MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Frigiditás

A frigiditás gyakran társul más szexuális problémákkal (fájdalmas közösülés, szexuális averziók /ellenszenv/, medencetáji fájdalmak, a lubrikáció /hüvelynedvesedés/ eltűnése), és idősebb korban a klimax is frigiditást okozhat a nők egy részénél.

 Okai:

- Szomatikus okok: hormonális zavarok a fogamzásgátló tabletták szedésének következményeként, gyulladást követő komplikációk a belső nemi szervekben, terhességmegszakítást követően kialakult averzió /ellenszenv/, káros gyógyszerszedés, medencetáji érzékenység, krónikus betegségek.

- Intrapszichés okok: Neurózis, fáradtság és kiábrándulás, a különböző szerepek összeegyeztetésének problémái (partner-, anya-, szakmai szerep), félelem a nem kívánt terhességtől.

- Diadikus okok: Elhúzódó konfliktusok a két partner között, megfelejtkezés az ars amandi (a szexuális élet művészete) változatossá tételéről, vonzó kalandok, amelyek csökkentik az állandó partner értékét stb.

- Egyéb, szintén fontos okok: a női vonzerő csökkenéséből fakadó fenyegetettségérzet, plátói szerelmek, fokozott elvárások a szexuális élettel szemben, amelynek a partner nem tud vagy nem akar megfelelni.

A frigid nők különböző stratégiák segítségével próbálják megoldani problémájukat. Sokan tapasztaltabb barátnőjükhöz fordulnak tanácsért, sokszor nem eredménytelenül. Van, aki a "ki kell próbálni, milyen lesz mással" sztereotípiában véli megtalálni a megoldást, és a nyaralás alatti kalandok alaposabb elemzésekor minden bizonnyal kiderülne, hogy az esetek többségében ez a mozgatórugó. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ez a "gyógymód" nem mindig segít, sőt előfordul, hogy tovább mélyíti a frigiditást.

A frigiditás számos gyógymódját ismerjük. Az első lépés azonban a pontos diagnózis, a frigiditás forrásának feltárása és megszüntetése. A szexuális vágy gyógyszerek (pl "kék" tabletta) segítségével  fokozható, az ingerküszöb csökkenthető, és így elérhetjük, hogy ugyanazok az ingerek a korábbinál erősebb hatást váltsanak ki. A medence izmai, az úgynevezett Kegel-izom speciális gyakorlatok segítségével fejleszhetőek. Egyes esetekben jó eredményeket érhetünk el az úgynevezett szexuális tréning segítségével, amelybe a partnert is bevonjuk. A szexológia nagyon sok módszert ismer, alkalmazásuk azonban a partnerek érzékenységétől, színvonalától, a módszerekhez fűződő viszonyától függ.

 

drinfo