MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Nyugalom a hosszú élet titka

7 egyszerű tanács, hogy kiszellőztesse a fejét, s csökkentse a gutaütés veszélyét.

                  Az ideális az lenne, ha utolsó éveit az ember a stég padjához nőve horgászgatva töltené, miközben egy kapitális harcsával birkózik - nem pedig az öregek otthonában, ágyhoz kötve, beszédképtelen állapotban. De sajnos az utóbbi is könnyen megeshet. Tavaly hazánkban 18 ezren haltak meg gutaütés következtében. A halálos gutaütésnek (vagy más néven szélütésnek) 20 százalék az esélye, ám 40 százalék, hogy rokkanttá váljon, illetve 25 százalék, hogy ez a rokkantság súlyos és maradandó legyen. Trombózisos (agylágyulással járó) szélütés - ami a legtöbb férfit érinti - akkor jön létre, amikor az agyi verőerek falában fellazul egy artériás felrakódás, és rajta vérrög képződik. Gyakorlatilag olyan, mint a szívinfarktus, csak éppen nem a szív sejtjei halnak el a vér hiányában, hanem az agy sejtjei pusztulnak el - ezresével. Akár a fél test is lebénulhat, esetleg a beszéd összeolvad, elkentté válik. De az "agyi infarktus" nem elkerülhetetlen. Mindössze néhány időben meghozott egyszerű döntésről van szó, amelyek haszna később, hatvanas, hetvenes vagy nyolcvanas éveiben kamatozik.

A következő hét taktikával vágjon vissza.

1 KORTYOLJON A TERMÉSZET VÉRHÍGÍTÓJÁBÓL!
Azon férfiak esetében, akik naponta legalább öt alkalommal megittak 2,5 deci vizet, 53 százalékkal csökkent a gutaütés rizikója, ellentétben azokkal, akik három pohárnál kevesebbet fogyasztottak. A víz hígítja a vért, így csökkentve a rögképződés lehetőségét. Ne egyszerre igya meg a vízmennyiséget, hanem szépen beosztva egész napra, hogy vérét folyamatosan hígan tartsa. Kezdje reggel egy vagy két pohárral.

2 FOGYASSZON KEVESEBB SZÉNSAVAS ÜDÍTŐT!
Kivéve a diétás fajtából. Rájöttek, hogy azoknak a férfiaknak, akik nagy mennyiségben fogyasztottak más folyadékot (mint vizet), kifejezetten nagyobb esélyük volt a szélütésre. Egészen pontosan 46 százalékkal! Az egyik teória szerint a cukros italok, mint például a szénsavas üdítők, azáltal teszik sűrűbbé a vért, hogy a véráramból kivonják a vizet. Egy másik magyarázat szerint a folyékony cukor fogyasztása elősegíti a vér zsírszintjének emelkedését. A trigliceridszint emelkedése - a 2,5-ös szint felett bármennyire - nagy rizikót jelent a verőérbetegségekre.

3 SZÁMOLJON HÁROMIG!
A Stroke című folyóiratban megjelent tanulmány kutatói 2100 férfi vizsgálata során azt találták, hogy a szorongó férfiak rizikója háromszorosa volt a nyugodtabb férfiaknál. A szorongás elősegíti a dopamin krónikus túltermelődését, amely egy olyan agyi ingerátvivő anyag, amely szabályozza az agy által irányított vérkeringést. Háromig számolni - vagy bármilyen más módon visszafogni a gondolatok pörgését - segíti a szerotoninszint egyensúlyban tartását, ami akadályozza a domapinszint megnövekedését.

4 TARTSA VISSZA A LEVEGŐT!
Legalábbis, ha dohányosok között van. Az Auckland Egyetem kutatói felfedezték, hogy a passzív dohányosoknak 82 százalékkal nagyobb az esélyük a szélütésre azokkal szemben, akik sosem lélegeztek be cigarettafüstöt. Úgy tűnik, a szén-monoxid reakcióba lép a nitrogén- oxidokkal, és vérrög kialakulását idézi elő. Az eredmény véredénytágító hatású biológiai anyagok létrejötte. Hogy egy kocsmában töltött este után szervezete megtisztuljon minden szén-monoxid-maradványtól, körülbelül nyolc órán át kellene friss levegőt lélegeznie. Legalább hazafelé húzza le a kocsi ablakát, és szippantson némi friss levegőt!

5 GYŐZZE LE A HOMOCISZTEINT!
Kutatások szerint, akik vérében magas ennek az aminosavnak a szintje, nagyobb esélyük van a gutaütésre, mint akiknél alacsonyan áll. A legjobb 1000 mikrogramm folsav, továbbá 25 milligramm B6-vitamin, 1000 mikrogramm B12 és 1800 milligramm N-acetil-cisztein (NAC) bevitele. A folsavval, B6-, B12-vitaminnal, valamint NAC táplálékkiegészítőkkel majdnem mindenkinek normálissá válik a homocisztein szintje.

6 VEGYEN MAGÁHOZ VASTARTALMÚ TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐT!
Az aerobik kiváló gutaütés elleni gyógyszer. Ám mi van, ha nem tud ugrálni, futni vagy biciklizni, hogy megmentse életét? Akkor súlyzózzon. A rendszeres edzés, testmozgás csökkenti a vérnyomást, emeli a vér HDLkoleszterin- és csökkenti az LDL-koleszterinszintjét, továbbá csökkenti a vér ragadósságát, viszkozitását. Amennyiben még nem súlyzózik rendszeresen, próbálja ki, hogy heti két vagy három alkalommal edz, a fő izomcsoportokra koncentrálva. Minden alkalommal olyan súlyt válasszon, amit legfeljebb 8-12-szer bír megemelni. Folytassa a következő gyakorlatokat kimerülésig: fekvenyomás, vállról indított nyomás, fekvő tricepsznyújtás, bicepszforgatás, ülve evezés, széles hátizommal lehúzás, kitörés, guggolás és vádliemelés.

7 NE HAGYJON KI TÖBB INFLUENZAOLTÁST!
Vegye úgy, mintha szélütés ellen kapna "védőoltást". Francia kutatók ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy akik a felmérés előtti öt éven keresztül minden évben megkapták az oltásukat, azoknak 43 százalékkal csökkent hajlamuk a gutaütésre, ellentétben azokkal, akik nem kaptak oltást. A krónikus fertőzések, valamint a vele járó gyulladás megsértheti az erek falát, így növelheti a rögképzés rizikóját. Az oltásra általában november első hete a legalkalmasabb, mivel a legtöbb influenzajárvány decemberben kezdődik, és az oltás hatása körülbelül egy hét alatt alakul ki.

 

 

Életmódmagazin