MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A májzsugorodásról, közérthetően…

Vannak betegségek, amelyekkel a sajtó sokat foglalkozik, úgymond benne vannak a köztudatban. Félünk tőlük, megpróbáljuk elkerülni, vagy legalább időben felismerni őket.

 Társalgási téma lehet a szívinfarktus, agyvérzés és a rák vezető szerepe a halálozásban. Ám az a tény, hogy hazánkban ma (a szív és érrendszeri betegségek után, a tumorosak előtt) a második leggyakoribb halálok a májzsugorodás, hogy ez évente 8 ezer ember halálát, s körülbelül egymillió(!) betegségét jelenti, nem tudatosult. Ezért persze legkevésbé az állampolgár felel, ő nem hibáztatható, mert tájékoztatásáért, felvilágosításáért az orvosi szakma, a média volna felelős. Talán nem elég divatos, szalonképes a téma? Tán még mindig görbe szemmel néznek arra, akiről kiderül, hogy a mája beteg? 'Biztosan iszik' - súgnak össze a háta mögött. Legtöbbször valóban a túlzott alkoholfogyasztás okozza e szerv bajait, ide értve a májzsugort is, de messze nem minden esetben.

Májbetegséghez vezető okok
Az alkoholon kívül számos egyéb ok is vezethet a máj idült betegségéhez, aminek az októl függetlenül végső következménye májzsugor illetve esetleg - rák lehet. Egyre többször derül fény a hepatitisz B és C vírusok kóroki szerepére, de a hosszú ideig használt vegyi anyagok (szerves oldószerek, festékek, permetező anyagok), sőt egyes gyógyszerek is károsíthatják a májsejteket. Lehet öröklött anyagcsere-, szív-, epekőbetegség, az immunrendszer kóros működése is a májpanaszok oka, ami visszafordíthatatlanul tönkreteheti májunkat, ha nem vesszük észre időben. Nem szabad tehát legyintéssel elintézni, ha egy-két pohár bor elfogyasztása mellett májbetegségre gyanús panaszok, tünetek alakulnak ki, vagy más okból végzett vizsgálatok során kiderül, valami gond van a máj körül is. Háziorvosunk, vagy a májra specializálódó hepatológiai szakrendelés segítségével tisztázni kell az eltérés okát, mert jókor induló kezeléssel, életmódváltással megelőzhetjük a máj zsugorodását. Fontos tudni, hogy a májat károsító tényezők egymást erősíthetik, így egy vírus okozta enyhe, idült májgyulladás, amiről esetleg nem is tudunk, röpke évek alatt végstádiumú májbetegséggé fejlődhet, ha mellette akár kevés alkoholt is fogyasztunk, vagy szervezetünk más mérgező anyaggal találkozik rendszeresen.

Mi történik májunkkal, ha mérgező anyaggal találkozik?
A máj, amellett, hogy egyik legbonyolultabb szervünk, furcsamód meglehetősen egysíkúan reagál a különféle káros behatásokra. Bármilyen károsító tényező gyulladást vált ki. A gyulladás egyben védekező folyamat, célja, hogy a kiváltó tényező mielőbb megszűnjön. Ezt (a rendkívül bonyolult folyamatok során felszabaduló anyagok) akár a májsejt elpusztítása árán is elérni igyekeznek. Szerencsénkre májunk igen jól és gyorsan tud regenerálódni, azaz a régi, károsodottak helyén új májsejtek termelődnek, s ezzel együtt helyreáll az eredeti működés is, a beteg meggyógyul. Ám ha szervezetünk védekező (immun) rendszere nem képes elpusztítani a kárt okozót (l. vírust), vagy ha a májat mindig újabb adag mérgező anyag éri, akkor egy idő (évek, évtizedek) után az ismétlődő gyulladás és májsejtpusztulás a máj eredeti, jellegzetes szerkezetének eltorzulásához vezet. A májsejtek helyét egyre inkább kötőszövet foglalja el, új sejtek egyre kisebb mennyiségben születnek, míg végül működésképtelenné válik a máj. Mivel e folyamat rendszerint hosszú éveken át zajlik, sokáig van még visszaút.

Mit jelent a májzsugorodás?
Ezen állapotban a máj döntő része már visszavonhatatlanul elpusztult, a sejtek helyén leginkább csak hegszövet marad. A kifejezés gyakran félreértés tárgya. Sokan azt hiszik, hogy amíg a doktor a fejét csóválva csak annyit mond 'ejnye, de nagy ez a máj', nincs semmi baj, hiszen nem zsugorodik még. A zsugor ebben az esetben nem méretre utal. Ha a máj károsodik, mérete, az említett folyamatok kapcsán előbb megnő, majd ahogy csökken a működő májsejtek mennyisége, úgy megy össze. De ez a zsugorodott máj lehet jóval nagyobb is, mint az egészséges. A méret tehát nem jelent semmit.

