MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Elsősegélynyújtás : Marások és csípések


  A marások (harapások) és csípések otthoni ellátásánál általában elegendő, ha enyhítjük a fájdalmat, csillapítjuk a viszketést és megelőzzük az elfertőződést. Mindazonáltal képesnek kell lennünk arra is, hogy felismerjük, mikor van szükség orvosi segítségre vagy sürgősségi ellátásra. Ilyenek azok az esetek, amikor a marás vagy a csípés mérgező, vagy ha a személy allergiás a méregre vagy a mérgező váladékra.

Méhcsípés

  A méh és darázscsípések  veszélyesek, mert sokan allergiásak mérgező anyagaikra. Még a legegyszerűbb csípés is kellemetlen reakciót válthat ki. Többszörös csípés esetén fennáll a sokk lehetősége, amely sürgősségi betegellátást igényel.

Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?

 - Keresse a sokk jeleit (sápadtság, hideg veríték, nyirkos bőr, gyors légzés, szapora pulzus, álmosság, öntudatvesztés).
 - Hívjon mentőt vagy menjen a legközelebbi kórház ambulanciájára, ha bekövetkezik a sokk, vagy több csípés érte, illetve ha a csípés a szájában történt (amely a nyelv és torok duzzanatát, ödémáját okozhatja és ezáltal akadályozhatja a légzést).
 - Ha a csípés a szájban történt, szopogasson jeget a nyelv megduzzadásának csökkentésére, amíg a kórházba ér. (Ha csak egy csípés érte és jól van, elláthatja magát otthon is.)
 - Kísérelje meg megtalálni a rovart, amely a csípés után valószínűleg elpusztult, hogy megtudja, méh vagy darázs volt-e. Ha ez lehetetlen, jusson eszébe, hogy a csípés körülágyazott volta méhre utal.
 - Ha a fullánk jól látható, távolítsa el csipesszel, sterilizált tűvel, vagy tiszta körömmel. Ne nyomkodja, mert a váladék egyre mélyebbre hatol a bőrben.
 - Óvatosan tisztítsa meg vízzel a sebet és kerülje a bőr dörzsölését.

Méhcsípés (savas váladéka van)
  Használjon gyenge lúgos oldatot, pl. szódabikarbónát, szalmiákszeszt, hogy közömbösítse a savas kémhatást. Méhcsípésnél a fullánk általában a bőrben marad!

Darázscsípés (lúgos hatása van)
  Használjon gyenge savas oldatot, például ecetet, citromlevet, hogy közömbösítse a lúgos kémhatást.

Amennyiben nem tudja, hogy méh vagy darázs csípte meg:
  Használjon antihisztamin (antiallergén) hatású krémet.
  Használjon sebészeti alkoholt vagy hideg borogatást (jeget törülközőbe csomagolva), hogy az ödémát, duzzanatot csökkentse.

Rovarcsípés (marás, harapás)

  Sok rovar - mint pl. a hangya, a bolha, a szúnyog és a kullancs - képes marni. Ezek a rovarcsípések inkább kellemetlenek mint súlyosak, így otthon is könnyen kezelhetők.

Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?

 - Tisztítsa meg a sebet szappanos vízzel.
 - Ne vakarózzon, mert a bőr bereped, bevérzik és elfertőződik. Ha mégis kénytelen vakarózni, azt ujjhegyével tegye, ne a körmével.

Hangyacsípés

 - Használjon gyenge lúgos oldatot, pl. szódabikarbónát vagy szalmiákszeszt, hogy a hangyamarással bőrbe került hangyasavat közömbösítse.

Poloskacsípés, bolhacsípés

 - Használjon antihisztamin tartalmú krémet, hogy a viszketést csillapítsa. Pl Fenistil -gel


Szúnyogcsípés

 - Használjon viszketés elleni antihisztamin hatású krémet, kölnit vagy tiszta alkoholt, hogy a viszketést csökkentse.
 - Ismételje a kezelést szükség szerint. (Ha nem vakaródzik, a viszketés és a duzzanat rendszerint fél óra alatt megszűnik.)

Kullancscsípés

  - Ha a kullancs makacsul belekapaszkodott a bőrbe, ne használjon alkoholt, olajat, petróleumot, zselét, csak csipesszel távolítsa el, a csípés helyét fertőtlenítse


Kutyaharapás (marás)

  A kutyaharapás súlyossága attól függ, hogy mennyire mély a seb, van-e esély az elfertőződésre és hogy a kutya veszett volt-e. (A veszettség vírus által okozott halálos kimenetelű betegség, amely valamely fertőzött állat harapásával terjed az emberre.)

Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?

 - Mossa le a sebet szappanos vízzel.
 - Állítsa el a vérzést.
 - Használjon fertőtlenítő oldatot, majd fedje le a sebet tiszta száraz kötéssel.
 - Keresse fel az orvosát, ha a vérzés súlyosabb, ha a seb elfertőződött, ha nem emlékszik, mikor kapott utoljára tetanusz oltást, vagy ha arra gyanakszik, hogy veszett volt a kutya.

Kígyómarás

  A legújabb álláspont szerint nem szabad kiszívni a kígyómérget a kígyómarás helyéről, és szorítókötést sem kell alkalmazni, hacsak nincs birtokában ezen ismereteknek. Amennyiben Ön nem kígyószakértő, minden kígyómarást úgy kell kezelni, mintha mérgeskígyó okozta volna. A legtöbb ember fél a kígyómarástól, olyannyira, hogy a sokkos állapot inkább tekinthető a nagy félelem és fájdalom következményének, mintsem a kígyóméreg hatásának. Biztosak lehetünk abban, hogy a legtöbb ember kigyógyul a kígyómarásból. Fontos, hogy nyugodt maradjon és azonnal a legközelebbi kórházba induljon.

Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?

 - Mozogjon olyan lassan, amennyire csak lehetséges (hogy a kígyóméreg csak lassan jusson be a vérkeringésbe, így lassabban éri el a létfontosságú szerveket). Ne mozgassa megmart végtagját.
 - Mossa le a sebet szappanos vízzel, hogy minél több kígyómérget távolíthasson el, majd fedje le tiszta, száraz kötéssel.
 - Amennyiben szükséges, szedjen egyszerű fájdalomcsillapítót.
 - Hívjon mentőt, vagy menjen azonnal a legközelebbi kórház ambulanciájára.
 - Próbáljon meg visszaemlékezni arra, hogy milyen kígyó marta meg, hogy le tudja írni a kórházi dolgozók, illetve a kígyószakértők számára, akik így könnyebben megtalálják a megfelelő ellenszert.