MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Lépj túl a félelmeiden!-könyvajánló

Nincs ember, aki ne ismerné a félelmet. Félni mindig kínos érzés, de tudod-e, hogy ráadásul, sokfajta félelem létezik? Némelyik félelem segítőkész; amikor e félelem hulláma elönti a tested (zsigeri érzés), a kitartó félelem figyelmeztet: segít elkerülni valamilyen nagy veszélyt, vagy a megfelelő cselekvésre késztet, esetleg arra figyelmeztet, hogy valamin változtatnod kell.

Ez a félelem arra "ösztönzi" a testet, hogy igyekezzen túljutni valamin a félelem nógatására. De éppen ilyen időkben gyakorta előfordul, hogy a félelem olyan dolgokra hívja fel a figyelmünket, amelyekről azt hisszük, hogy velük szemben tehetetlenek vagyunk.

 Lehet ez valamilyen apróság, például a rajztanárod arról győzköd, hogy ne fess zöld eget és kék füvet, mert ilyen nincs, az ég a kék és a fű a zöld, s ha nem így látod, az rossz. S végül ad rá egy kettest. A szüleid pedig a hajukat tépik.

Ám a félelmet nagyobb okok is kiválthatják, félelmetes például, amikor az embert azért veri el az apja, mert valami jót tett. Ilyen helyzetben mit tehet az ember? Benne reked a félelem, és feladja. Nem beszél, és nem cselekszik, igyekszik nyugton lenni a bőrében, Ha pedig a félelem bennünk reked, mi is elakadunk, és egyre kevesebbet játszunk be a rendelkezésre álló játéktérből.

Az alkotókészségünket sem használjuk, talán egy részét el is veszítjük, és még sok mindent elveszítünk abból, ami egyedi, kivételes sajátja a természetünknek. Mit tehetsz ilyenkor? Akár hiszed, akár nem, bizonyos cselekvésre lesz szükséged. A legfontosabb, hogy ne áltasd magad. Ne rejtsd el az érzéseidet! Ne hidd, ne is mondd, hogy a rajz egyes nem bánt; vagy, hogy nem gond, ha az apád elver - mert az ilyen dolgok bántják az embert, és gondot jelentenek.

Miért? Mert képesek visszatartani a jövőbeli ötleteinktől és ihletett terveinktől. Ezért lényeges átfordítani a megbántottság energiáit valami mássá.

A félelem legyőzésének legkönnyebb módja "kilélegezni" a félelmet onnan, ahol érzed. Többnyire a gyomrodban, a szívedben vagy a torkodban jelentkezik.

A gyomorfelkavaró félelem az erőtlenséggel függ össze. Tehát miközben a gyomrodba veszed a levegőt, jól teszed, ha arra az időre gondolsz, amikor igazán erősnek érezted magad, és természetesen mindent el tudtál érni, amit akartál.

A szívszorongató félelem a szeretetlenség érzésével függ össze. Miközben magadba, a "szívedbe" szívod a levegőt, emlékezz arra az időre, amikor igazán szerettek, vagy te éreztél őszinte szeretetet valaki iránt.

A torokszorító félelem azt jelenti, attól félsz, valamit nem leszel képes kimondani. Lélegzés közben összpontosíts a torkodra, s gondolj olyasmire, amit önmagadnak kell elmondanod; vagy gondolj a naplódra (melyben mindent kibeszélhetsz), illetve egy bizalmas barátodra.

Ne őrizgess fölösleges titkokat! Különösen a magunkban őrizgetett titkok igen kártékonyak, ezek okozzák a szellem legtöbb sérülését.Írta dr. Lauren Ann Reinhardt, pszicológus és álomszövő, megjelent Julie Tallard Johnson: Mennydörgő évek című könyvében, az Édesvíz Kiadó Bestline divíziójában. A könyvet megrenelheted a http://www.edesviz.hu/ website-on, vagy megvásárolhatod bármely Édesvíz könyvesboltban.