Ha arra gondolunk, hogy a májsejtek 10%-ának normális működésekor akár panaszmentesek lehetünk, látszólag megnyugodhatunk. De csak látszólag, mert ez a máj csak akkor jelez, amikor már nagyon nagy a baj. Élhet valaki hosszú éveken át úgy, hogy nincsenek vagy alig vannak tünetei, amelyeket nem vesz észre, illetve nem tart fontosnak, és egyszer csak történik valami (akár banális felső légúti, húgyúti fertőzés), ami felborítja a háttérben alattomosan meglévő májzsugort, és életveszélyes állapotban sodorja a beteget. Egészen fiatal beteget is vesztettünk már el addig fel nem ismert májzsugor hirtelen romlása miatt. Ezért fontos figyelni a finomabb tünetekre, és rendszeres orvosi vizsgálattal, időben felfedezni a bajt.

Milyen panaszok, tünetek esetén forduljunk orvoshoz?
Az előzményekről:
Először is arra kell figyelni, hogy akinek családjában előfordult bármilyen májbetegség halálokként, az lehetőleg rendszeresen ellenőriztesse mája állapotát. Érdemes vizsgálatra menni, ha a családi szájhagyomány szerint nagypapát jó házi bora vitte el, nem hivatkozás, hogy mi pedig normális mennyiségű alkoholt iszunk. Mert miért vitte el a nagypapát a bora, ha a szomszédot egész életében nem látták józanul, s 90 éves korában is a szél ütötte meg? Nos azért, mert egyesek mája öröklötten érzékeny, kevesebb alkohol is elég a májzsugor kialakulásához. Egyazon vírusfertőzés az egyik embernél minden következmény nélkül zajlik, a másiknál idült májgyulladást okoz.

Ugyancsak fokozott figyelmet érdemel az, akinek gyerekkorában sárgasága volt, s netán arra is emlékszik, hogy a László kórházban ápolták. Régebben, főleg a háború után a megfelelő tisztálkodási lehetőségek híján gyakori volt a fertőző májgyulladás (ezt az A vírus okozta). Később, a higiénés viszonyok javulásával e járványok egyre ritkultak. Mondják, egy ország civilizáltságát, egészségkultúráját az A-hepatitisz előfordulásának gyakoriságával is lehet mérni. Ma már tudjuk, hogy nem minden heveny májgyulladás oka magyarázható az A-vírus-fertőzéssel. Hiszen pl. a C vírust csak a minap, 1990-ben sikerült izolálni. Lehet, hogy az emlékeinkben szereplő sárgaság oka mégsem ez az igen jóindulatú, idült májkárosodást sosem okozó A vírus volt? Szerencsére ez ma már egyszerű vérvizsgálattal eldönthető.

Figyeljenek a májukra azok is, persze akik elismerik, hogy 'vaj van a fejükön', azaz sokat isznak, túl gyakran váltogatják nemi partnereiket, netán kábító-, ajzószert szednek. Tán nem mindenkinek újdonság, hogy az intravénás kábítószeresek nemcsak a B és C vírus okozta májgyulladás veszélyének vannak kitéve, a nem megfelelően tisztított készítmények toxikus májgyulladást is tudnak okozni, csakúgy, mint a tablettás kábítószerek. - Viszonylag nagyobb biztonságban vannak az egyéb betegség miatt májkárosító gyógyszert szedők, illetve a veszélyes munkahelyen dolgozók. Rájuk legalább jobban figyel a házi- vagy üzemorvos, már amennyiben fölkeresik. (További veszélyeztetett csoportok is vannak, így az egészségügyi dolgozók, a zárt közösségben élők.)

A tünetekről:
A máj nem fáj - igen kevés fájdalomérző idegvégződés van benne, nem úgy, mint a környezetében. Akinek már volt epegörcse, hasnyálmirigy-gyulladása, ezt elég érzékletesen el tudná mesélni. A májbetegek legfeljebb tompa, bizonytalan, feszülő fájdalomról szoktak panaszkodni hasuk felső részében. Nem jellegzetes egyik oldal se, mert májunk a jobb bordaív alatt helyezkedik el, de ha megnagyobbodik, érezhetünk fájdalmat a gyomortájon, középen, és ha kialakult már a lépnagyobbodás, ami szintén velejárója a máj megbetegedésének, akkor akár a bal bordáink alatt is.

