MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Amit a fogamzásgátló tablettákról tudni kell:

Szedésüket tekintve beszélhetünk:

 • A, tartós és
 • B, alkalmi fogamzásgátlásról.

 

A: Tartós fogamzásgátláson az alábbiakat értem:

 • A menstruáció első napjától, vagy a menstruáció első napjától számított ötödik naptól, tablettától függően, folyamatosan naponta, 21 napon át, fogamzásgátló tablettát kell szedni. A napi egy tablettát - a nap azonos időszakában, lehetőleg mindig este - kell bevenni. A tabletták szedését nehéz eltéveszteni, mert huszonegyesével vannak csomagolva. Azok a fogamzásgátló tabletták, amelyek több komponensűek, különböző színűek. A csomagoláson a hét napjai is fel vannak tüntetve.

  A 21 napig tartó tabletta szedést 7 nap szünet követ (mely idő alatt jelentkezik a menstruáció, tehát a tabletta abbahagyása utáni 2.vagy 3. napon). Ezen időszak alatt jelentkező menstruációt követően - az utolsó tabletta bevételét követő nyolcadik napon - újabb fogamzásgátló tablettákat kell szedni 21 napon át , hogy a kívánt hatást vagyis a nemkívánatos terhességet megakadályozzuk.

  Ovuláció gátláson alapul fogamzásgátló hatásuk.

 • Van még egy tartós fogamzásgátlásra kialakított készítmény aminek lényege, hogy elsősorban gyerekágyas és szoptató nőknek ajánlott. A szülést követő menstruáció első napjától naponta, folyamatosan - még a következő menses alatt is - mindaddig kell szedni, amíg az illető nő szoptat és /vagy a fogamzásgátlást ily módon akarja megoldani .

Nem javalltak a fogamzásgátló tabletták, ezért egészségi állapotot veszélyeztetők lehetnek az alábbi betegségekben szenvedőknél: hepatitis (fertőző májgyulladás) utáni állapotok, májműködési zavarok pl. a bilirubin kiválasztás zavara : Gilbert, Rotor, Dubin - Johnson syndrómák, jó vagy rosszindulatú daganatok, szív és érrendszeri megbetegedések pl. phlebothrombózis, thromboembóliás megbetegedés előfordulása a családban, magasvérnyomás, ischaemiás szívbetegségek, súlyos terhességi sárgaság az illető nő előéletében, epehólyaggyulladás, emlő vagy kismedencei daganatok megléte vagy annak gyanúja, sarlósejtes vérszegénység, ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés, otosclerósis, zsíranyagcserezavarok pl. hypercholesterinaemia, cukorbetegség, depresszió, elhízás, terhesség, vagy feltételezett terhesség, szoptatás, pruritus, herpes, bélgyulladás, belső-elválasztású mirigyek betegségei esetén, dohányzás, vagy az illető hölgy betöltötte a 40. életévét.

Nem javallt a fogamzásgátló tabletta szedése akkor sem, ha az illető nő: depresszióra hajlamos, baleset után, vagy tervezett műtét előtt legalább négy héten belül, vagy ha lábikragörcs, lábszár sérülések esete fennáll. Ha gyakori fejfájás, migrain gyötri vagy némi súlyfeleslege van vagy dohányzik.

 

A fogamzásgátló tabletta szedése következtében fellépő mellékhatások.

Emlőfeszülés, gyakori és tartós fejfájás, hányinger, hányás, köztivérzés, láb-kézdagadás, libidó fokozódás, vagy csökkenés, depresszió, bőrpigmentáció, kontaktlencse viselésével kapcsolatos panaszok, glükóztolerancia csökkenés, vércukorszint emelkedés, vérnyomás emelkedés, hüvelyváladék megváltozása, hüvelygombásodás, hangulat ingadozás, fáradékonyság, testsúly növekedés vagy csökkenés, vérnyomás emelkedés, hajhullás, bőrkiütések, Leiden mutáció (kromoszóma elváltozás, amely esetén a thrombózishajlam fokozódik).

 

Más gyógyszerekkel történő együttes szedésük nem javasolt, a fellépő gyógyszerkölcsönhatások miatt.

 • Gyógyszerkölcsönhatás alakulhat ki a fogamzásgátló tablettákat az alábbi pirulákkal együtt fogyasztva: antiepileptikumok pl.(Diphedan, Neophedan, Ospolot, Ptimal, Sacerno) és más szerek mint a köhögéscsillapító Radipon, a szívbetegek gyógyszere a Corontin. Antibiotikumok (Penicillin, Vegacillin, Maripen, Semicillin). Szulfonamidok (Bayrena, Potesept, Quinoseptyl, Sumetrolim). Nyugtatók, altatók (Hypanodin, Legatin, Medivaler, Sevenal, Valeriana). Fájdalomcsillapítók (Algopyrin, Amidazophen, Azophenum coffeinum, Barbamid, Demalgon, Germicid kúp, Kefalgin, Quarelin). Antidiabetikumok, anticoagulánsok, kumarin vagy indandion származékok, haepatotoxikus hatású gyógyszerek.
 • Bármely más gyógyszer szedése esetén ( pl. 1 tabletta Algopyrin ) kiegészítő pl. óvszeres védekezés szükséges!
 • Ha 1-3 napra a fogamzásgátló tabletta szedését abbahagyja, más módon pl. óvszerrel történő kiegészítő védekezés szükséges !
 • Ha egészségi állapotában változás áll be (pl. hányás, hasmenés) a gyógyszerfölszívódás nem tökéletes, ezért más védekezési módot pl. óvszert is kell alkalmazni!
 • Fontos: a fogamzásgátló tablettát az előírásnak megfelelően, pontosan szedje!

