MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Elsősegélynyújtás : Csonttörés - Ájulás

Csonttöréskor vagy feltételezett csonttöréskor a legtöbb, amit az elsősegélynyújtó tehet, hogy a sérültet nyugalomba helyezi, amíg az orvosi segítség meg nem érkezik. Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy mégis elsősegélyben kell részesíteni a sérültet.

  Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?

  1. Ha a sérültnek súlyos vérzése van, kísérelje meg a vérzést elállítani.

  2. Nyílt törés esetén helyezzen a sebre tiszta ruhát, hogy csökkentse a fertőzés veszélyét.

  3. Ha nincs gerincsérülés és a sérült mozgatható, (pl. az úttest közepén) mielőtt megmozdítja, rögzítse sínnel a törést. (Sínezésre alkalmas például az ép láb a törött láb számára, a mellkas a törött kar számára, deszka, egyenes erős bot vagy összecsavart újság.) A sínező eszközt erősen kötözze a törött végtaghoz anélkül, hogy az ereket elszorítaná és ezzel a véráramlást akadályozná.

  4. Ha gerincsérülésre gyanakszik, ne mozdítsa a sérültet és ne engedje azt sem, hogy más megtegye. Ha a sérült az úttest közepén fekszik, jobb, ha inkább a forgalmat tereli el.

Ájulás

Az ájulás időszakos eszméletvesztés, amely nem feltétlenül jelent nem súlyos állapotot.  Mindazonáltal feltétlenül szükséges megkülönböztetni az epilepsziás görcstől, az enyhe agyvérzéstől és más olyan súlyos esetektől, melyek eszméletvesztéssel járnak és amely esetekben nehezen nyerhető vissza az öntudat. Az ájulás időszakos agyi keringészavar következménye, amely bekövetkezhet, ha hirtelen felállunk ülő vagy fekvő helyzetünkből, ha huzamosabb ideig mozdulatlanul állunk (pl. katonák díszszemlén), érzelmi stressz miatt (pl. félelem, düh) vagy fizikai stressz miatt (éhség, túlzott hideg, meleg vagy erőteljes fájdalom).

Tünetek:

 - hirtelen elsápadás, szédülés, émelygés, hányinger
 - hideg veríték, hideg nyirkos kezek

  Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?

  1. Fektesse le az illetőt felhúzott lábakkal az ágyra, heverőre, vagy a padlóra. (Ne emelje meg a fejét.)

  2. Ha a beteg székben ül, nyomja le a fejét a térdei közé, amennyire csak lehetséges.

  3. A szoros ruházatát lazítsa meg.

  4. Használjon erős illatú sókat, pl. szalmiákszeszt, vagy csurgasson hideg vizet a homlokára, nyakára, hogy minél hamarabb eszméletre térjen. (Ne adjon semmit szájon át, amíg az illető nincs teljesen eszméleténél!)

  5. Hívja a legközelebbi orvost vagy mentőt, ha felmerül a gyanúja, hogy nem egyszerű ájulásról van szó.


Elsősegélynyújtás ájuláskor:
1. Fektesse a beteget a földre, stabil oldalfekvésbe.
2. Ha a beteg széken ül, nyomja le fejét a térdei közé.