Lassan kialakuló, bizonytalan tünet az evés után hamar megjelenő teltségérzet, puffadás, hányinger, az állandó rossz közérzet, hányás, hasmenés - ezek együtt testsúlycsökkenéshez vezetnek. A beteg hangulata rossz, fáradékony, gyenge, nehezére esik az eddigi életvitel, nem tud koncentrálni, a környezet észlelheti a szellemi hanyatlást. A kezek, lábak kesztyű-, illetve zokniszintig zsibbadnak, 'mintha hangyák mászkálnának rajta'. Ritkulhat a szőrzet, a haj, és sorvadnak a végtagok izmai. Jellegzetesen átalakulnak a nemi tulajdonságok. A férfiak melle megnő, miközben heréjük kisebbedik, arcvonásaik egyre nőiesebbek lesznek. E külső változások a nemzőképesség, férfiasság csökkenésével is együtt járnak. A nők mellmérete csökken, gyakori gond a vérzési rendellenesség, a meddőség. Egyes bőrjelenségek is májbetegségre utalnak. A duzzadt, vöröses 'borvirágos' arc nem csak az alkoholisták sajátja, akár az orr bőrének túlburjánzása. Leginkább a mellkason jelenhetnek meg pókláb rajzolatú apró erecskék, amelyek ujjbegyünk rányomására elhalványodnak, majd felengedve újra telődnek. Régi megfigyelés a tenyerek vöröses elszíneződése, a tenyér inainak zsugorodása.

Nem csak májbetegekben és nem csak betegekben alakulhatnak ki a felsorolt tünetek, ezért jelenlétükből óvatosan kell következtetést levonni. Figyelemfelkeltő jelként értékeljük, ha esetleg többet is észreveszünk magunkon. Ám ha a szem 'fehérje', vagy a bőr sárgának látszik, ha ezzel együtt sötétebbé válik a vizelet és kivilágosodik a széklet, esetleg hirtelen megnő a has, melynek bőrén áttűnve medúzafő alakban kitágult vénákat észlelünk, illetve ha valamely ismerősünk zavartan kezd viselkedni, furcsán rebbenve reszket a keze és gyakran vérzik az ínye vagy az orra, testén a legkisebb ütés következtében is kék foltok lesznek, ekkor már súlyos állapotról lehet szó. Az olyan életveszélyes állapotot, mint a májkóma vagy heveny vérzés a nyelőcsőből (vérhányás) említeni se kell, mert ezek minden épeszű embert azonnali cselekvésre sarkallnak. Fontos megemlíteni, hogy a bélrendszer vérzése nem mindig olyan gyors ütemű, hogy a legijesztőbb tünetet, a vérhányást okozza. Ha a vérzés lassú, akkor lefelé indul el a gyomron és a beleken keresztül, majd végül a széklettel távozik. A széklet színét ilyenkor az emésztett vér feketére festi. Ezt látva rögtön menjünk orvoshoz, mert napok-hetek alatt súlyosan vérszegénnyé válhatunk, illetve a vérzés bármely pillanatban fokozódhat, ami már életveszélyes lehet.

Mi történik velünk, ha orvoshoz megyünk?
Ha rászántuk magunk, hogy segítséget kérjünk, hogy orvos tisztázza, beteg-e májunk (vagy cikkünk hatására ijedt meg az olvasó, nos, az alábbiakra számíthat) - először részletesen kikérdeznek múltban elkövetett bűneinkről (előző májbetegség, gyógyszerszedés, régebbi betegségek, alkohol), panaszainkról. Ezután jön az alapos fizikális vizsgálat, a májműködést mutató összes paraméterre kiterjesztett vérvétel. Szinte mindenütt van lehetőség a tapasztalt szakember által végzett hasi ultrahangra. Ha az említett vizsgálódás minden részletében normális eredményt adott, megnyugodhatunk. Csak akkor indokoltak a további vizsgálatok (pl. a májgyulladást okozó vírusok kutatása, gyomortükrözés, szövettan), ha valamely lelet nem stimmel. Ezután a továbbiakban gasztroenterológus hepatológusnál 'lesz kézben' a beteg (és mája). A kivizsgálás többnyire eredményes, nemcsak azt tudni meg, hogy valószínűleg mi volt májunk rongálódásának oka (sajnos ez időnként a leglelkiismeretesebb kutatással sem derül ki), de azt is, milyen fokú a károsodás, kell-e gyógyszert szedni. Szerencsére az időben felfedezett idült májbetegség (a májzsugor is) korán 'elkapva' nagyon jól karbantartható. Egyes májbetegségeket gyógyszerekkel tünetmentessé tehetünk, sőt akár meg is gyógyíthatunk (pl. a C vírus okozta idült májgyulladást interferon kezeléssel). A gyógyszerek mellé még számos fontos életmódbeli tanácsot is kapunk. Az orvosok gyakran tapasztalják: még a jól együttműködő betegek sem tartanak be egy sor tanácsot. Rendszerint azért, mert nem látják át fontosságukat (nem magyarázták el nekik eléggé), vagy egyszerűen elfelejtik a sok gyógyszer és egyéb teendő mellett. Ezért ismételjük, hangsúlyozzuk itt is az akkor követendő életmódbeli változásokat, ha májunk nem egészséges.

