MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Amit a magasvérnyomásról tudni kell

Mi a vérnyomás? Mikortól számít magasnak a vérnyomás?

Érrendszerünkben a szív működése biztosítja az állandó véráramlást és a közel állandó nyomásviszonyokat. A "normális" vérnyomást bonyolult szabályozórendszer tartja fenn, az ingadozást külső hatások, idegi terhelés, fizikai aktivitás, a szervezetben keletkező anyagok, illetve az idegrendszer befolyásolja. A szabályozórendszer által fenntartott egyensúly felborulhat és átmenetileg, vagy tartósan megemelkedik a vérnyomás. Szerencsére a vérnyomás egyszerűen mérhető, a legtöbb vérnyomásmérő készüléken magunk is leolvashatjuk például a 120/80 Hgmm értéket. Mit is jelent ez a két szám? Az első a szisztolés érték, a második a diasztolés érték, azaz az artériákban keringő vér nyomásának a maximum és minimum értéke. A hipertónia (magasvérnyomás betegség) tartós nyomásemelkedés az érrendszerben, ekkor az erek falára nagyobb teher nehezedik. Többnyire mind a szisztolés, mind a diasztolés érték nagyobb, mint az érrendszer számára optimális érték. Bár a hipertónia mérése egyszerű ahhoz, hogy valakire azt mondjuk magas a vérnyomása, mégis számos egyéb dolgot figyelembe kell vennünk, hiszen vérnyomásunk szívütésről szívütésre, 24 óra alatt mintegy százezerszer, szinte másodpercenként változik, azt a külső körülmények jelentősen befolyásolják. Van egy az egyénre jellemző napszaki ingadozás is, melyet szintén figyelembe kell venni, amikor az orvos eldönti, hogy a vérnyomás normális vagy hipertónia áll fenn. Bárkivel előfordulhat, hogy egy vérnyomásmérés eredménye ijesztően magas értéket mutat, ugyanakkor valójában nincs hipertóniája. Általában hipertóniáról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket. Ez a többletnyomás terheli az érrendszert és nagysága, ingadozása, változása határozza meg azt a veszélyt, amelyet maga a hipertónia jelent, s amelyet a vérnyomáscsökkentő kezeléssel el szeretnénk kerülni. Ereink sem viselik el tartósan a megnövekedett terhelést, és annak nagyságától és időtartamától függően különböző mértékben sérülnek. Olyan folyamat indul el, mely az érelmeszesedés kialakulásához és felgyorsulásához vezet. Ez az alapja az életfontosságú szervek (szív, vese, agy, máj stb.) károsodásának, a szívinfarktus, vesekárosodás, agyvérzés stb. kialakulásának.

Hipertónia gyanúja esetén

 • alapszabály, hogy a betegség diagnózisának kimondása orvos, lehetőleg egy orvos feladata
 • a vérnyomásmérést legalább három különböző napon, lehetőleg más napszakban kell elvégezni
 • minden alkalommal "kórosnak" kell lenni a vérnyomásnak ahhoz, hogy a betegség diagnózisa kellő biztonsággal kimondható legyen
 • ehhez a rendelőben mért vérnyomásértéknek minden alkalommal meg kell haladnia a 140/90 Hgmm-t
 • fontos szabály, hogy a mérés módja, körülményei megfelelőek legyenek, azt hitelesített mérővel, szabályosan végezzék
 • mivel a rendelői körülmények gyakran magasabb vérnyomást eredményeznek - ezt nevezik "fehérköpeny" hatásnak - arra kell törekedni, hogy otthoni körülmények között is mérje meg vérnyomását

Jó tudni...

 • téves lehet az eredmény, ha nem gyakorlott szakember méri a vérnyomást
 • hibát okozhat, ha a mérőműszer pontosságát nem ellenőrizték
 • fontos, hogy a digitális vérnyomásmérők mandzsettája előírásszerűen, a szív magasságában legyen, a kar pedig nyugalmi helyzetben
 • jelentős különbség lehet az egyes napszakokban mért vérnyomás értékek között, de ha ez a 10-15 Hgmm értéket meghaladja, az kórós állapotot jelez

Mit tehet Ön az eredményes kezelésért?

