MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Latex-allergia és élelmiszerallergiák

A latex-allergiáról az utóbbi időben egyre többet olvashatunk. A latex a gumifa (Hevea brasiliensis) nedvében található, és a gumigyártás során kerül a gumiból készült tárgyakba. Jelentőségére akkor derült fény, amikor általánossá vált az egészségügyben a gumikesztyű használata, és egyre többen panaszkodtak viselése után allergiás tünetekről.

 Az is kiderült, hogy a kesztyűhöz hasonlóan pl. tartós katéterezés esetén is allergiás reakció alakulhat ki. Ennek mértéke betegenként változik, de előfordulhat a legsúlyosabb allergiás reakció, az anafilaxiás sokk is, ami a bőrkiütések és az asztmás roham mellett jelentős vérnyomáseséssel jár, és ha a beteg nem kap azonnali kezelést, akár halálhoz is vezethet.

A latex-érzékenység gyakoribbá válása felkeltette a figyelmet. Kiderült az is, hogy egyes szobanövények, például a sokak által kedvelt Ficus benjamina nedvében - mely megszáradva a háziporba és a szoba levegőjébe kerül - hasonló szerkezetű molekula található. Ez részben az allergia kialakulásáért, részben pedig a latex-érzékenyek allergiás tüneteinek provokálásáért is felelős lehet anélkül, hogy eközben gumitárggyal érintkeznének. Az ilyen allergia igen gyakori az üvegházi kertészeknél, és különösen az olyan nőknél, akik szívesebben foglalkoznak a szobanövényeikkel.

A latex-érzékenység vizsgálata közben kiderült, hogy egyes betegekben a gumikesztyű viselése nem mindig okoz allergiás reakciót - egyes alkalmakkor igen, míg más alkalmakkor nem. Leírták egy műtősnő esetét, aki több banánt és kivit fogyasztott el, majd ezt követően a gumikesztyű anafilaxiás sokkot idézett elő.

Más alkalmakkor a déligyümölcsöket is allergiás tünetek nélkül fogyaszthatta, és a gumikesztyű sem okozott allergiát. A gumifával közeli rokonságban lévő gyümölcsfák termései (banán, kivi, avokadó, papaya) potencírozzák a latex-allergiát, tehát csökkentik a toleranciaküszöböt. Másrészről a latex-érzékeny betegek jelentős része ezeket a gyümölcsöket nem tudja fogyasztani: csalánkiütés, nyelvégés, nyelvduzzanat, esetleg súlyosabb allergiás reakció jelentkezhet. A latex-pozitív betegek 23-52%-ánál kimutatható gyümölcs-allergia is, ezért latex-gyümölcs szindrómáról beszélhetünk. Érdekes módon a latex-érzékenység viszonylag gyakran társul paradicsom- és burgonya-érzékenységgel is. Ennek oka valószínűleg olyan, általános növényi allergének előfordulása, melyek a rendszertanilag egymástól távol álló fajok közti keresztallergiákért is felelősek.

A kivi-allergia gyakorisága az utóbbi időben nőtt a mi éghajlatunkon is, aminek hátterében a fogyasztás gyakoribbá válása állhat. Érdekes módon a kivi-allergiások jelentős részében nyírfapollen-allergia is kimutatható, tehát ezek a betegek a kora tavaszi hónapokban szénanáthától is szenvednek. A nyírfapollen-allergia és különböző zöldség- illetve gyümölcs-allergiák együttes előfordulása szintén nem ritka jelenség, amelynek oka, hogy a nyírfapollen fő allergénjéhez hasonló szerkezetű molekulák számos más növényben és azok termésében is kimutathatóak. Ezért nagyon fontos a tavaszi szénanáthában szenvedők allergiájának pontos feltérképezése, és ennek alapján bizonyos élelmiszerek elkerülése, elsősorban a tavaszi hónapokban.

dr. Bakos Noémi