MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Elsősegélynyújtás : Fejsérülés

 Amikor az orvos fejsérülésről beszél nem egy felületes vágásra vagy horzsolásra utal. Agyi károsodásra gondol koponyatöréssel vagy anélkül. A fejsérülést okozhatja olyan ütés, melynek következtében az agyvelő nekiütődik a koponya belsejének, károsítva az agyszövetet, vagy olyan ütés, amely az erek szakadását idézi elő az agyban. A növekvő mennyiségű vér és véralvadék nyomást gyakorol az agyszövetre és károsítja azt. Ritka esetben a lassú vérszivárgás okozta agykárosodás tünetei csak az ütés utáni napokban, hetekben jelentkezhetnek.
A fejsérülést komolyan kell venni, ezért a fejet ért minden sérülést, ütést gondosan kell kezelni mindaddig, amíg az agy sérülése teljesen ki nem zárható.

Tünetek:

 - a sérült kábult vagy eszméletlen,
 - vér folyik a szájából, orrából vagy a füléből,
 - vágás, zúzódás, ütésnyom, duzzanat számos esetben (ne feledje, hogy az agy károsodása látható külső sérülés nélkül is bekövetkezhet)
 - fejfájás, álmosság,
 - hányinger, hányás,
 - átlátszó, tiszta folyadék csorgása az orrból, fülekből (ami koponyatörést jelezhet liquorcsorgással),
 - eszméletvesztés, amely eltarthat néhány másodpercig (agyrázkódás), napokig, vagy még hosszabb ideig (kóma),
 - amnézia (emlékezetkiesés),
 - érthetetlen, elmosódó beszéd,
 - zsibbadás, a láb vagy a kéz elgyengülése.

  Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?
 
 
  1. Lássa el a felületes vágást, horzsolást, zúzódást ha csak néhány van.

  2. Ha nem látható koponyatörés és nincs fejsérülésre utaló jel, pihentesse a sérültet egy-két napig, mielőtt az visszatér a normális hétköznapokba.

  3. Szállítsa a sérültet a legközelebbi kórház baleseti ambulanciájára ha fejfájás, álmosság, hányinger, hányás, átlátszó, tiszta folyadékszivárgás az orrból, fülekből, eszméletvesztés, emlékezetkihagyás, kusza, zavaros beszéd, zsibbadás, gyengeség tapasztalható.

  4. Figyelje az álmosság, hányinger, hányás és a fejsérülés egyéb tüneteit, amelyek lehet, hogy csak néhány nappal vagy héttel a fejet ért ütést követően tűnnek fel. Figyelmeztesse a család tagjait is erre a lehetőségre. Kérje a segítségüket, hogy a sérült folyamatos megfigyelés alatt legyen.