélben a tejcukor nem tud egyszerű cukrokká bomlani, akkor a vastagbél bakteriális flórájának megváltozása révén bekövetkező lebomlás, más néven fermentáció klinikai tüneteket okozhat.

A tejcukor-érzékenységnek több formáját ismerjük. Ezek a kórképek egymástól jól elhatárolhatók. Fontos, hogy a tejcukor-érzékenységet idejében megkülönböztessék a valódi tejallergiától; amely súlyos klinikai tüneteket okoz, legfőképp csecsemő- és fiatal gyermekkorban.

Mi is az a laktáz enzim, hol található, hogyan működik? Milyen genetikai tényezők hatnak működésére?

Az laktáz enzim a vékonybél nyálkahártyasejtjeiben található. A tejcukor (laktóz) két egyszerű cukor molekulából áll. Egy szőlőcukor (glükóz) és egy galaktóz összetevője van, ezt kémia kötés kapcsolja össze. Ennek a kapocsnak az áthasítását, lebontását végzi a bélben a laktáz enzim. Amíg a kettős cukormolekula a bél hámsejtjein nem tud átjutni, addig az egyszerű cukrok képesek erre, így fel tudnak szívódni, eljutnak a vérbe. A felszívódott szénhidrátok a szervezet számára fontos energiaforrást jelentenek, mivel a szőlőcukor azonnal hasznosítható. A laktóz molekula másik komponense, a galaktóz molekula viszont majd csak a májban alakul át glükozzá, így hatása később érvényesül.

A tejcukorbontó enzim termelődését örökletes tényezők is meghatározzák. Ezeket a genetikai állapotokat évezredes táplálkozási szokások befolyásolták. Megfigyelték, hogy egyes emberfajták között rendkívül nagyok a különbségek. A legkevésbé érintett skandináv országok lakóival szemben bizonyos ázsiai ill. közép-afrikai országokban a tejcukor-érzékenyek száma akár a 100%-ot is elérheti.

Európában átlagosan 10% és 30% között változik a tejcukor-érzékeny lakosok aránya. Egy 1981-es felmérés alapján Magyarországon ez a szám 14%-ra tehető.

Milyen tünetekkel jár a felnőttkori tejcukor-érzékenyég?

A tejcukor érzékeny felnőttek többnyire nem szeretik a tejet, és mivel tapasztalatuk szerint annak fogyasztása kellemetlen tüneteket okoz számukra, étrendjükből már korán elhagyják. Tej ill. tejcukor tartalmú étel fogyasztását követően a panaszok fél- illetve két óra elteltével jelentkeznek és átlagosan egy-két nap alatt maradandó következmény nélkül megszűnnek. Ismételt tejcukor tartalmú étel elfogyasztása után azonban a tünetek újból jelentkeznek.

Az emésztetlen tejcukor ozmotikus hatása révén a vízfelszívódás egyensúlyát megbontva vizet "szív" a bél lumenébe, ami hasmenéssel jár. A széklet rossz szagú, kifejezetten bűzös lesz, mennyisége nő, csecsemőknél híg, zöldes színű, savanyú szagú, habos. A kettőscukor molekulákat a bélben található baktériumok fermentálják, bontják el, ennek révén savak és gázok (széndioxid, hidrogén és metán) képződnek. Ezek az anyagok okozzák a felfúvódást, szélgörcsöket, hasi fájdalmat, feszülést, émelygést, hányingert, rossz általános közérzetet, ritkán bőrtüneteket. A keringésbe felszívódó hidrogén pedig - eljutva a központi idegrendszerbe-, fejfájásos rohamokat provokálhat.

Amennyiben a tünetek tartósan fennmaradnak, akkor felnőttekben súlycsökkenés jöhet létre, kisgyermekeknél a növekedés megállhat.

Hogyan ismerhető fel a tejcukor-érzékenység?

A tejcukor lebontásának zavarát a tej táplálékból történő megvonására, majd visszaadására bekövetkező klinikai tünetek észlelésével lehet elsődlegesen megállapítani . Ezt követhetik a különböző diagnosztikus orvosi vizsgálatok, melyek megerősíthetik a gyanút. A laktáz enzim kimutatható és mennyisége megmérhető a vékonybélből kicsípett szövettani anyagban. A tejcukoremésztés nyomon követhető többszöri vércukor vizsgálattal is. A legegyszerűbb és a betegek számára legkevésbé megterhelő módszer a kilélegzett levegő hidrogén tartalmának mérése.

Hogyan kezelhető a tejcukor-érzékenység?

Kézenfekvő megoldás, ha tejcukormentes diétát tart az arra érzékeny egyén, de ebben az esetben kerülnie kell a tejen kívül a liofilizált és tejpor tartalmú készítmények (pl. sütemények, fagylalt, húskészítmények, konzervek, bizonyos gyógyszerek) fogyasztását is. Ez nem mindig járható út.

A tejcukor fogyasztása előtt szájon át megfelelő mennyiségben bevett(pótolt) laktáz enzim megszünteti a tüneteket, így a tejcukor tartalmú étel panaszmentesen fogyaszthatóvá válik.