Ma már a korszerű gyógyszerek révén a hipertónia eredményesen kezelhető. A hazai és a nemzetközi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ezen a téren még sok tennivaló van, és az Ön aktív együttműködésével a kezelés eredményessége jelentősen fokozható. Az életmódbeli tanácsok és azok szigorú betartása pozitívan befolyásolja a páciensek étkezési és életmódbeli szokásait.

Vegyen Ön is részt saját gondozásában! Tartsa be kezelőorvosa tanácsait, szedje rendszeresen gyógyszereit és lehetőség szerint mérje otthon is naponta a vérnyomását, vezessen vérnyomásnaplót! A vérnyomásnaplóban rögzített értékekből nemcsak Ön, hanem kezelőorvosa is követni tudja vérnyomásának alakulását, és szükség szerint módosíthat a felírt gyógyszereken, kiválasztva ezzel az Ön számára legjobban megfelelőt.

Újonnan felismert, enyhe hipertóniában a vérnyomás csökkentése az életmódbeli szokások változtatásával és a rizikótényezők megszüntetésével kezdődik. Szükség esetén testsúlycsökkentés, a fizikai aktivitás fokozása, kalória és konyhasó bevitel csökkentése, az alkoholfogyasztás alacsony szintre való csökkentése, a dohányzás elhagyása az általános közérzetet is javítja és a vérnyomást a normális szinthez közelítheti. Az életmódbeli szokások jelentős módosítása türelmet és önfegyelmet kíván. Lehet fokozatos vagy radikális. A pontos cél és az egyéni program megfogalmazása elengedhetetlenül szükséges. Általában 2-3 hónapra kell tervezni és a hatást elsősorban saját magunknak kell figyelemmel kísérni, de a kezelőorvos felügyelete is szükséges.

Testsúlycsökkentés

Az alábbi képlet segítségével kiszámolhatja, hogy a testsúlya normál, a túlsúlyos vagy az elhízott kategóriába tartozik-e?

BMI (Bodi Mass Index, testtömeg-index) = [testsúly - (kg)] / [testmagasság - (méter)] 2)

Például 160 cm-rel és 70 kg-mal a testtömeg-index= 27,34    [ BMI = 70 / 1,602 ]

Túlsúlyos, ha a testtömeg-indexe 25, elhízott, ha a testtömeg-indexe 30 feletti. 18-25 körüli testtömeg-index esetén beszélünk normál testsúlyról. Ha csökkenteni szeretné testsúlyát, a napi bevitt kalória ne haladja meg az 1500-1800 kcal értéket.

Cél a közepes vagy jelentős többletsúly fokozatos csökkentése, melyet rendszeresen, azonos feltételek közötti méréssel ellenőrizzen. Reális cél az 5-10%-os testsúlycsökkentés. Ehhez hetente ˝ kg testsúlycsökkentésre van szükség, ami általában nőknél 1200, férfiaknál 1700 kalóriát tartalmazó étrenddel érhető el. A gyors és radikális fogyókúra kerülendő, tartós eredményt nem biztosít és a szervezet számára sem egészséges.

Étrend

Ne térjen el lényegesen a megszokottól! A konyhasó bevitelt korlátozza! Túlsúly vagy elhízás esetén ajánlott, hogy az egyes étkezések mennyiségét csökkentse és kerülje a "luxus kalóriát", pl.: cukros üdítőket, édességet, olajos magvakat stb.. Hasznos a zsírfogyasztás csökkentése, így a koleszterin bevitel is mérsékelhető. Célszerű fokozni a kálium, kálcium, magnézium bevitelt tej, gyümölcs és zöldségfélék nagyobb arányú fogyasztásával.