Itt kell megemlíteni, hogy a fogamzásgátló tabletták tartós szedését követően jóindulatú esetenként rosszindulatú májdaganatok előfordulását észlelték, amelyek belső hasűri vérzésekhez vezettek. E tünetek előfordulása esetén a tabletták szedését haladéktalanul be kell fejezni. A tervezett terhesség előtt három hónappal a születendő magzat egészsége érdekében a tabletta szedését ajánlatos abba hagyni és más, nem hormonális készítménnyel védekezni. (Tervezett műtét előtt legalább hat héttel a tabletta szedését abba kell hagyni).

A gyógyszertárakban csak vényre (receptre) adhatók ki.

Egyszeri alkalommal három hónapra elegendő gyógyszermennyiség rendelhető.

Csomagolásuk általában: 1x 21 vagy 3x21 tabletta.

A tablettaszedés nem tekinthető folyamatosnak, ha két tabletta bevétele között legalább 36 óra eltelt. Ilyen esetekben más fogamzásgátló módszert kell alkalmazni (pl. condomot).

Nagyobb hormontartalmú tablettáról alacsonyabb hormontartalmúra való áttérés esetén ajánlatos egy hónapos tablettaszedési szünetet tartani.

Mielőtt egy lány (nő) elkezdené a fogamzásgátló tabletták szedését, feltétlen keresse fel a szülész -nőgyógyász szakorvost, hogy a nőgyógyógyászati vizsgálaton - az életkorához viszonyítva - szaporító szerveinek fejlettségét, nagyságát megállapítsák. Esetleges vérkép, májfunkciós vizsgálatok elvégzése az illető nő egészségi állapotának felméréséhez nyújthat segítséget.

Csak rendszeresen , legalább három éve már mensrtuáló, minimum 15 éves lányoknak - maximum 40 - 45 éves nőknek , ha nem dohányoznak és egészségesek, rendszeresen menstruálnak, szexuális életet élnek - írhatók fel a hormonális fogamzásgátló tabletták.

Nőgyógyászati rákszűrésen való részvétel évente kötelezően ajánlott!

 

B, Az alkalmi fogamzásgátló tablettákra is a fentiek érvényesek az alábbi kiegészítéssel:

Csak sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazható: nem tervezett de nemi életet élő nők esetén a védekezés nélküli kontaktust követő 72 órán belül, vagy ha az alkalmazott egyéb védekezési módszer hatékonysága bizonytalan pl. condomsérülés.

 • Az esemény utáni tabletta használatának lényege: egyetlen menstruációs ciklus során csak egyszer alkalmazható!

  Két tablettát kell bevenni az együttlétet követő 72 órán belül, majd 12 óra elteltével újabb két tablettát kell lenyelni. Befolyásolja az ovulációt, akadályozza a fogamzást és/vagy a petesejt beágyazódását. A Fertilan nevű tabletták ösztrogént és progesztint tartalmaznak. (Yuzpe módszer)

 • Az esemény utáni tabletta használatának lényege: az eseményt követő két órán belül kell bevenni . Ha viszonylag rövid idő alatt az együttlét megismétlődik, akkor az első tabletta bevételétől számított nyolc óra múlva újabb tablettát kell bevenni. Havonta maximum négy tabletta ajánlatos ebből a védekezési formából is. ("Esemény utáni tablettával történő védekezés" - csak a Postinor tablettával lehetséges).

Ezek a tabletták a magzatkezdemény beágyazódását hivatottak megakadályozni, ezért nem olyan biztonságosak, mint a tartós fogamzásgátlásra javasolt tabletták.

Az esemény utáni fogamzásgátló tabletták (négy tabletta) egy ciklus alatt csak egyszer alkalmazhatók. Egy cikluson belül ha az együttlétek többször ismétlődnek, vagy a szexuális élet rendszeressé válik, más fogamzásgátló módszert kell alkalmazni.

Éveken át tartó, folyamatos szedésük nem ajánlott (gyakori a meddőség előfordulása). Évente legalább egy hónap tabletta szedési szünetet kell tartani, de kétévente 1-3 hónap tabletta kihagyásból eredő - más módon történő - védekezés mindenképpen ajánlott! A szülész-nőgyógyász szakorvosok, a védőnők bővebb felvilágosítással is szolgálnak.

drinfo