Tejcukor érzékenyek számára kellemetlen tünetek fellépte nélkül is fogyaszthatóak a fermentált és tejcukormentes tejtermékek. Ez utóbbiak sajnos még igen drágák, beszerzésük is nehézkes.

A felnőttkori tejcukor-érzékenység esetén optimális megoldásként javasolható, hogy mindenki határozza meg egyéni tejcukortűrő képességét ( a panaszmentesen elfogyasztható tejcukor mennyiségét), majd utána rendszeresen fogyasszon annyi laktóz tartalmú tejterméket, amennyivel még elkerülhetőek a tünetek. Ha ez nem járható, segíthet a laktáz enzim pótlása gyógyszer formájában.

Laktoz malabsorptio avagy a tejcukor érzékenység

Az élőlények között az ember az egyetlen, aki megtartja felnőtt korában is tejcukorbontó képességét, illetve képes az étrendjében lévő tej, tejtermék megemésztésére.

Genetikai vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy ugyanaz a DNS variáns található meg az összes laktóz érzékeny embernél, az egymástól távol eső etnikai csoportokban is, ami arra enged következtetni, hogy ez sokkal régebbi időkre vezethető vissza. Úgy hisszük, hogy a most azonosított génvariáns valójában az eredeti formája a génnek, amely a tejtermékek fogyasztásának elterjedésekor mutálódott, laktózt toleráló génné.

A laktózérzékenység valójában az érintett gén eredeti, régi formája. Olyan hideg és télies klímájú vidékeken, ahol a téli aratás nem volt lehetséges, a gének megváltoztak, hisz a tejtermékek fogyasztása az emberek túlélését jelentette. A túlélők pedig a nem “laktóz érzékeny" gént örökítették tovább. 10-12000 évvel ezelőtt, amikor az embereket elkezdtek tejtermelő állatokat is tartani - marha, kecske - az idő tájt történhetett a mutáció is, mely egyeseket toleránssá tett a laktózzal szemben. “Nagyon érdekes, hogy az emberek azt gondolják, hogy a laktóz érzékenység betegség, pedig valójában ez a kezdeti állapot, amilyen valaha mindenki volt!"

A laktóz intolerancia csak szénhidrát felszívódási zavart okoz és nem tehető felelősség más malabszorptioért és a növekedésben való elmaradásért sem.

A tejcukor elsősorban a csecsemőkorban fontos. Az anyatejben gyakorlatilag a cukor-tartalom csak laktóz formájában van jelen, és az újszülött és kiscsecsemő kulcstápanyaga.

A laktóz emésztésére szolgáló, laktáz enzim a vékonybélben termelődik, és a vékonybél nyálkahártyájában fejti ki működését, szétbontja a laktózt két monoszacharidára, a glukozra és galaktozra.

A laktóz malabszorpció, a felszívódási zavarok leggyakoribb formája. Átmenetileg hipolaktázia szinte minden embernél előfordul élete folyamán, bélfertőzés és hasmenések következtében. A háttérben ilyenkor a bélhámsejtek sérülése áll. A kiváltó ok megszűnése után általában gyorsan rendeződik, kevés esetben csak néhány héttel később. Az ún. késői megjelenésű laktáz elégtelenség vagy adult típusú hipolaktázia esetben teljesen normális a szövettani és elektronmikroszkópos kép mellett sem mutatható ki laktáz aktivitás a vékonybélben. Ennek gyakoriságában a világ népei között nagy különbségek vannak, a skandináv népek 5-15 százalékos arányától, a Japánban mért 89 %-os arányáig. A Japán népességben egyébként már a 3 éves korosztályban 30 %-osnak bizonyult a laktóz malabszorberek aránya, az iskoláskorúak 85 %-a, míg a felnőttek 90 %-a nem képes a laktózt megemészteni.

Mind a keleti népeknél, mind a skandinávoknál a csecsemő-, illetve kisgyermek megfelelő mennyiségű laktáz enzimmel rendelkezik, amíg ez a fejlődéshez szükséges. A fajok közötti eltérés eredetét sokan a neolitikus korra/időszámításunk előtti 6-10 000 év/vezetik vissza, amikor az akkor élő népek kettéválva mezőgazdákká, illetve állattenyésztőkké váltak. Az állattenyésztő népek újabb és újabb legelők szerzése céljából vándorlásra kényszerültek és kerültek el az Eufrátesz folyó völgyéből délnyugatra, északnyugatra és északkeletre. Ezeknél a népeknél az állatok fejése, tejipar kifejlesztése stb. által a felnőttek étrendjének tartozéka maradt a tej, így a laktáz aktivitás fennmaradt a gyermekkoron túl is.

