MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A mellékpajzsmirigyeken végzett beavatkozások

A mellékpajzsmirigyek (4 db) a nyakon helyezkednek el, a pajzsmirigy közvetlen közelében. Az általuk kiválasztott hormonok a szervezet kálcium háztartásában játszanak életfontosságú szerepet.


A mellékpajzsmirigyek eltávolítása leggyakrabban az egyik mirigyet érintő jóindulatú daganat (adenoma), vagy valamennyi mirigyet érintő túlműködés (hiperplasia) , ritkán valamelyik mirigyet érintő rosszindulatú daganat miatt szükséges. Adenoma miatt végzett műtét alkalmával csak az érintett mirigyet távolítják el. Hiperplasia esetén 2 megoldás választható: ún. subtotalis mirigyeltávolítás során a 3 és fél mirigyet távolítanak el, az egyik mirigy fele a helyén marad, míg a totalis (teljes) mirigyeltávolítás mind a 4 mirigy eltávolítását jelenti, majd az egyik mirigy darabkáit visszaültetik a vázizomba (az alkarba vagy a fejbiccentő izomba). A ritkán előforduló mellékpajzsmirigyrák esetében a daganat eltávolításán kívül ún. nyaki blokk diszekció elvégzése is indokolt. Ez alatt az érintett oldalon a pajzsmirigylebeny, a közeli izmok, erek, nyelőcső-légcső körüli nyirokcsomók, nyirokutak és az esetleges távoli áttétek eltávolítása értendő.


A mellékpajzsmirigyeken végzett műtétet követően, - különösen valamennyi mirigy eltávolítása esetén-, tartós kálcium tartalmú készítmények bevitele, esetleg hormonpótló kezelés válhat szükségessé.


Lehetséges szövődmények: A kezelés biztos sikerét és a teljes kockázat-mentességet egy orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozások általános veszélyei, mint a sebfertőzés, trombózis (érrögösödés), embólia (érelzáródás), utóvérzés, a gondos orvosi odafigyelés és ápolás mellett egyre ritkábban fordulnak elő. A mellékpajzsmirigyek  műtéteivel kapcsolatban, a pajzsmirigyen végzett beavatkozásokat érintő tájékoztatóban foglaltak is érvényesek, tekintettel e szervek igen szoros anatómiai viszonyára. (ld. betegtájékoztató a pajzsmirigyen végzett beavatkozásokról).


Speciális szövődmények: kiújulás, a visszamaradt mirigyek alul-, vagy túlműködése, anyagcserezavarok, a mirigyeltávolítás következtében kialakuló kálcium szint csökkenés, ami adott esetben életveszélyessé váló izomgörcsökhöz is vezethet (tetánia).


drinfo