MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Stresszoldó gyakorlatok

Sokszor emlegetjük, hogy olyan felgyorsult korban élünk, ahol egész életünk átalakult. Mindenki arra panaszkodik, hogy nincs ideje, és hogy milyen sok energiát emésztenek fel a mindennapos ügyek, a munka és a többi. A közelgő karácsony is sok stresszel jár, mert ajándék vadászatra kell elindulni. De elég ha a közlekedésre gondolunk. Néha úgy érezzük, hogy egy óra a budapesti forgalomban egy fél évet lop el az ember életéből.

Mit tehetünk, hogy ne viseljenek meg minket a mindennapos feszültséggel járó tevékenységek?

Sokat írtak már arról, hogy mit együnk, vagy igyunk, hogy szinten tartsuk az energiáinkat és a reklámok nagy része is telis-tele van a kiváló vagy kiválónak kikiáltott energia forrásokkal.Keveset beszélünk azonban arról, hogy az energia megőrzésének és utántöltésének a titka sokkal inkább a bensőnkben rejlik és nem kívül.

A feszültség oldásának hét gyakorlata

Lássunk most néhány olyan gyakorlatot, amellyel könnyedén és néhány perc alatt képesek lehetünk ellazulni és megnyugodni. Ezen gyakorlatok többsége a légzésre épül. A helyes légzés sokat segíthet abban, hogy ellensúlyozza a lelki feszültségeket és mondjuk helyreálljon a megfelelő vérnyomás. De a hasi szervek fiziológiai masszázsát is ellátják ezek a gyakorlatok, ami a jó működés érdekében, főleg ha utazik valaki, vagy csak túl sokat ül, nagyon fontos.
Figyelni kell arra, hogy semmiképpen ne erőltessünk semmilyen légzésformát és mindvégig folyamatosan, egyenletesen lélegezzünk. Ha mégis túllélegeznénk magunkat, vagyis túl sok oxigén kerül a szervezetbe, akkor lehet egy kicsit pihenni és csak ezután folytatni tovább. A legjobb persze, ha keresünk egy jó tanárt. Törekedni kell arra, hogy mindegyik légzés a lehető legtermészetesebb legyen.
Amikor nekifogunk a gyakorlásnak mindig figyeljük egy kicsit a szokásos nyugodt légzést anélkül, hogy beleavatkoznánk a menetébe.

Hasi légzés: Üljünk egyenesen és lazítsunk. A has laza. Belégzés közben domborítsuk ki a pocakunkat, kilégzéskor engedjük vissza. A mellkas és a vállak mozdulatlanok. Ismételjük minden légzőgyakorlatot tízszer minden reggel felkelés előtt és minden este lefekvés előtt. Ez tehermentesíti a szívet, csökkenti a magas vérnyomás tüneteit, átmasszírozza a hasi szerveket.
Mellkasi légzés: Belégzés közben a mellkas emelkedik és tágul a bordakosár. A has passzív, inkább kissé befelé mozdul a belégzéskor, mint kifelé, a vállak nem mozdulnak. Ez csökkenti a szív terhelését, javítja a gyomor, a máj, az epe, a lép, a hasnyálmirigy és a vesék vérkeringését is.
Tüdőcsúcsi légzés: Ez a terület, a legkevésbé használt része tüdőnknek. Belégzés közben emeljük a vállakat a fülek felé. Ez maga után vonja a mellkas mozgását is, de ez nem olyan intenzív, mint a mellkasi légzésnél. A has továbbra is passzív. Ezzel a gyakorlattal átszellőztetjük a tüdő legfelső, kulcscsonti szakaszát, edzük a tüdőkaput.
Teljes jógalégzés: Az előbbi három izolált légzés összekapcsolása révén hozzuk létre. A belégzéskor először a has telik meg levegővel, majd a mellkas tágul végül a tüdőcsúcs - emelkedik a váll. A kilégzéskor a hasból távozik először a levegő, a has visszasüllyed, majd a mellkasból, végül visszaereszkedik a váll és a tüdőcsúcs is kiürül. Gyakori hiba, hogy a belégzéskor a hasból áttolja a valaki a levegőt a mellkasba. Ne ez történjen, hanem folyamatosan töltsük meg levegővel a hast, majd a mellkast, végül a tüdőcsúcsot, és kifelé a hasból fújjuk ki először a levegőt, majd a mellkasból végül a tüdőcsúcsból.
Ez a teljes jógalégzés, amely az izolált légzések összes jótékony hatása mellett még az alábbi fontos hatásokkal rendelkezik: szabályozza a szívritmust, normalizálja a vérnyomást, oldja a pszichés feszültséget, kiegyensúlyozza a pozitív és negatív energiaáramokat, oxigénnel telíti a vért.