Hogyan éljünk májbetegségünkkel?
Az alkohol és egyéb májmérgek
Először is le kell szögeznünk, hogy bármilyen eredetű is májbetegségünk, s ha jelenleg nincs is májzsugorról szó, érvényes a szigorú, teljes, mindenféle alkoholra terjedő tilalom. Az alkohol direkt májméreg, nincs olyan alkalom vagy indok, amely ez alól kivétel volna. Szó sem lehet étvágygerjesztő aperitifről, vérszegénység elleni pohár vörösborról, vagy csak egy kis szomjoltó sörről. Kerülni kell minden egyéb májkárosító szert: permetezőszerrel, vegyszerrel, festékkel, benzingőzben rendszeresen ne dolgozzon az érintett, minden egyes gyógyszer bevételénél győződjön meg arról, nem májtoxikus-e, hiszen az egyszerű lázcsillapító is veszélyes lehet. Gondoljunk arra, hogy minden szervezetünkbe került anyagot a májunk alakít át, bont le. Ez a feladat egy beteg májnak rosszabbul megy, pláne, ha a lebontandó anyag még tovább károsítja.

A diéta
Nincs az idült májbetegnek speciális diétája, általános szabályok vannak: ilyen a folyadékbevitel megszorítása, ami azt jelenti, hogy aki vizesedésre (has, láb) hajlamos, napi 2 liternél ne igyon többet. A vízhajtót szedők állandó szomjúságra panaszkodnak, de semmi értelme a szernek, ha közben 'újratölti' magát. Ne sózza ételeit! A só megköti a vizet, így vizenyőt okozhat. Csökkenteni kell a bevitt állati fehérje mennyiségét (az állapot súlyosságától függően), ne egyen sertés- és marhahúst vagy sok sajtot. Fogyasszon inkább halat, baromfit. A túlzott fehérjebevitel agyműködési zavarokat válthat ki, mert a beteg máj nem tudja lebontani, és mérgező anyagok szaporodnak fel (például ammónia). A táplálék legyen könnyen emészthető és vitaminokban gazdag. A szénhidrátok (cukrok) a gyors hasznosulásuk, magas tápértékük miatt fontos energiaforrások, nem kell korlátozni mennyiségüket, csak ha cukorbetegség is fennáll. Kerülni kell a telített zsírok fogyasztását (zsír, szalonna, tepertő), a telítetlen zsírok (margarin, napraforgóolaj, olívaolaj) viszont fontos tápanyagok.

A fizikai munka
Az idült májbeteg fizikai teljesítőképessége eleve gyengébb, nem szabad erőltetni a nehéz munkát, a versenysportot, viszont megengedett a könnyű sporttevékenység. Azon betegek, akiknek nyelőcsövében kitágult visszerek vannak, egyáltalán nem terhelhetők, mert ezek az erek igen könnyen megpattannak, akár lehajlásra is! Esetükben egy ropogós kenyérhéj, a keményebb rántott hús is felsértheti az ereket, s következménye a rettegett vérhányás, illetve véres széklet.

A szex, család
A partnerkapcsolatokról, nemi életről is szót kell ejteni. Idült májbetegséget, májzsugort csak a B és C vírus okoz. A B vírus könnyen, a C alig vihető át nemi úton. Ne veszélyeztessük partnerünket, a fertőzés megelőzésére használjunk óvszert! Bár ennek semmi értelme, ha amúgy közös a törülköző és a fogkefe. Mindez érvényes a vírushordozó beteg családtagjaira is, gondoljuk át, mik azok a helyzetek mindennapi életünkben, amikor környezetünket veszélyeztethetjük. Minden élethelyzetre fennáll: bajainkkal, betegségeinkkel együtt kell tudni élni, és csak megfontolt magatartásunkkal segíthetünk magunkon.

 

 

Dr.Ludányi Andrea