Fizikai aktivitás

Fontos, hogy kezelőorvosával konzultálva az Ön fizikai állapotának és lehetőségeinek legmegfelelőbb mozgásformát találja meg. A legfontosabb, hogy rendszeresen és megfelelő időtartamban mozogjon. A rendszeres testmozgás csökkenti a felgyülemlett stresszt, fokozza az izmok tónusát és javítja a keringési rendszer (a szív és az erek) állapotát. Leginkább javasolt mozgásformák a séta, kocogás, úszás. Már fél óra intenzív sétával óriási lépést tesz fizikai állapotának, keringési rendszerének javításáért. Fél óra séta sokat segít gondolatainak rendezésében, napi feszültsége levezetésében. Heti három-négyszer fél óra az egészségesebb életért!

Néhány tanács, hogy könnyebb legyen elkezdeni

Próbáljon meg társat találni a mozgáshoz, közösen könnyebb rendszerességre szokni! Ha nem talál társat, vágjon bele bátran maga is! Az a fontos, hogy tűzzön ki magának konkrét célokat. Kezdetben elég, ha 20 percig sétál a friss levegőn. Idegei is megnyugszanak és sikerül rendeznie gondolatait. Fizikai állapotának javulásával emelje az elérendő célokat. Kezdjen el lassanként hosszabban sétálni, kocogni vagy úszni. Ha rendszeresen sikerül heti három alkalommal 30 percet intenzív testmozgásra szánnia, már azzal óriási lépést tett egészségének megóvása érdekében. Kezdjen bele!

A stressz a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában központi szerepet játszik. A stressz-oldó tanácsokkal a mindennapi stressz-szint csökkentéséhez adunk egyszerűen megvalósítható ötleteket.

Lazítson!

Próbáljon meg lazábban és lassabban mozogni, beszélni, viselkedni és így figyelje meg, hogy a stressz egy része nem tűnik-e el.

 • Vezessen 15 km/órával lassabban! Különösen akkor figyeljen a gyors vezetésre, ha különben nem siet sehová.
 • Várjon egy kicsit az asztalnál, mielőtt hozzálátna az evéshez! Az asztali áldás vagy egy kis nyugodt üldögélés után jobban élvezzük az ételt, ha nem csak magunkba tömjük. Evés közben tudatosabban rágja meg az ételt, mint ahogy szokta.
 • Töltsön el öt percet a kocsi-beállón, mielőtt bemenne a házba! Hallgassa a rádiót, vagy csak lazítson, engedje ki a gőzt és készüljön fel lelkileg a hazatérésre.
 • Munka után zuhanyozzon le! Lazít és jelzi szervezetének a változást a munkahelyi környezetből az otthoniba.
 • Hagyja néhányszor csörögni a telefonját, mielőtt felvenné. Minden alkalommal újabb stresszt okoz, ha átrohan a szobán, hogy első csöngetésre felkaphassa a kagylót.

Lazítson!

Szokjon hozzá, hogy időnként ellazítja görcsbe merevedett tagjait! A "rongybaba" gyakorlat végzésekor megtanulja, mit okoz a stressz a testében, s a gyakorlat segít ellazítani görcsbe rándult izmait és csökkenti a stresszt. Először lazítsa el rágóizmait a nyugalmi állkapocs-helyzetben: fogai ne érjenek össze és a nyelve ne érjen egyik fogához sem! Majd lazítsa el a kezét és figyeljen arra, hogy az ujjai ne legyenek begörbítve. Figyeljen a vállaira is és lazítsa el, ha görcsösen előre- vagy összehúzta azokat. Minden órában álljon fel, hagyja vállait lelógni, karjait és kezeit lazán himbálózni. Eressze le az állát a mellkasára és gördítse fejét egyik vállától a másikig. Néhányszor rázza meg lazán lelógó kezeit.

Bátorítsa önmagát!