Ezt a genetikus vonalat számos helyen tanulmányozták és a következő prevalenciát találták:

A laktóz malabszorpció előfordulási aránya különböző országokban

Ország

Gyakoriság (%)

Észak-Amerika /fehér lakosság/

5-20

Észak-Amerika /fekete lakosság/

70-75

Észak-Amerika /indián lakosság/

66

Dánia

3

Afrika

50

Nigéria

58-90

Ázsia

55-95

Eszkimó

88

Izrael /zsidó lakossága/

61

Izrael /arab lakossága/

81

Mexikó

74

Japán

90

Látható, hogy különböző népek között, igen nagy a megoszlás életkor tekintetében. Hogy mikor szűnik meg a tejcukorbontás, több tényezőtől függhet. Függ elsősorban a földrajzi helytől, a fajtól és a szociális körülményektől. A fejlődő országokban, ahol a fehérje és kalória alultápláltság, a parazita infekció és gastroenteritisz gyakori, sőt az együttes előfordulásuk sem ritka - a gyermekek elveszthetik laktózbontó képességüket már egy éves kor alatt is.

A szénhidrátok táplálékunk fő alkotórészei a fehérjék és zsírok mellett. Táplálékunk szénhidrátjait poliszacharidok és monoszacharidok alkotják. A szénhidrátok energiaszükségletünk 50-60%-át fedezik, ami napi kb. 400 grammot jelent. Ebből 55% keményítő és megközelítőleg 35% szacharóz, 5% laktóz, 3% fruktóz és néhány százalék az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrát, mint a cellulóz vagy raffinóz.

A szénhidrátok energiaszolgáltató szerepük mellett a szervezet felépítése szempontjából is fontos vegyületek - részt vesznek a glikoprotein és glikolipid alkotásában is, valamint a laktóz a csontosodásban is nagy szerepet játszik.

Tünetek

A tejcukor-érzékenységben szenvedő emberek nem bírják a laktózt tartalmazó ételeket, a tej- és tejtermékeket. Néhányan ezt életük során korán felismerik és tudatosan vagy önkéntelenül is kerülik a tejtartalmú ételeket.

A tejcukor érzékeny gyermeknek hasmenése van, és nem gyarapszik a súlya. A felnőttek hangos bérkorgása, haspuffadása, fokozott szélürítése, hányingere, sürgető székelési ingere, hasi görcsei és hasmenése lehet a laktóz tartalmú étel elfogyasztása után. A heveny hasmenés meggátolja más tápanyagok felszívódását is, mivel azok túl gyorsan távoznak el a szervezetből.

Kezelés

A tejcukor-érzékenység kezelhető, a laktózt tartalmazó ételek, elsősorban a tejtermékek az étrendből történő kiiktatásával. A kalciumhiány megelőzésére kalcium pótlására van szükségük. Az enzimpótló terápia megszünteti a tejcukor okozta kellemetlen tüneteket tejcukorérzékeny egyéneknél.

Magyarországon több, mint egymillióan szenvednek a tejcukor okozta tünetektől - akik már kevés tej elfogyasztása után is hasi fájdalmakról, hasmenésről panaszkodnak, anélkül, hogy tudnák rosszullétük okát.

A laktóz intoleranciás betegek kezelésre, illetve az intolerancia következményeinek megelőzésére szorulnak, a vagyis a tejfogyasztástól és a laktóztartalmú termékektől való teljes eltiltást jelenti. Táplálkozás élettani szempontból azonban a tej - egyéb komponensei miatt - nem hagyható ki teljesen az étrendből. Kezelési lehetőségként marad a szintetikus laktáz alkalmazása a tejes ételek pótlásakor. Egy másik alternatíva lehet a laktózmentesített tej, tejtermékek fogyasztása, ami ma már Magyarországon is rendelkezésre áll.

Magyarországon már kapható enzim-készítmény is: 1 tabletta 2 dekagramm tejcukor emésztésére szolgál. A tablettát a laktóz tartalmú étkezés előtt kell elfogyasztani, étkezés közben is még hatásos, a tejcukor elfogyasztása után való alkalmazása hatástalan.

Működik Magyarországon egy jól szervezett társaság, a “Laktóz Érzékenyek Társasága" (1047 Budapest, Bródy Imre u. 13.).Ez a társaság napra készen ismeri a tejcukor érzékeny betegek diétájának lehetőségeit, a rendelkezésre álló tejcukormentes élelmiszerek megvehetőségének lehetőségeit.

Speciális tápszerek állnak rendelkezésre és kedvezményes áron kaphatók gyógytápszerek laktóz érzékeny csecsemők részére. A tápszerek részletes ismertetése a Magyar Egészség Piac 2001 szeptemberi különszámában olvasható (dr. Kassai Péter összeállítása).

Az élelmiszeriparban kötelező az ételek tejcukor tartalmának jelzése, ezért fontos a vásárolt élelem tartalmának leírását figyelembe venni, és az étrendet úgy összeállítani.

Ma már rendelkezésre állnak speciális receptkönyvek is. A közeljövőben kerül a boltokba az Anonymus Kiadó gondozásában a Tejcukorérzékenyek könyve c. kiadvány is.

 Dr. Bodánszky Hedvig

 Drinfo