MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Az immunrendszer

Egészségesnek lenni és maradni csak jól működő immunrendszerrel lehet!

Az immunrendszer védi a szervezetet a veszélyes "betolakodóktól", mint pl. a baktériumok, gombák, vírusok és más káros anyagok, melyek naponta ostromolnak bennünket.

Testünk az "idegeninvázióra" a fehérvérsejtek aktiválásával és az antitestek többszörös képzésével reagál. Az immunrendszer speciális sejtjei elraktározzák a behatoló kórokozók legyőzéséhez szükséges információkat és ezzel nagyszabású védekező reakciót mobilizálnak a szervezetben. Azonos kórokozóval történő érintkezés esetén az információ azonnal újra lehívható és máris rendelkezésre áll egy célzott védekezési minta.
Az információk tárolása arra szolgál, hogy bizonyos fertőző betegségeket, mint a kanyaró vagy a rubeola életünkben csak egyszer kapjunk meg.

Amennyiben az immunrendszer meginog, testőrségi készültsége lecsökkenhet vagy épp ellenkezőleg, a legártalmatlanabb ingerekre is, mint az élelmiszerek alkotórészei, pl. a földi eperé, túlzott védekezéssel reagálhat. Ilyenkor allergiás reakcióról beszélünk.

Az immunrendszer kifogástalan működése nagyrészt a nyirokérrendszertől függ. Testünket a vérpályákhoz hasonlóan, finom nyirokerek rendszere hálózza be. Ezek is felelősek a méreganyagok lebontásáért és elszállításáért a szervezetben. Naponta 2-4 liter felesleges víz, fehérje, elhalt sejt, idegentest és zsír kerül kivezetésre a kötőszövetből. Amennyiben a nyirokérrendszer jól működik, a betegséget kiváltó kórokozók is könnyen felismerhetővé válnak és hamar ártalmatlanná tehetők. Ha ez a szűrőfunkció korlátokba ütközik, a szervezet nem tud megszabadulni ezektől a terhektől és az immunrendszer nem képes tartósan ellenállni a terhelésnek. A nyirokerek blokádja esetén az immunvédekezés legyengül és ennek következményei lehetnek a visszatérő fertőzések.

A nyirokcsomók megduzzadása és nyomásérzékenysége utalhat e szervek megnövekedett igénybevételére, pl. valamilyen gyulladás esetén


Az immunrendszer erősítése tehát nagyon fontos, mindenekelőtt a nyirkos, hideg őszi és téli hónapokban, amikor különösen keményen kell dolgoznia.

 Az immunrendszer

Mennyi szenvedéstől, félelemtől, fájdalomtól óvhatnánk meg magunkat, ha tudatosan, jó viszonyban lennénk tulajdon gyógyitó erőnkkel. Pusztán annyit kellene tennünk, hogy ezek az erők akadálytalanul tehessék a dolgukat.

 Az immunrendszerről beszélünk - néhány évtizeddel ezelőtt még a szó is idegen volt - testünknek olyan rendszeréről, amely napjainkban a modern gyógyitás központi témájává vált. Ezt természetesen alapvető fordulat előzte meg a medicina tudományos felfogásában. Az immunrendszer több funkciót is betölt: elpusztítja az ártalmasnak ítélt élo organizmusokat, semlegesíteni képes bizonyos mérgező anyagokat, lebontja az öreg sejtjeinket az újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet, védekezo anyagokat halmoz fel, immunissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött antigének ellen. (Antigén = baktérium, vírus, káros idegen anyag, meg nem emésztett fehérje, stb.) Kétféle védekező mechanizmusra képes: vagy általános védelmi, vagy egyedi és kizárólag egy bizonyos antigén ellen. Az életünk során különféle fertőzésekkel találkozva immunis védelmet alakít ki ellenük külön-külön. Be kell látnunk: a gyógyitás nem korlátozódhat arra, hogy nagy agresszivitással kórokozókat pusztítunk és eszközöket kutatunk , melyek ezeket a kórokozókat a lehető legalaposabban kiirtják. A baktériumok okozta járványok esetében ez sikerült is. Azonban a sokrabecsült antibiotikumok esetében is régen be kell látnunk, hogy a fertőzések legyőzésének sokszor nagy lehet az ára.

