MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Elsősegélynyújtás : Vérzés- Orrvérzés - Sebellátás

A vérzések, eredetüktől függetlenül, általában komoly veszélyt jelentenek, ezért alapvető a gyors, de higgadt ellátásuk. Az alábbi esetek tekinthetők súlyosnak:

erőteljes sugárban ömlő (spriccelő) vérzés

több mint 250 ml-es vérveszteség

5 perc után sem szűnő vérzés

Súlyos vérzés

Amíg a kisebb sérülésekből származó vérzést a kialakuló véralvadék általában néhány perc alatt megállítja, a súlyosabb vérzés nem hagy elég időt a vér megalvadásához. A legfontosabb tehát, hogy a vérzés csillapításával lehetővé tegyük az ér sérülését betapasztó véralvadék kialakulását. Ennek egyik módja, hogy a sebre közvetlenül nyomást gyakorolunk Alapszabály, hogy a sérült testrészt lehetőleg minél magasabbra emeljük. Nagyobb sebeket ne tisztítsunk vízzel vagy fertőtlenítőszerekkel. Amint befejeztük az elsősegélynyújtást, sürgősen hívjunk orvost.

Súlyos vérzés elállítása

1.Fektessük le a sérültet, és emeljük magasra a vérző végtagot (testrészt).
2.A könnyebben eltávolítható idegentesteket (pl. üvegszilánkot) vegyük ki a sebből, de a mélyebbre hatoltakkal ne kísérletezzünk.
3.A sebszéleket egymáshoz közelítve, helyezzünk a sebre nyomókötést. Ha a sebben mélyen beágyazódott idegentest van, ne gyakoroljunk rá közvetlen nyomást.
4.Hogy a sebre állandó nyomás nehezedjék, lehetőleg szorosan kössük be gézzel vagy valamilyen ruhadarabbal.
5.Ha a kötés átüt, ne cseréljük ki, inkább tegyünk rá további kötszert, és kössük át szorosan.

Orrvérzés

Az orrvérzés gyakori jelenség, amely többnyire kisebb sérülések következménye.Saját orrvérzése esetén üljön le, és kissé hajoljon előre. Nyitott szájjal lélegezve fogja be az orrát körülbelül 10 percig. Ez idő alatt a véralvadék betapasztja a sérült eret. Néhány óráig lehetőleg ne fújja ki az orrát, mert az újabb vérzéshez vezethet.Ha a vérzés 20 percnél tovább tart, vagy igen erős, esetleg orrcsonttörés is lehetséges, kérjen orvosi segítséget. Különösen nagy figyelmet érdemel a fej más részét ért ütés után megindult orrvérzés, mert az koponyatörés tünete is lehet. 
 A z orrvérzés ritkán jelent súlyos betegséget. Néhány embernek az orrában igen érzékeny erek vannak, amelyek megpattannak bizonyos okokból, de egyébként nincs hatásuk a többi érre. A középkorúaknál az orrvérzés gyakran magas vérnyomást jelez. Az orrvérzés bekövetkezhet egy heves szénanáthás roham, erős tüsszentés illetve köhögés után.  

A túlzott orrpiszkálás is orrvérzést okozhat.

  Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?

  1. Ültesse le az illetőt, testét kicsit előredöntve, száját nyitva tartva, hogy a vér vagy a véralvadék ne zárja el a légutakat.

  2. Ha a vérzés folytatódik, helyezzen a vérző orrlyukba steril gézdarabot (vigyázzon, hogy a gézdarab egyik vége maradjon az orron kívül, hogy könnyen el lehessen később távolítani.) Fektesse le az illetőt a hátára, a fejét emelje fel, és tegyen hidegvizes törölközőt az arcára.

 

Kisebb vágások, horzsolások

Az ilyen sérülésekből eredő vérzés valósággal kimossa a sebet, és néhány perc után magától megszűnik. A vérzés gyorsabban elállítható, ha a sebre tiszta kötszert vagy kendőt nyom. Amikor a vérzés megszűnt, tisztítsa meg a seb környékét - mindig a sebtől távolodó, könnyed mozdulatokkal. Magát a sebet nem kell megtisztítani. Kisebb sebek, de még a nagy horzsolások is gyorsabban gyógyulnak, ha szabadon hagyjuk őket. Az egymástól eltávolodott sebszéleket leukoplaszt-csíkokkal tarthatjuk együtt, de az 1 cm-nél hosszabb sebek általában csak akkor gyógyulnak heg nélkül, ha a sebszéleket orvos összeölti. Ilyen esetben - vagy ha a seb nagyon szennyezett, illetve különösen mély (például szög fúródott a bőrbe) - forduljon orvosához vagy a legközelebbi baleseti ambulanciához.

Kisebb sebek ellátása

Tiszta vattával vagy kendővel törölje le a seb környékét a seb felől kifelé haladva. Minden törlőmozdulathoz vegyen tiszta vattát. Fertőtlenítőszer ne jusson a sebbe, csak a vattára öntsön belőle.Kisebb sebek gyorsan gyógyulnak, ha fedetlenül maradnak. Tátongó seb széleit húzza össze, és rögzítse 1-2 leukoplasztcsíkkal vagy öntapadó gyorskötéssel ("pillangókötés").

Szúrt sebek

A mély, szennyeződött - például rozsdás szög vagy állati fog okozta - sebek fertőzése igen valószínű, mivel a szennyeződés mélyre hatolt, és a viszonylag csekély vérzés nem elegendő, hogy a sebet kimossa. Ha a sérülést zsibbadás, bizsergés vagy végtaggyengeség követi, ideg- vagy ínsérülés is lehetséges. Minden mélyre hatoló sérülés esetén indokolt antibiotikum adása és tetanusz elleni oltás.