MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Szerológiai vizsgálatok

A fertőzések kimutatására alkalmazott szerológiai vizsgálatok nem mentesek a korlátoktól. Ennek ellenére lényegében minden laboratóriumban végeznek még ilyen vizsgálatokat, mert megfelelő klinikai körülmények között értékes információkkal szolgálnak.

A szerológiai reagensekkel többféle immunglobulin (Ig) osztályba tartozó ellenanyagok kimutathatók. A legtöbb laboratóriumban IgG, IgM vagy mindkettő kimutatását végzik. Egyes esetekben az IgA kimutatását kívánják meg. A gyakorta alkalmazott vizsgálati módszerek az enzim-immunoassay, az indirekt immunfluoreszcencia vagy a részecske-agglutináció elvén alapulnak. Válogatott esetekben kerülnek alkalmazásra más eljárások (pl. radioimmunoassay, indirekt hemagglutináció, komplement-fixáció, immunprecipitáció, immunoblotting).

A szérum IgG titernek a fertőzés után 2-3 héttel bekövetkező emelkedése az egész életen át fennmaradhat. Egy kórokozó-specifikus IgG szérumban való jelenléte független lehet az aktuális kórfolyamattól, mivel az IgG képződése hosszabb időt vesz igénybe. Ennek tisztázására 2-4 hetes időközzel vett savópárokon végezhető el az IgG-vizsgálat. Az akut és a konvaleszcens minták között tapasztalható legalább négyszeres titeremelkedés aktuális vagy újabb fertőzést jelez. A titer kétszeres emelkedése nem szignifikáns, a vizsgálati reagensek vagy a metodika apróbb eltéréseiből is adódhat.
 

 

Drinfo