MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Az epehólyagon és epeutakon végzett műtétek

A betegség: A sebészeti osztályokon elvégzett egyik leggyakoribb műtét az epehólyag kövesség műtéte. Ilyenkor az epehólyagban elhelyezkedő kisebb vagy nagyobb, egy vagy több kő okozta görcsök, gyulladás, kis valószínűséggel kialakuló daganatos betegség adja a műtéti indikációt.


A műtét lényege a kövek epehólyaggal együtt történő eltávolítása. Minden esetben a kövek is és az epehólyag is eltávolításra kerül. A műtét elvégezhető ún. laparoscopos úton, ilyenkor igen apró metszéseken keresztül történik meg az epehólyag és a kövek eltávolítása. Abban az esetben, ha az epehólyag környéki viszonyok olyanok, hogy a régió nem feltárható (korábbi felhasi műtétek, epehólyag környéki igen jelentős gyulladás, anatómiai eltérés, stb.) az úgynevezett hagyományos módon a jobb bordaív alatt ejtett kb. arasznyi hosszúságú feltárásból végezzük el a műtétet. Laparoscoposan elkezdett műtéti beavatkozás kapcsán kb. 10-15 %-ban lehet konvertálással, vagyis hagyományos műtétre való áttéréssel számolni.


Amennyiben az epeutakban is van kő vagy annak alapos gyanúja felmerül, szükséges ezeket is eltávolítani. Amennyiben van rá lehetőség ezt megpróbáljuk műtét előtt úgynevezett ERCP-s beavatkozás kapcsán (ez nem műtét, hanem egy endoszkópos beavatkozás) tisztázni, illetve elvégezni. Ha ez nem sikerül az epeműtétet hagyományos úton kell elvégezni, azért, hogy az epeút feltárható legyen.


Lehetséges szövődmények: A beavatkozás egy közepesen nagy műtétnek számít, ennek megfelelően lehet számítani az általában előforduló szövődményekkel. Speciális szövődményként leggyakrabban az epehólyag ágyból származó változó nagyságú epés váladékozás, illetve vérzés fordul elő az operált esetek 1-2 %-ában. Ezek nagyobb részben konzervatív kezeléssel megoldhatóak. Igen kis százalékos valószínűséggel lehet számítani epeúti sérüléssel, ennek rendezése általában újabb műtétet igényel.

drinfo