Ha feszült, ideges állapotba kerülsz az egyik megoldás, hogy azonnal kitombolod magad és mindenféléket hozzávágsz mások fejéhez. Ezek lehetnek tárgyak, vagy szavak egyaránt. Mindkettő elég komoly sebeket tud okozni. A legjobb, ha ilyen esetben inkább az alábbi gyakorlatokat végezzük el.
A Sziszegő légzés
Üljünk le egyenes háttal egy olyan helyen, ahol nyugodtan kiengedhetjük a gőzt. Lélegezzünk be teljes jógalégzéssel, majd lélegezzünk ki az összeszorított fogsoron keresztül erőteljesen, sziszegő hangot hallatva. Ezt olyan hosszan végezzük, ameddig csak van levegő a tüdőben és gondolatban lássuk, ahogy "távozik a gőz". Háromszor ismételjük. Oldja a hirtelen támadt feszültséget, haragot, idegességet.
A "HA" légzés
Helyezkedünk el kisterpeszben (kb. másfél váll szélességben). Lélegezzünk be most is teljes jógalégzéssel, közben emeljük magasba a karokat. Egy pillanatig ezt kitartjuk, közben gondolatban az összes feszültséget gyűjtsük össze egy képzeletbeli labdába a kezek közé, majd elengedve a tartást, szinte előre zuhanva kiengedjük a levegőt úgy, hogy nem támasztunk semmi akadályt a kiáramló levegő útjába és gondolatban dobjuk el a labdát a hátunk mögé messzire. Ilyenkor "ha"-hang hallatszik. Ezután így maradunk előrehajolva amíg újra magától el nem indul a légzés. Az első belégzéssel ismét felemelkedünk, karok magastartásban és kilégzéssel lassan leengedjük a karokat. Oldja a felgyülemlett feszültséget. Háromszor ismételjük. Ajánljuk olyanoknak, akik egésznap stresszes környezetben dolgoznak de tilos végezni derékproblémákkal.

Most lássunk egy olyan testtartást, ami nem csak a feszültségeket oldja és az idegrendszer tónusát egy kicsit csökkenti, hanem rendszeresen végezve még az életet is meghosszabbíthatja. Ez a gyakorlat a félgyertya tartás, amely általánosan edzi az érhálózatot, az érfalakat. A következőképpen végezzük:
A kiinduló helyzet hanyattfekvés. A két tenyér a csípő mellett a talajon. A lábak összezárva és kinyújtva. Lassan emeljük a lábakat belégzés közben behajlítva mindaddig, amíg a két térd a homlokra nem kerül. Ezután a két tenyeret a deréktájhoz nyomjuk és beleengedjük a test súlyát. Ezután kezdjük kinyújtani a lábakat. A lábujjak a szem fölött, a torok és az arc laza. A hát és a derék is egyenes, a mellkas kitárt, a has laza, a lábak kinyújtva. Lassan, egyenletesen, hasi légzéssel lélegzünk.
Addig maradjunk így, amíg jólesik, majd engedjük a fej mögé a lábakat, hogy tehermentesítsük a kezeket. Ezután nyomjuk le a két tenyeret ismét a talajra, majd lassan gördüljünk vissza a hátunkra. Nyújtsuk ki a lábakat és pihenjünk hátonfekvésben 10-15 percig. Ezt a gyakorlatot magas vérnyomással és a menstruáció ideje alatt nem szabad végezni.

Hasznos dolog, ha minden nap 10-15 percet relaxálunk. Ehhez helyezkedjünk el hátonfekvésben és a légzést figyelve lazítsuk el a testünk minden területét a lábujjaktól kezdve egészen az ajkakig. Azután maradjuk így, ameddig csak lehet.

Ha ezeket a gyakorlatokat elvégezzük, nem fog majd ki rajtunk még a karácsonyi pörgés sem. Boldog ünnepeket!

Kolarovszky Gyöngyi és Bálint János
jógatanárok (Padma Jóga Stúdió))