MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Számítógépes munkahely megfelelő kialakítása

Számítógépes munkahely megfelelő kialakítása

Az asztal olyan méretű legyen, hogy alatta a lábak kényelmesen elférjenek, a kezeket pedig ne kelljen felfelé emelni, vízszintesen vagy "lejtősen" az asztalra helyezhetők legyenek. Könnyíti a kéz munkáját, ha van elég hely a billentyűzet előtt a megtámasztására. Az Európai Unió 6. pontban bemutatott irányelve  pontosan megszabja, milyen magas és legalább mekkora felületű legyen az asztal.

Az asztalnál is fontosabb a megfelelő szék kiválasztása. Az ülőmunka nem jelent pihenést a testnek, ha a helytelen testtartás miatt egyes izmok megfeszülnek, a gerinc pedig nem S-alakú. Ilyenkor fájdul meg nyakunk, hátunk, vállunk. A jó szék biztosítja, hogy a gerinc egyenesen, természetes testtartásban álljon, a csigolyákra nehezedő terhelés egyenletes legyen, a kéz és a láb ne fáradjon el. Mivel az emberek különböző méretűek, ennek első feltétele, hogy a szék állítható magasságú legyen. Ha a székben ülő lábszárai és a felkarok majdnem függőlegesen helyezkednek el, a talpát a földön vagy lábtámaszon meg tudja támasztani, combjai közel vízszintesek, a szék megfelel a legfontosabb követelményeknek. Emellett a szék legyen mozgatható, állítható háttámlás és álljon biztosan.

Az öt görgőn álló székek megfelelőek. Azért, hogy az ideális testtartás hosszas munkavégzés során is megmaradjon, többféle megoldást találtak ki. Az úgynevezett egyensúlyszék (térdelőszék) elősegíti az egyenes testtartást, megterheli viszont a térdeket, ezért viszonylag rövid ideig használható. Pult melletti munkára használatos az állva-ülő szék, ahol egy fenéktámaszra lehet ülni, közel álló helyzetben. A hosszabb ülőmunkát megkönnyítik a legújabb székek, amelyek ülőrésze finoman követi a benne ülő mozgását. A legjobb minőségű székek nagyon drágák, de az alapvető követelményeknek megfelelő székek nem megfizethetetlenek.

A számítógépes munkahely megvilágítása akkor megfelelő, ha a képernyőn nincsenek zavaró tükröződések,  a megjelenő jelek jól láthatóan, kontrasztosan jelennek meg. Ezt legegyszerűbben egy olyan szobában lehetne elérni, ahol nincs más megvilágítás, csak egy gyenge lámpa, vagyis csaknem sötét lenne. De ki szeretne egész nap egy sötét és zárt szobában dolgozni? A természetes fény hiánya rossz hatással van az ott dolgozók hangulatára. A megvilágítás másik problémája, hogy a képernyő akkor látható a legjobban, ha nincs más megvilágítás, ugyanakkor a többi munkafeladathoz fényre van szükség. Ha az eltérő erősséggel megvilágított felületeket (pl. képernyő - kézirat) váltakozva nézzük, ez szintén fárasztja a szemet. A szem kifáradását a képernyő előtt ülő nem megfelelő testtartással próbálja ellensúlyozni, de ez csak fokozza a problémákat.

Akkor járunk el helyesen, ha megvilágításnál kihasználjuk a természetes fényt, és a központi világítás mellett minden munkahelyen állítható helyi megvilágítást - asztali lámpát- is biztosítunk. A fénycsővel történő központi világítás sok embernek okoz panaszokat, főleg a fénycső zúgása és a vibrálása miatt. A vibrációmentes fénycső beilleszthető egy foglalattal a régi fénycsövek helyére, és megszünteti ezeket a problémákat. Új eszköz a világítástechnikában az oszlopra helyezett lámpa, amely a mennyezetről visszaverődő fénnyel világítja meg a helységet. Ez a világítás egyenletesebb, az oszlopok igény szerint arrébb helyezhetőek.

 

Üzemorvos.hu