MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Elsősegélynyújtás : Sokk - áramütés

A sokk életveszélyes állapot, amelyet a súlyos sérülések vagy vérveszteség, égés vagy szepszist (vérmérgezést) előidéző fertőzések okozhatnak. Legfőbb jellemzője a szinte mérhetetlenül alacsony vérnyomás. Mindig gondolni kell a sokkra, ha nagyobb sérülést követően sápadtságot, hideg verejtékezést, esetleg aluszékonyságot vagy zavartságot tapasztalunk. A sokkos beteg azonnali orvosi ellátást igényel. Etetni, itatni tilos.

A sokk kezelése

A sokkos beteget fektessük hanyatt, s lábait emeljük magasra.

Szorosabb ruhadarabjait lazítsuk meg, és takarjuk be melegen.

Igyekezzünk megnyugtatni, amíg a segítség megérkezik.

 

Áramütés okozta sokk

A súlyos áramütést szenvedett sérült gyakran eszméletét veszti, esetleg a légzése is leállhat. Az áramütés helyén mély égési seb, esetleg belső sérülés is kialakulhat. Áramütés után mindig kérjen orvosi tanácsot, még az enyhébbnek látszó sérülések esetén is.

Mit tegyünk ?

A súlyos áramütés gyakran öntudatvesztést, súlyos égést okoz és megállíthatja a légzést is. Ne nyúljon a sérülthöz addig, amíg meg nem győződött meg arról, hogy az elektromos érintkezés megszakadt.

  Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?

  1. Ellenőrizze, hogy továbbra is van-e elektromos összeköttetés.

  2. Ha van, a következő módszerekkel szakíthatja meg:

   - kapcsolja ki az áramforrást,
   - húzza ki a dugaszt az aljzatból a vezeték meghúzásával,
   - száraz szigetelő anyaggal távolítsa el a hibás elektromos eszközt (készüléket), vagy árammal teli vezetéket a sérültről. (Megfelelő szigetelő anyagok a bot, fa vagy műanyag szék, gumi, nagyméretű könyv, összecsavart újság. Ne használjon semmilyen fémből készült eszközt.)

  3. Ha a légzés leállt, kezdjen hozzá a "szájból-orrba" mesterséges lélegeztetéshez.
 
 
  4. Ha a sérült szíve leállt, kezdje meg a beteg újraélesztését (CPR) (A CPR akkor a leghasznosabb, ha a segélynyújtó a módszert szakképzett oktatótól tanulta, különben tevékenysége több kárt okozhat, mint hasznot.)

  5. Ha a légzés normalizálódott, helyezze a beteget stabil oldalfekvésb, lássuk el az esetleges égési sebeket, kérjünk szaksegítséget, hívjunk mentőt.