MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A pajzsmirigyen végzett beavatkozások

Betegségek: A pajzsmirigyen végzett beavatkozásokat leggyakrabban a pajzsmirigy megnagyobbodása (normális-, alul-, vagy túlműködő strúma), ritkábban a pajzsmirigyet érintő gyulladások vagy daganat miatt végzik.


A lehetséges műtéti beavatkozások a kóros csomók eltávolításától, az egy- vagy kétoldali pajzsmirigylebeny eltávolításon át, a teljes pajzsmirigy eltávolításáig terjednek, rosszindulatú daganat esetében a környéki nyirokutak, nyirokcsomók és egyéb lágyrészszövetek eltávolításával. A pajzsmirigyen végzett műtétet követően, - különösen a teljes eltávolítás esetén-, hormonpótló kezelés válhat szükségessé.


Lehetséges szövődmények: A kezelés biztos sikerét és a teljes kockázat-mentességet egy orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozások általános veszélyei, mint a sebfertőzés, trombózis (érrögösödés), embólia (érelzáródás), utóvérzés, a gondos orvosi odafigyelés és ápolás mellett egyre ritkábban fordulnak elő. A pajzsmirigyen végzett beavatkozások ezen túlmenően egyéb- igen ritkán előforduló- speciális szövődmények lehetőségét is magukba hordozzák, úgymint a kiújulás veszélye, mellékpajzsmirigy elégtelenség (maradandó esetekben kálcium, vagy D vitamin pótlás válhat szükségessé), idegsérülések (ld. alább), vagy thyreotoxikus krízis (a műtétet követően fellépő pajzsmirigy túlműködés súlyos formája).


A szövődmények közül külön említendő a hangszalagok beidegzésében szerepet játszó ideg, a nervus recurrens sérülése, amelyet a nagy tapasztalat és a standardizált műtéti technika ellenére sem lehet mindig elkerülni. Az egyoldali sérülés rekedtséggel jár, kétoldali sérülés esetén légzési nehezítettség, adott esetben fulladás is felléphet, amely miatt tracheostomia (légcsőmetszés) készítése válhat szükségessé. A nervus laryngeus superior esetleges sérülésekor a magas hangok képzése válik nehezítetté, illetve a beszéd fáradékonnyá lesz. Hosszú ideje fennálló-, a légcsövet összenyomó strúma eltávolítása után, az ellágyult légcső fala beeshet (tracheomalácia), ami miatt lélegeztetésre lehet szükség.

 

drinfo