A gyógyitás nagy fordulatának idején, mely napjainkban száguldó sebességgel megy végbe, végre megtanuljuk belátni , hogy a külvilágra érvényes törvények a szervezetünk belső világára is érvényesek. Arról kell gondoskodnunk, hogy az élet testünkben önmagát szabályozza.

A modern orvostudomány felfogta, hogy egyáltalán nem mindenható. Sőt míg a test gyógyitó erői közre nem működnek, nem áll helyre az egészség. E gyógyerők hatása sokkal erősebb, mint ahogy sejtjük és összefüggésben áll a lelkiállapottal, az örömmel és a frusztrációval, a boldogság-és félelemérzettel, sőt még hangulati-gondolati változásokkal is.

Csecsemőknél amíg az immunrendszer még javában formálódik, az immun-védelmet az anyatejben levo anyagok szolgáltatják. Kisbabáknál míg az emésztőrendszer még fejlődik, az ilyen ételek mint müzli, pasztörözött tehéntej, tojás stb. a babáknál fehérvérűség, cukorbetegség és maradandó allergia okozója lehet, akiknél később az élet során, ha a rossz emésztés ismét bejuttat megemésztetlen ugyanilyen étel anyagokat a véráramba, akkor ahelyett hogy a védekező enzimek és fehérvérsejtek felfalnák ezeket, akadálytalanul keringenek allergiás reakciókat váltva ki. Az eredeti alapindíték valóban logikusnak tűnik: mesterségesen védelmet kelteni bizonyos betegség-mikróbák ellen azok legyengített formájából, emberi vagy állati közegébol készített oltóanyag közvetlenül a szervezetbe való juttatásával. Azaz ha védőoltás létezik valamilyen betegségre, akkor az elkerülhető lenne így.

A vizsgálati eredmények viszont megcáfolják ezt a feltételezést. Számos orvos, tudós, szülő a védőoltás ellen van, akik szerint az immunrendszer megerősítése kell és nem pedig a veszélyes mellékhatásokat is kiváltható és többnyire haszontalan oltások.

Az immunrendszer képessége függ az általános egészség és fizikai fitness mértékétol, az egészséges életmódtól, táplálkozástól, káros szenvedélyektol, de ezektol függetlenül az ellenálló képesség nagymértékben lecsökken a negatív gondolkodásmód, zaklatott életvitel, túlhajszoltság és stressz miatt. A sort lehetne folytatni környezeti és munkahelyi ártalmakkal túlhajszolva az immunrendszert, ideértve lég-, víz-, ételszennyeződéseket, sugárzásokat (például röntgen-felvételek, tévé és computer monitor, mikrohullámú sütő mobil telefon) stb.
Nem a betegség a hibás, hanem a rossz életmód, toxikusság, táplálkozás, kevés testmozgás, napfény hiánya, stressz. Ezek kölcsönösen egymásra épülo tényezok, azaz minden egyes tényezot ki kell korrigálni ha a teljes felerosödést akarjuk elérni. Az immunrendszer képes regenerálódni a testtel együtt. Vannak ugyan immunrendszert erosíto szerek, terápiák, (nyugodt életvitel és nyersen fogyasztott organikus növényi ételek, másoknál különféle és többnyire természetes immun-javító szerek, alternatív terápiák, meditáció és vizuális képzettársítás, néhány különleges orvosság, gyógyszer, valamiféle módszer, vagy ezek ezek valamilyen kombinációja) de ezek hatásfoka a helyes életvitel mellett eltörpülnek és legtöbbször csak bizonyos ideig hatnak.

sulinet
Oktatási Minisztérium