MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Elsősegély nyújtás : Félrenyelés okozta fulladás


  Fulladás akkor következik be, ha valamilyen idegen test elzárja a tüdőhöz vezető légutat. Ha az illető személy megkísérli erőteljes köhögéssel az idegen testet eltávolítani és ez sikerül, nincs további tennivaló. Ha azonban továbbra is fulladozik és nehezen kap levegőt, azonnali elsősegélyre van szüksége.

Részleges elzáródás

Tünetek:

 - fulladás - a lélegzés, a köhögés és a beszéd képessége megmarad
 - légzési nehézségek

  Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?

  1. Nyissa ki az illető száját és kísérelje meg megtalálni és eltávolítani ujjával az idegen testet. Ha látja az idegen testet, de ujjaival nem éri el, használjon valamilyen hosszú és keskeny eszközt (pl. csipeszt, fogót, kínai evőpálcát), hogy ki tudja venni. Legyen óvatos, nehogy még mélyebbre lökje az idegen testet.
  2. Ha az idegen test nem található vagy nem érhető el, de az illető jó állapotban van, mondja meg neki, hogy maradjon nyugodtan, lélegezzen mélyen és lassan, így megnyugszanak a légutak.
  3. Ha az elzáródás továbbra is fennáll, és az illető gyengévé válik, fektesse egy asztalra arccal lefelé, hogy felső teste lógjon, és tenyere élével többször keményen üsse meg lapockája között arra biztatva, hogy egyidejűleg köhögjön.

Veszély esetén bizonyosodjon meg arról, hogy az alkalmazott módszer ne okozzon több kárt, és csak azokat a sérüléseket lássa el, melyek az életét veszélyeztetik.
Ezután hívjon orvosi segítséget.
Ne hagyja a sérültet felügyelet nélkül és legyen kész szükség esetén további elsősegély nyújtására.
 

Teljes elzáródás

  Azonnali beavatkozásra van szükség. Csak kb.3 perce van arra, hogy megszüntesse az elzáródást, mert azon túl az oxigénhiány agykárosodást okoz.

Tünetek:

 - Fulladás, légzés-, köhögés-, és beszédképtelenség.
 - Az arc kékesszürkévé válik.

  Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?

Felnőttek esetén (A Heimlich manőver lépései 1-3.)
  1. Fogja meg az illetőt hátulról, álló helyzetben.
  2. Szorítsa ökölbe az egyik kezét úgy, hogy a hüvelykujja a hasa irányában legyen a szegycsont és a köldök között. Kulcsolja át másik kezével az öklét.
  3. Összekulcsolt kezeivel egy hirtelen mozdulattal nyomja meg az illető testét befelé és felfelé a bordaív alatt.
  4. Ha az idegen test nem mozdul ki, ismételje meg a műveletet még háromszor.
  5. Ha ez sem segít, fektesse az illetőt a hátára, hajtsa hátra a fejét, nyissa ki a száját és begörbített ujjal nyúljon mélyen a szájába, hogy kimozdítsa az idegen testet.
  6. Ha ez sem sikerül, ismételje meg a Heimlich manővert.
  7. Ha ez sem jár eredménnyel, kezdjen "szájból-orrba" mesterséges lélegeztetést.

Ha gyermek - mondjuk - egy falatot félrenyelt, vagy egy tárgyat, például kisebb játékkockát lenyelt, és azt nem tudja kiköhögni, azonnali beavatkozásra van szükség. A megválasztandó módszer attól függ, mekkora a gyerek. Ha a légutakat elzáró idegentestet (tárgyat) sikerült eltávolítania, mielőbb értesítse orvosát. Felnőttek és nagyobb gyerekek esetén sikerrel alkalmazható a hasra gyakorolt hirtelen nyomás (melyet Heimlich-manővernek is neveznek)

Csecsemők (1 éves korig)
Fektessük a babát arcával lefelé alkarunkra, tenyerünkkel támasszuk meg mellkasát úgy, hogy feje kissé lefelé lógjon. Összezárt ujjainkkal mérjünk néhány határozott, de nem túl erős ütést a hátára, a lapockái között.

Kisgyerekek (1-9 évesek)
Üljünk le, és hasaltassuk a gyereket térdünkre. Tenyerünkkel mérjünk néhány határozott ütést a hátára, a lapockái között. Az ütések ne legyenek túl erősek. Ha szükséges, ismételjük meg.

 

Nagyobb gyermekek (9 év fölött)

1.Az álló gyereket hátulról átkarolva emeljük fel úgy, hogy egyik öklünket gyomorkapuja alá elhelyezve, másik kezünkkel fel- és magunk felé húzzuk. Ha szükséges, ismételjük.
2.Ha az idegen tárgy eltávolítása után a légzés nem tér vissza, kezdjük el a szájból szájba lélegeztetést.

Eszméletlenség

Az eszméletlenség nem csupán arra az állapotra vonatkozik, amikor a beteg nem ébreszthető, hanem arra is, ha aluszékony, zavart, és nem reagál a külvilág ingereire: kérdésekre, felszólításra vagy fájdalomingerre.
Oka többek között agysérülés, vérvesztés, oxigénhiány, a vér bizonyos kémiai változásai vagy bizonyos gyógyszer túladagolása lehet.
Az eszméletlenség legfőbb veszélye a légutak elzáródása, ami a nyelv hátracsúszásának vagy annak a következménye, hogy a beteg légútjaiba vér vagy hányadék jutott, és azt eszméletlensége miatt nem tudja kiköhögni.

Először állapítsuk meg, lélegzik-e a beteg; ha nem, kezdjük meg a szájból szájba lélegeztetést. Akkor is nézzük meg alaposan a száját, van-e benne a légzést akadályozó idegentest (hányadék, protézis stb.), ha lélegzik, de légzése hörgő vagy sípoló. Amint a normális légzés visszatér, lazítsuk meg a beteg szorosabb ruhadarabjait.

Hozzuk a beteget stabil oldalfekvő helyzetbe . Ha lehetséges, tegyünk alá takarót, és takarjuk is be, hogy a lehűlését megakadályozzuk. Ne hagyjuk őrizetlenül, amíg az orvos megérkezik.

Megjegyzés: Ha az eszméletvesztés lezuhanás vagy összeütközés következménye, és gerincsérülés lehetséges, akkor NE HOZZUK stabil oldalfekvő helyzetbe a sérültet, hacsak hányás miatt nem okvetlenül szükséges. Ilyen esetben a gerinc mozgatása ugyanis végzetes lehet