MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Amit a vérvételről tudni kell

Évente kevesebb, mint négy óra - ennyi időre van szükség ahhoz, hogy nyugodt lehessen a lelkiismeretünk, mert így biztosan tudjuk: egészségesek vagyunk. A rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatokkal ugyanis idejében kiderül, hogy szükség van-e komolyabb vizsgálatokra is. Ha tehát egy kis figyelmet szánunk magunkra, rengeteg stresszt, idegeskedést, aggódást spórolhatunk meg magunknak.

Vérvizsgálat

Napjainkban már az egyszerű rutinvizsgálatok közé tartozik, ám sokak számára a vérkép ma is megfejthetetlen és érthetetlen kifejezéshalmaznak számít. Összeállításunkban szeretnénk megkönnyíteni az eligazodást a laboratóriumi vizsgálatok után kézhez kapott "hieroglifákban".

A normális vérértékek

A laboreredmények ellenőrzésének megkönnyítése érdekében közöljük egy feltételezett vizsgálat "jó" eredményeit - a szabványnak megfelelően.

Paraméterek Érték Egység Minimum Maximum

Leukocyták 7,10 Giga/I 4,00 10.00

Erythrocyták 4,74 Tera/I 3,90 5,90

Hemoglobin 13.70 g/dl 12,00 16,00

Haematokrit o,42 % 0,37 0,47

Thrombocyták 169.00 Giga/I 150,00 400,00

Glukóz a szérumban 95,00 mmol/I 70,00 110,00

Kreatinin 1,00 mikroM/I 0,40 1,20

Kalcium 10,20 mg/dl 8,40 15,00

Vas 70,00 g/dl 37,00 145,00

Összfehérje 7,6 g/dl 6,00 8,70

Bilirubin 0,40 mikroM/I 0,1 20,00

Gamma-GT 11,00 U/I 4,00 19,00

SGOT 9,00 U/I 2,00 15,00

SGPT 13,00 U/I 2,00 17,00

Koleszterin 5,40 mmol/I 3,90 6,20

TSH 0,54 mü/I 0,35 4,94

A táblázatban szereplő fogalmak és adatok értelmezése

Leukocyták (fehérvérsejtek): védelemet nyújtanak az idegen anyagokkal és a kórokozókkal szemben.

Erythrocyták (vörösvérsejtek): a vérárammal oxigént szállítanak a szövetekhez. Egy felnőttnek átlagosan 30 000 milliárd vörösvérsejtje van

Hemoglobin (vérfesték): vastartalmú fehérje, a vörösvérsejtek alkotórésze. Megköti az oxigént, és felcseréli a szövetekben keletkező széndioxiddal.

Haematocrit: a sejtes alkotóelemel és folyadékok arányát (plazma) mutatja. Centrifugálással választják el a plazmától.

Thrombocyták (vérlemezkék): a véralvadást segíti elő. Összezárják a kisebb nyitott sebeket. De túlzott alvadást is előidézhetnek, amennyiben számuk többszörösen meghaladja a normális értéket.

Glukóz a szérumban (szőlőcukor a vérben): a vércukorértéket adja meg. Tiszta energia, amelyet a táplálék (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) lebontásakor nyer a szerevezet. A glukózt a máj raktározza. Szükség esetén mobilizálódik.

Kreatinin: az izomanyagcsere terméke. A véren keresztül a vesékhez jut és ott kiválasztódik. Értéke megmutatja, ha elégtelenül működik az anyagcsere és rosszul méregtelenít a vese.

Kalcium: fontos szerepet játszik az idegimpulzusok továbbításában. Szükséges az izmok működéséhez, fontos építőanyaga a fogaknak, a csontoknak. Segíti a gyulladások kivédését, leküzdését.

Vas: a vörös vérfesték (hemoglobin) része. Az oxigénszállításhoz szükséges.

Összefhérje: a legkülönfélébb fajtájúő fehérjék számát jelzi. Több, mint százféle fehérje fordul elő a vérben. A sejtek felépítéséhez és megújításához nélkülözhetetlen. Fontos mutatója az immunrendszer működésének.

Bilirubin (epefesték): a vörösvérsejtek lebontásából keletkezik, majd a lépbe, a csontvelőbe és a májba kerül. Ha túl sok van belőle, a bőr besárgul.

Gamma-GT(Gamma-glutamiltranszpeptidáz): a legfontosabb enzim a fehérje-anyagcserében. A túl magas érték a máj toxikus ártalmára (alkohol, gyógyszer) utalhat.

SGOT: a szérum-glutamat-oxalacetát-transzamináz szintén speciális májenzim.

SGPT: a szérum-glutamat-pyruvat-transzamináz is májenzim. A normálistól eltérő értéke krónikus májbetegség (illetve szívizominfarktus) fennállására utalhat. Ha a három utóbbi érték magas, baj van a fehérje anyagcserével.

Koleszterin: az egyik legfontosabb zsír. Egy részét a szervezet maga állítja elő, a többit a táplálékkal veszi fel ( az ún. lipdeken keresztül). A zsíros húsokban, a vajban, a zsíros sajtokban található. A koleszterinre szüksége van a szervezetnek de az összkoleszterin-értéknek nem szabad tartósan magasabbnak lennie, mert az fokozza a szívizomelhalás és az agyvérzés veszélyét. (Lerakodik az erek belső falán és idővel érszűkülethez vezet.) Pontosabb informcáiót akkor kaphatunk, ha "hasznos" HDFL-re és "káros"LDL-re ( magas illetve alacsony denzitású lipoprotein) szétválasztva nézik meg az értékeket. Az összkoleszterinszint tehát csak támpontot ad.

TSH (parjzsmirigyhormon): a hipofizisben termelődik és stimulálja a pajzsmirigyet. Magas értékek esetén pajzsmirigy-túlműködésről van szó, amelynek tünetei: nyugtalanság, golyvaképződés, heves szívdobogás, reszketés és súlycsökkenés.- a farkaséhség ellenére. Csökkent működés esetében fáradékonyság, apatikus viselkedés, hízálép fel - a kis mennyiségű táplálékfelvétel ellenére. Gyerekeknél is előfordulhat.

 

 laborinfo