Amennyiben hajlamos arra, hogy gyakran (vagy mindig) önmagát okolja problémáiért, még akkor is, ha azok nem a saját hibájából keletkeztek, akkor az Ön hibája a negatív belső beszéd, mely stressz-hatással jár. Próbáljon meg inkább pozitívan beszélgetni Önmagával - ha kell, gyakoroljon tükör előtt! Mondja magának: "Jó munka volt!" vagy "Ügyesen oldottad meg ezt a nehéz helyzetet!". A pozitív válasz végül automatikussá válik. Vizsgálatok bizonyítják, hogy azok, akik a kellemetlen eseményeket az élet mindennapos, normálisan előforduló velejárójának tekintik és pozitívan beszélik azt meg önmagukkal, sokkal többre becsülik magukat és lényegesen alacsonyabb a stressz-szintjük.

Gyógyszeres kezelés

Ha az első hónapok nem gyógyszeres kezelésével a normális vérnyomásszintet nem sikerül elérni, elkezdődik a gyógyszeres terápia. A kezelés megválasztása egyénre szabott, a kezelőorvos az életkort, a hipertónia súlyosságát, az esetleges szervi elváltozásokat és a rizikóállapotot mérlegeli. Gyógyszercsaládok sora áll az orvosok rendelkezésére, a hatás módja, tartama jelentősen eltér egymástól.

A kezelés fontosabb elvei

 • fokozatosan érhető el a célvérnyomás
 • célszerű olyan gyógyszert választani, melynek hatása tartós, elegendő naponta egyszer szedni
 • ha több gyógyszer alkalmazására van szükség, akkor ezek kiválasztása is fokozatosan történik
 • ma már ismerünk olyan készítményeket, melyek két gyógyszer hatását egyesítik, így továbbra is csak egy gyógyszert kell szednie
 • a kezelésnek ne legyen mellékhatása, vagy olyan minimális, amely nem zavarja a normális életvitelt, munkavégzést
 • a gyógyszer ne okozzon jelentős, hirtelen vérnyomáscsökkenést
 • a gyógyszer a vérnyomáscsökkentésen túlmutató célszerv-védelmet is biztosítson (vese, szív, agy, stb.)

Amit a vérnyomáscsökkentő kezelésről tudni kell

A magasvérnyomás betegség élethossziglan tartó felügyeletet és gyógyszeres kezelést kíván. Ha nem is gyógyítható, de eredményesen kezelhető, ami a vérnyomás tartós normalizálását eredményezi. Ezzel a késői szövődmények (agyvérzés, szívinfarktus, vesekárosodás stb.) megelőzhetőek és csökkenthető az érelmeszesedés, a koszorúér bántalom kialakulásának kockázata.

Csak akkor érhető el eredmény, ha az alábbi elvek teljesülnek

 • folyamatos gyógyszerszedés és az ezzel együtt járó orvosi ellenőrzés
 • a hipertóniát hatékonyan kezelni csak az a beteg tudja, aki megismeri azt és megtanulja a kezelés alapszabályait
 • a hipertóniás a betegségét sajátjának kell, hogy tekintse, azzal meg kell tanulnia együtt élni

A gyógyszeres kezelés során fontos

 • megérteni és elfogadni, hogy a kezelés alapja a rendszeres gyógyszerszedés
 • a rendszeres, objektív vérnyomás ellenőrzés
 • megfelelő tájékoztatás a gyógyszer esetleges mellékhatásairól

A vérnyomáscsökkentő kezelés hosszú távra szól

Ha sikerült a célul kitűzött vérnyomásértéket elérni, akkor:

 • a folyamatos gyógyszerszedést nem szabad abbahagyni
 • lehetőleg azonos időpontban és időközönként kell a vérnyomáscsökkentőt bevenni
 • a gyógyszer szedése nem függhet az étkezéstől, illetve a hét napjaitól
 • nem függhet attól sem, hogy milyen a közérzetünk, van-e valamilyen panaszunk vagy nincs
 • a gyógyszer szedése mellett továbbra is be kell tartanunk az életmódbeli tanácsokat, előírásokat
 • a vérnyomást rendszeresen kell ellenőrizni, téves hiedelem, hogy ha a vérnyomás tartósan normális, a kezelés elhagyható!

