MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Allergiát okozó anyagok

Számtalan olyan anyag található, ami allergiát képes kiváltani. Leggyakoribbak a pollenek, poratka, penész, állati szőrök, rovarok csípése, latex, bizonyos éltelek és gyógyszerek. Amennyiben Ön allergiás, tünetei az enyhe szemviszketéstől a súlyos izzadásig vagy légzési nehezítettségig terjedhetnek. Ha Ön asztmás, az állapota súlyosbodhat. Azonban több lehetőség is rendelkezésre áll, hogy az allergiás rohamot megelőzze illetve kezelje.

Pollenek

A levegőben található pollenek szénanáthát, illetve szezonális allergiát provokálhatnak. A tünetek között szerepel: tüsszentés, orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés, szemviszketés és könnyezés. A kezelésben központi szerepet az antihisztaminok töltik be. További gyógyszerek az orrnyálkahártya lohasztók, lokális szteroidok. Az allergén-sokk, az un. immunoterápia szintén egy lehetőség a kezelésben. Legújabb terápiás módszer a Rhinolight UV fény felhasználással csökkenti a tüneteket, gyógyítja a betegséget. Természetesen a pollenek elkerülése is megoldás lehet, noha ez lehetetlen feladatnak tűnik.

Poratka

A poratka olyan mikroszkopikus élőlény, ami a házi porban él. A házi por egyébként is számtalan potenciális allergént tartalmaz: festékszemcsék, állatszőrök, baktériumok, gombaspórák, ételdarabkák, pollenek, stb.

A poratka-allergia tünetei nagyon hasonlítanak a pollenallergiáéhoz, azonban sokszor egész évre kiterjednek. Kezelése szintén megegyezik a pollenallergiáéval. Megelőzésben lehetséges a bútorok műanyag fóliával való bevonása, hypoallergén párnák használata, szövetek hetenkénti mosása.

Penészgomba

A penészgomba egy parazita, mikroszkópikus gombafaj, mely spórái a levegőben találhatóak a pollenekhez hasonlóan. A penészgomba igen általános allergén, elsőrorban nedves helyeken fordul elő: fürdőszoba, mosókonyha, gyep, széna, levélhalom, gombák alatt. A tünetek, melyek a pollenallergiáéval megegyezőek, lehetnek nyárra koncentrálódóan szezonálisak, de lehetnek egész évre kiterjedőek is, ha a penész a lakásban található. Kezelése szintén megegyezik a korábban leírtakkal. Megelőzésében a spórák elkerülésén van a lényeg. Ehhez tartozik a lakás nedves helyeinek rendszeres szellőztetése, kiszárítása.

Állati szőrök

Az állatok bőrének faggyúmirigyei által termelt, illetve az állatok nyálában található fehérjék képesek allergiás reakciót kiváltani az arra érzékeny emberekben. Az állatokkal szembeni allergia kifejlődéséhez sokszor több évnyi állatokkal való kontaktusra van szükség. Hasonlóan a tünetek megszűnése is hónapokat, éveket vehet igénybe, miután megszűnt a kapcsolat az érintett állattal.

A tünetek között szerepel a tüsszentés, orrdugulás, szemviszketés és könnyezés. Kezelésben legfontosabb a kiváltó állattal való kapcsolat felszámolása. Gyógyszerek közül az antihisztaminok, nyálkahártyalohasztók, szteroidok használhatók. Krónikus esetben az immunterápia is szóba jöhet.

Az csótány hasonló tüneteket okozhat, és a kezelés is azonos.

Rovarcsípés

Mindenkinél, akit egy rovar megcsíp, a csípés körül fájdalom, duzzanat, pír alakul ki. Ez maga nem allergia. Azon személyeknél, akik a csípésre allergiásak, ennél súlyosabb tünetek fejlődnek ki: intenzív izzadás, hányinger, hányás, láz. Ritka esetben a csípés anafilaxiás sokkot is okozhat. Az anafilaxia tünetei: légzési nehézség, csalánkiütés, izzadás, zihálás, nyelési nehezítettség, nyugtalanság, izgatottság, gyors szívverés, vérnyomáscsökkenés. Legjobb kezelés ezen esetben a megelőzés.

Latex

Gumikesztyű a leggyakoribb, ami latex allergiát vált ki. Ezen kívül latex allergiát provokálhat az óvszer, és pár orvosi műszer. A latex allergia tünetei közé tartozik a bőrvörösség, csalánkiütés, szemirritáció, orrfolyás, tüsszentés, köhögés, zihálás, gyakori légzés, bőr- és orrviszketés. A kezelés legfontosabb eleme a latex-szel való érintkezés elkerülése. További kezelés lehet az antihisztaminok, szteroid alkalmazása.

Étel

Tej, hal, mogyoró, búza, tojás a leggyakoribb allergiát okozó ételek. A tünetek általában az étel elfogyasztását követően percek alatt jelentkeznek: asztmás roham, csalánkiütés, orrfolyás, hányás, hasmenés, ödéma. A legjobb kezelés az allergén elkerülése. Használható gyógyszerek itt is az antihisztaminok és szteroidok.

Gyógyszerek

Néhány ember allergiás lehet bizonyos gyógyszerekre, mint a penicillin illetve az aspirin. A tünetek az enyhe bőrviszketéstől a súlyos anafilaxiás sokkig terjedhetnek. Az allergiát kiváltó gyógyszer elkerülése mellett kezelési lehetőség az anihisztaminok és a szteroidok alkalmazása.

 

allergiainfo