MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Elsősegélynyújtás - A mesterséges lélegeztetés

Szájból szájba lélegeztetés

Áramütéstől eszméletlenné vált vagy vízbe esett, esetleg nagy adagban mérgező gyógyszereket bevett beteg légzése leállhat. Ha eszméletlen embert talál, és az illető nem lélegzik, első tennivaló a haladéktalan lélegeztetés. Ezt még a mentők értesítése vagy egyéb sérülések ellátása előtt meg kell tennie. Ezalól csak a félrenyelésből származó fulladás kivétel. A szájból szájba lélegeztetés nagyobb gyermekeken is végezhető, de csecsemők és kisgyermekek lélegeztetését másképpen, az alább ismertetett módon kell végrehajtani.

Nagyobb gyermek vagy felnőtt lélegeztetése
1.Fektesse az áldozatot kemény helyre (pl. a földre), hanyatt fekvő helyzetben. Támassza meg hátulról a nyakát, és hajtsa hátra a fejét.


2.Fogja be az áldozat orrát, majd mély lélegzetet véve és száját szájára tapasztva erősen fújja be a levegőt négyszer, gyors egymásutánban (ha van kéznél vékony zsebkendő, azt tegye ajkaik közé).
3.Ismételje ezt 5 másodpercenként. A befúvások után hagyja szabadon az áldozat száját, hogy a levegő távozhasson a tüdejéből (ez hallható is). Befúváskor figyelje, hogy a mellkas emelkedik-e. Folytassa a lélegeztetést mindaddig, amíg a sérült spontán légzése visszatér.

Csecsemő és kisgyermek lélegeztetése

1.Fektesse a csecsemőt hanyatt, és a fenti 1. pontban olvasható módon tisztítsa ki a légutait.
2.Hajtsa hátra kissé a gyermek fejét, vegyen mély lélegzetet,

majd száját a szájára és orrára tapasztva fújja be a levegőt. A befúvást óvatosan, ne nagy erővel végezze!
3.Vegye el a száját, és figyelje meg, süllyed-e a baba mellkasa, amint a levegő távozik a tüdejéből. Ismételje a műveletet 2-3 másodpercenként addig, amíg az önálló légzés visszatér, vagy az orvos megérkezik.

Szájból orrba lélegeztetés

A sérülés olyan is lehet, hogy megakadályozza a szájból szájba való lélegeztetést. Ilyen esetben a felnőttek lélegeztetéséről írott 1. és 2. pont szerint járjon el, azzal a különbséggel, hogy az áldozat száját - annak állát felemelve - zárja be, s a levegőt az orrába fújja. A lélegeztetést 5 másodpercenként ismételje.

Stabil oldalfekvés

A stabil oldalfekvés biztonságos testhelyzet eszméletlen betegek számára, amely lehetővé teszi a szabad légzést, ugyanakkor megakadályozza a vérnek vagy hányadéknak a légutakba jutását. A végtagok a testet stabil és kényelmes helyzetben rögzítik. Ha meggyőződött arról, hogy a beteg légzése kielégítő, és a sérülése nyilvánvaló, igyekezzék őt ebbe a testhelyzetbe hozni. NE MOZGASSA a beteget, ha az gerincsérülést szenvedett!

1.Ellenőrizze, van-e az áldozat szájában idegentest vagy műfogsor.


2.Az áldozat fekvésben közelebb eső karját helyezze a testéhez egészen közel, illetve gyűrje a combja alá.

3.A másik karját húzza a mellkasa előtt maga felé, majd a távolabbi lábát tegye keresztbe a közelebbi fölött.

4.Egyik kezével támassza a beteg fejét, a másikkal a távolabb eső csípő táján markolja meg ruházatát, s görgesse a testét maga felé.

5.Ismét győződjön meg arról, hogy a beteg feje megfelelő helyzetben van-e, és a légzése kielégítő-e.

6.Hajlítsa a sérült felül lévő karját kényelmes helyzetbe úgy, hogy az felsőtestét támassza, majd a felül lévő lábával - térdben hajlítva - támassza meg a test alsó felét. Ezután óvatosan húzza ki törzse alól a beteg alul maradt karját, és hátul helyezze a test mellé, ezzel megakadályozza, hogy a beteg esetleg ismét a hátára gördüljön.