MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A laktóz-intolerancia

A laktóz (tejcukor) összetett cukor, melyet a laktáz nevű enzim alakít át egyszerű cukrokká, glükózzá és galaktózzá, amelyek a bélfalon keresztül a véráramba jutnak. A szükséges enzim teljes vagy részleges hiánya laktózintoleranciát okoz, ekkor a tejcukor nem emésztődik meg, nem szívódik fel, ozmotikus potenciálja miatt vizet szív a bélbe és krónikus hasmenést okoz.

A fel nem szívódott tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, ami savas székletet és felfúvódást eredményez (a fruktóz és a szorbitol nagy mennyiségű fogyasztása hasonló tüneteket produkál). A laktózintolerancia és a tejallergia nem keverendő össze egymással. Az utóbbi ritkán fordul elő felnőttkorban, tünetei kiütések, hasmenés vagy székrekedés, bronchitis, valamint véres széklet.


A laktózintolerancia világszerte gyakori betegség, amely lehet örökletes eredetű, de okozhatja a szervezetben folyamatosan alacsony laktázenzim-mennyiség (primer) vagy bélnyálkahártya-sérülések, illetve antibiotikumok szedése (szekunder) is. A legtöbb felnőtt és gyermek esetén a tünetek 4-6 hónapon belül mérséklődnek, s a betegek ismét képesek kisebb mennyiségű tejtermék fogyasztására, vannak ugyanakkor olyan esetek is, amikor a betegek állapota nem javul, s továbbra is kerülniük kell a laktóztartalmú élelmiszereket.


Bizonyos instant levesek, reggeli italok, margarinok, salátaöntetek, löncshúsok, forró csokoládék, instant kávék, éttermi omlettek, habart tojások, szuflék, krémsajtok, tejszínporok, különböző antibiotikumok, vitamin- és ásványianyag-pótlók, mesterséges édesítőszerek, a receptre kapható gyógyszerek több mint 20%-a, a recept nélküliek 6%-a, valamint számos fogamzásgátló tabletta tartalmaz laktózt.


A tejcukor-érzékenység egyik kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának elkerülése. Ekkor a betegeknek más módon kell gondoskodniuk a szervezet számára elengedhetetlen kalcium, riboflavin (B2-vitamin), niacin, folsav, B1-vitamin, fehérje, A-, D-, B12-vitamin, kálium, magnézium, valamint cink beviteléről. A másik lehetőség a tejtermékek fogyasztása előtt 24 órával laktázcseppek vagy a táplálkozás előtt laktáztabletták szedése.


A tej- és a tejtermékek a teljes értékű táplálkozás fontos részei (a kalciumhiány izomgörcsöket okoz, hosszú távon csontritkuláshoz vezethet), ezért a tej javasolt napi mennyisége többszöri, 1/4-1/2 csészényi mennyiségekben, nem éhgyomorra fogyasztandó. A cheddar, a gauda, az edami és a mozzarella sajtot, valamint a tartósítószert, adalékanyagokat és gyümölcsdarabokat nem tartalmazó joghurtot a tejnél jobban tolerálja a betegek szervezete, így a mellékhatások elkerülésével juthatnak fehérjéhez, kalciumhoz, valamint B2-vitaminhoz.

 A táplálkozási tanácsadók már évek óta ajánlják a joghurtot a laktózintoleranciában szenvedőknek, azzal a téves következtetéssel, hogy a joghurtban található baktériumok "előemésztik" a laktózt. Új keletű vizsgálatok pontosabb magyarázattal szolgálnak a problémára: amikor a termék a boltok polcaira kerül, a joghurtban található baktériumok a savas kémhatás és a hideg hatására inaktiválódnak, míg elfogyasztás után a vékonybél lúgos kémhatása és a meleg következtében újra laktázt termelnek, ezzel megemésztik a joghurtban található laktózt.