MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Májgyulladás (hepatitis)

Mi a betegség lényege?

Különböző okok (vírusok, vegyszerek, drogok, gyógyszerek, alkohol) vezethetnek a májsejtek pusztulásához.

Ez gyulladást vált ki, amely a szervezet védekező reakciója. A gyulladásos reakció kapcsán olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek további sejtpusztulást okoznak, ezért májműködési zavar alakul ki. Károsodik a táplálékok feldolgozása, a véralvadás és a méregtelenítési folyamatok.

Szerencsére igen gyorsan új májsejtek születnek, és így - ha a károsító hatás megszűnik - a működési elégtelenség csak átmeneti, gyorsan rendeződik. Ez történik az esetek döntő többségében. Ha a májkárosodást okozó hatás nem szűnik meg, például a vírusfertőzés krónikussá válik vagy a beteg nem hagyja abba az alkoholfogyasztást, krónikus májbetegség alakul ki.   Ritkán előfordulhat olyan nagy mértékű májsejt pusztulás, hogy teljes májelégtelenség alakul ki, a beteg kómába kerül: a májműködés leállása életveszélyes.

 

Milyen tüneteket észlelünk?

A heveny májgyulladás kezdeti tünetei a rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányás, hasi fájdalom, de kísérheti láz, izületi fájdalom, valamint bőrkiütés is. A tünetek influenzához, gyomorrontáshoz hasonlítanak. Jellegzetes panasz, hogy a beteg megundorodik valamelyik kedvelt ételétől, a dohányosok undorodnak a cigarettától. Ezek a bevezető tünetek el is maradhatnak és a betegség sárgasággal kezdődhet.

A sárgaság, sötétebb vizelet, világosabb széklet és bőrviszketés megjelenésekor a kellemetlen bevezető tünetek javulnak. Az étvágy javul, de az emésztés, a tápanyagok feldolgozása még nem állt helyre, a beteg több kilót fogyhat.

A sárgaság elmúltával a lábadozás hosszabb-rövidebb időszaka következik: fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, kisebb emésztési zavarok, valamint terheléskor és görnyedő testhelyzetben májtáji fájdalom jelentkezhetnek.

 

Milyen eltéréseket talál az orvos?

Az orvosi vizsgálat nagyobb, érzékeny májat talál, a laboratóriumi leletekből kiemelendő a májfunkciós próbák (májenzimek) nagymértékű emelkedése. A leletek és a tünetek értékelésével a májgyulladás diagnózisa gyorsan felállítható. Az ok már nehezebben deríthető ki: több, gyakran ismételt vérvizsgálatra van szükség. A pontos diagnózis felállítása napokat, sőt heteket is igénybe vehet.

A kórok tisztázása végett az orvos számos kérdést tesz fel (környezetről, gyógyszerszedésről,  stb.), melyek között intim természetűek is lehetnek (szexuális kapcsolatok, alkoholfogyasztás, droghasználat). Ezeket az adatokat bizalmasan kezeljük, az orvosi titok törvénye kötelező, az őszinte válasz a gyógyítást segíti.   

 

Milyen kezelésre van szükség?

  Nincs olyan speciális gyógyszer, amely a májgyulladás lefolyását siettetné, azonban bizonyos általános javaslatok betartása jótékony hatású.

A betegség heveny szakaszában fontos az ágynyugalom, amely azt jelenti, hogy az étkezéseken, tisztálkodáson, szükségleten túl a beteg vízszintesen tartózkodjon az ágyában. Bizonyított, hogy a máj vérellátása fekvéskor növekszik. A betegség kezdeti, legsúlyosabb szakaszában a kórházi ellátás biztosítja a szakszerű ápolást és a szükséges állandó ellenőrzést.

A kímélő életmód a lábadozás időszakában is indokolt. Ismét rosszabbodhat a beteg állapota, ha túl korán tér vissza eredeti életmódjához. A lábadozás időszakában regenerálódik a máj, a beteg visszahízza a heveny szakaszban elvesztett kilókat. A folyamatot fizikai kímélettel (pl. aktív sportolás szüneteltetése), tápláló, vegyes étrenddel, alkohol és más mérgező anyagok kerülésével segíthetjük.

Különleges diéta tartásának nincs értelme, vitamindús, könnyű, vegyes étrend segíti a felépülést. A fűszeres ételek nem ártalmasak, sőt az emésztést és felszívódást javítják. A heveny szakaszban a hányinger, étvágytalanság  idején az evést nem szabad erőltetni, csak a megfelelő folyadékellátásról kell gondoskodni. Ha a sárgaság elhúzódó, vagy nagyobb súlyvesztéskor kiegészítő vitaminok szedése ajánlott.

 

Az alkohol direkt májméreg, így fogyasztása a betegség teljes időszakában szigorúan tilos!

 

Ne terheljük a májat nem feltétlenül fontos gyógyszerekkel! Például a fogamzásgátló szedését csak a májfunkciók rendeződése után folytassuk. Az altatók, nyugtatók lebomlása lassul, a szokásos adagoknál is túladagolás fordulhat elő. A gyógyszerek nagy része a májban bomlik; májkárosodáskor lebomlásuk lassul, így mellékhatásaik erősödhetnek. Ez a vény nélkül kapható gyógyszerek nagy részére is igaz. Probléma esetén kérdezzük meg a kezelőorvost!

 

Milyen a heveny májgyulladás kimenetele?

A kiváltó októl és a beteg szervezetének reakciójától függően lehet enyhe lefolyású, amely pár hét alatt rendeződik, de átalakulhat idült folyamattá, amely végül a máj zsugorodásához vezet, és sajnos végződhet (IGEN RITKÁN) halállal is pár napon belül.

  

A VISSZAESÉS LEHETŐSÉGE, AZ IDÜLT MÁJGYULLADÁS KIALAKULÁSÁNAK MEGELŐZÉSE, IDŐBEN TÖRTÉNŐ FELISMERÉSE ÉS KEZELÉSE MIATT NAGYON FONTOS A BETEG UTÓGONDOZÁSA. EMIATT BETEGEINKET MEGHATÁROZOTT IDŐSZAKONKÉNT ORVOSI ELLENŐRZÉSRE, VÉRVIZSGÁLATRA VISSZARENDELJÜK.

 

 Drinfo