A gyógyszerszedés rövidebb vagy hosszabb felfüggesztésének következménye az lesz, hogy:

 • egyes gyógyszerek esetében a vérnyomás hirtelen, ugrásszerűen emelkedni fog, ami akár veszélyes értéket is elérhet
 • a vérnyomás újból emelkedik és a kezelés előtti értéket éri el
 • a kezelés folytatása, újbóli elkezdése ugyan megint hatásos lesz, de a nem kívánatos vérnyomás ingadozás károsan hat az erekre és ez akár súlyos szövődményt eredményezhet

Panaszok - tünetek - veszélyt jelentő állapotok

Aktuális vérnyomásunknak, vagy a vérnyomás változásának, a csökkenésnek vagy az emelkedésnek nincsenek típusos tünetei, amelyből a változás jellegére következtethetnénk. Súlyos tünetek és panaszok (fulladás, tartós mellkasi fájdalom, átmeneti tudatzavar, végtagbénulás) már szövődményt és veszélyeztetettséget jelentenek, amikor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Enyhébb panaszok vagy tünetek kísérhetik a betegséget, jelezhetnek vérnyomásváltozást, vagy összefügghetnek a gyógyszeres vérnyomáscsökkentéssel, de soha nem típusosak. Ezért vérnyomásmérés nélkül ezeket lehetetlen a betegséggel összefüggésben értelmezni.

A hipertóniával összefüggésbe hozható panaszok, tünetek pontos eredetének tisztázása orvosi feladat. Észlelés idején sorozatos vérnyomásmérés segíthet az összefüggés kiderítésében.

A vérnyomás rendszeres ellenőrzése a rendelőben és otthon

 • A hagyományos ellenőrzés a rendelőben megbízható eredményű, de csak a pillanatnyi helyzetről tájékoztat. A "fehérköpeny" hatás (a rendelői izgalom) miatt magasabb lehet, mint a "szokásos" vérnyomás.
 • A napközben ismételten, gyakran végzett vérnyomásmérés pontosabban megmutatja, hogy milyen a valódi állapot. Az ébredéstől a lefekvésig monitorozott vérnyomás (ABPM vérnyomás monitorozás) részleteiben mutatja meg a napszaki változásokat, a fizikai aktivitásra, pszichés hatásra bekövetkezett vérnyomás emelkedést vagy csökkenést. Egyben az esetleges panaszok vérnyomásváltozással való összefüggését vagy az attól való függetlenséget is láthatóvá teszi és segíti a betegség természetének pontosabb megértését.
 • Hasznos az önellenőrzés minden formája, az esetenként végzett otthoni vérnyomásmérés. Kritikus napszakokban, amikor magasabb vérnyomásértékekre lehet számítani - pl. reggel, ébredést követően, vagy a késő délutáni órákban - tanácsos ismételt méréseket végezni. Elsősorban akkor hasznos mérni, ha "panasz van", melyet érzésünk szerint a vérnyomás ingadozás váltott ki. A hipertónia gondozása során az a cél, hogy ne csak a rendelőben végzett mérések alapján, hanem a hétköznapok körülményei között, a legkülönbözőbb napszakokban ismerjük saját vérnyomásunk alakulását. Az otthoni önellenőrzésre egyre több lehetőségünk van.

Milyen készüléket használjunk?

Orvosi rendelőkben hagyományosan a higanyos vérnyomásmérő jelenti a standardot, mert hitelesítése és mérési pontossága megfelelő. Hátránya, hogy a mérést az érhang hallgatásával lehet elvégezni, mely külön gyakorlatot igényel.

