MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A gyomor és nyombél műtétei

Betegségek:A gyomor és a nyombél műtéteit leggyakrabban fekélybetegség, daganat, ritkábban más okokból végezzük (lenyelt idegentest eltávolítása, belső sérvek, vérzés, tápláló szonda behelyezés stb.)

Gyomor vagy nyombél perforáció és vérzés: perforáció során a gyomor-, vagy nyombélfal folytonossága megszakad (fekély, esetleg daganat miatt), és a gyomor- ill. nyombél tartalom a hasüregbe jut. Vérzés során a fekélyalapból vagy daganatból, ritkábban más okból a gyomor illetve nyombél üregébe nagymennyiségű vér kerül. Amennyiben a vérzést gyomortükrözés során végzett beavatkozásokkal nem lehet megállítani, sürgős műtétre van szükség. /perforáció vagy vérzés miatt végzett műtétek sürgős, életmentő beavatkozások!


A műtét során a perforációs nyílás elvarrását vagy az érintett szerv részleges eltávolítását végzik (perforáció), vérzés esetén vérzés- aláöltést, vagy a vérzést fenntartó erek lekötését, illetve a kiváltó ok (pl. daganat) miatt szokásos műtéti eljárásokat végzik (ld. alább). Daganat miatt az elváltozás nagyságától, elhelyezkedésétől függően a gyomor illetve nyombél részleges vagy teljes eltávolítására kerül sor, környéki nyirokcsomók kivételével kiegészítve. Egyes esetekben azonban csak megkerülő bélösszeköttetés varrására van lehetőség. A belek folytonosságát elsődlegesen vékonybél közbeiktatásával állítják helyre. Más okból végzett beavatkozások során az adott műtéti szituációnak megfelelő műtétet végzik. A gyomor illetve nyombél műtéteit hasi behatolásból végzik, teljes gyomoreltávolítás esetében azonban szükség lehet a mellkas megnyitására is.


Lehetséges szövődmények: A kezelés biztos sikerét és a teljes kockázat-mentességet egy orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozások általános veszélyei, mint a sebfertőzés, trombózis (érrögösödés), embólia (érelzáródás), utóvérzés, a gondos orvosi odafigyelés és ápolás mellett egyre ritkábban fordulnak elő. A gyomor-, illetve nyombél műtétekkel kapcsolatos főbb speciális szövődmények az alábbiak: az alapbetegség kiújulása, fekélyképződés, varratelégtelenség, sipolyok kialakulása, ún. dumping szindróma, ürülési zavarok, reflux, bélelzáródás, felszívódási zavarok, vérszegénység, csontritkulás.


drinfo