Otthoni használatra általánosan elterjedtek a félautomata vagy automata vérnyomásmérők, melyek digitális kijelzővel rendelkeznek és a mérés eredménye azonnal leolvasható. Használatuk egyszerű, mérési pontosságuk megfelelő. Szakszerű használatuk minimális gyakorlatot igényel. A helyes mérés feltétele, hogy a karnak nyugalomban kell lennie, a mandzsettát a felkaron a szív magasságában kell elhelyezni és azt megfelelően rögzíteni. Mérés előtt üljön le, ne igyon kávét. Digitális vérnyomásmérő készüléket orvosi műszereket forgalmazó szakboltban vásároljon. Az automata mérők - mivel a mandzsetta nyomását nem kézi pumpával kell emelni - könnyebben kezelhetőek.

Mérés, mérési napló, a mért eredmények értékelése

A rendszeres önellenőrzés segíti, hogy ismerje betegségét, a változásokat, a panaszok, a gyógyszerek hatásának esetleges összefüggéseit. Ehhez rendszeres mérésre, a mérések adatainak rögzítésére van szükség. Vérnyomásmérést a kezelés beállítása vagy módosítása idején naponta többször is kell végeznünk. Később, ha a gyógyszer hatása kialakult és az állapot stabil, az önellenőrzésekre ritkábban kell sort keríteni. Megfelelő információkat akkor kapunk, ha a kritikus időpontokban több mérést is végzünk. Az adatok naplóban történő rögzítése segít, hogy hosszabb távon, visszamenőleg is pontos ismeretei legyenek és arról időről-időre a kezelőorvosnak is beszámolhasson.

Mi történhetett, ha a mérési eredmény kiugróan magas vagy alacsony?

A kezelési előírások betartása mellett a vérnyomás általában csak minimálisan ingadozik. Akkor lehetünk elégedettek az eredménnyel, ha a vérnyomásértékek viszonylag kis értéksávon belül változnak, 140/90 Hgmm alatti értékűek és a pulzusszám nyugalomban, vagy rövid idővel fizikai terhelés után 70-80 ütés percenként. Egy-egy mérés alkalmával ennél nagyobb vagy kisebb, akár különösen magas vagy alacsony értékeket is mérhetünk.

A siker közös érdem. Aranyszabályok

 • Egyetlen vérnyomásérték nem dönthet, különösen, ha gyanúsan magas vagy alacsony értéket mértünk, a mérést öt perc múlva tanácsos megismételni!
 • Mindig be kell tartani a vérnyomásmérés szabályait, ezzel elkerülhető a hibás mérés!
 • A kezelés valamennyi lépését, különösen a változtatást meg kell beszélni a kezelőorvossal!
 • Más orvosnak lehet eltérő véleménye és tanácsa, de gondoljon arra, hogy csak az adott pillanatot ismeri, mely megtévesztheti. Betegségét egy orvos ismerje és kövesse, aki mindent tud Önről és minden adatát mérlegelve ad tanácsot!
 • Szedje pontosan a gyógyszert, lehetőleg azonos órában, ezt ne tegye függővé az étkezéstől, élvezeti szer fogyasztásától!
 • Fogadja el, hogy nem a hipertóniát és egy adott vérnyomást kell kezelni, hanem a szervezet egészét. A betegség megelőzését tekintse célnak.
 • Változtasson életmódján, kísérelje meg nem csak gyógyszerekkel kezelni betegségét!
 • Amennyiben valami szokatlant észlel magán, vagy nem ért valamit, ne kísérletezzen, hanem mindent beszéljen meg kezelőorvosával!

Egészségének megóvása csak az Ön kezében van, orvosa csak úgy segíthet, ha együttműködik!

A vérnyomáscsökkentő terápia aktív részeseként Ön óriási mértékben képes javítani a kezelés eredményességét. Legyen orvosának partnere a kezelés során, bizonyosodjon meg róla, hogy az összes fontos információnak a birtokában van, amelyre szükség lesz.

drinfo