MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Szemészeti problémáink

A gyengülő látás olyan, mint egy szappanopera szereplője: bosszantó. Ráadásul olykor megmagyarázhatatlan jelenség, amely ellen nem nagyon tehetünk semmit.

De míg a brazil sorozatok megállíthatatlanul ömlenek a tévéből, és hatásos ellenszerüknek egyelőre nyoma sincs, addig a látásromlás korrigálását illetően már ígéretesebb fejleményekről számolhatunk be egy sor új eljárásnak, kutatásnak és eszköznek köszönhetően. Ön is hordana kontaktlencsét, de még nem tudja, mit is kell tennie, netán végleg szeretné eldobni a szemüvegét? Nos, íme a tanácsok, hogy tisztán lásson.

1 Probléma: Rövidlátó, de utál szemüveget hordani?


Megoldás: Lézeres kezelés
A Magyarországon a leghosszab múltra visszatekintő és legbiztonságosabb lézeres mikrosebészeti eljárás a PRK (Photorefractive Keratectomia), amely lapossá teszi a szaruhártyát, ezzel orvosolva a látási problémát. Ez a technika nem újkeletű dolog, 1995-ben kezdték el a polgári életben alkalmazni. A legújabb hosszú távú vizsgálatok szerint nagyon hatásos ellenszere az enyhétől a közepes mértékűig terjedő rövidlátásnak. Egy, az USA-ban tavaly nyáron kiadott tanulmány szerint a kezelésre jelentkező páciensek kétharmadának öt évvel a procedúra után is 90%-nál jobb a látása, a magyarországi statisztikák azonban ennél jobb eredményeket mutatnak.

2 Probléma: Rövidlátó, de utál szemüveget hordani, viszont nem bízik a sebészeti beavatkozásban?


Megoldás: Használjon "szemszabályzót"!
Ha fenntartásai vannak a lézeres kezeléssel kapcsolatban, akkor az Ön számára kedvező megoldás lehet az orthokeratologia vagyis a "szemszabályzó". Az Ortho-K néven is ismert kezelést mintegy 40 éve fejlesztették ki. A kutatásokat, illetve a fejlesztéseket végző orvosok, valamint az amerikai Nemzeti Szemkutatási Alapítvány munkatársai szerint a felhasznált anyagok terén elért előrelépéseknek köszönhetően ez a metódus fájdalommentesen és relatív gyorsan gyógyítja a látási problémákat. Az eljárás a következő módon működik: a páciens szeméhez egy sor speciálisan elkészített kontaktlencsét erősítenek, amelyek fokozatosan megváltoztatják a szaruhártya alakját. A lencséket alvás közben vagy napi több órán át kell viselni, amíg a beteg szaruhártyái nem idomulnak a lencsékhez. Mennyi időt vesz igénybe ez a folyamat? A vezető szakértők szerint közepes rövidlátás esetén már egy-két nap múlva érezhető lesz az eredmény, annak ellenére, hogy a teljes gyógyulási folyamat három-hat hónapot is igénybe vehet. Természetesen ez idő alatt többször el kell látogatni a szemorvoshoz, és a lencsék cseréjére is szükség van. Az Ortho-K eljárásnak van néhány hátránya is. Nem a legjobb megoldás, ha valaki súlyosan rövidlátó, ugyanis bár valamennyit javít a helyzeten, teljes gyógyulást nem eredményezhet. A másik hátrány, hogy a szabályozó lencséket addig kell hordani, amíg az orvos azt nem mondja, hogy leveheti, vagyis amíg a szaruhártya formája meg nem változott.

3 Probléma: Kinyújtott karral kell olvasnia a kezében tartott magazint?
Megoldás: Tartson szemedzést!


Némely látási problémát egyszerű gyakorlatokkal ki lehet küszöbölni. Próbálja ki ezeket! Ceruzás fekvőtámasz: Előfordulhat, hogy szeme nem közelít eléggé egymáshoz, amikor aprólékos, nagy odafigyelést igénylő munkát végez. Ha meg akar bizonyosodni róla, hogy fennáll-e ez a probléma, fogjon egy ceruzát a kezébe, és nyújtsa ki a karját. A szemüveget sem árt föltenni ehhez a gyakorlathoz. Közelítse a ceruzát az arcához, amíg duplán nem látja az íróeszközt. Ha ekkor a ceruza 17-18 centiméternél távolabb van az arcától, vélhetőleg közelítési problémákkal küzd. A korrigálására csinálja meg újra a gyakorlatot, miközben erősen koncentráljon, hogy csak egy ceruzát lásson. Húzza távolabb a ceruzát, majd közelítse újra, és próbáljon fókuszálni. Ha minden nap 3-5 percet szentel ennek a gyakorlatnak, két hét után 4-5 centire fog megállni a ceruza az arcától. Az alkalmazkodó ugrás: tegyen le egy nyitott Men’s Health-t kb. 3 méternyire. Ezután fogjon a kezébe egy másik MH-t, és tartsa normál olvasási távolságban. Ez általában 30-40 centiméter. Most nézzen fel a közelebbi lapról a távolabbira, majd vissza. Koncentráljon arra, hogy rendesen fókuszáljon minden alkalommal, amikor átpillant a másik újságra. Tapasztalatok alapján volt, akinek bejött, azonban akadt olyan is, aki a napi 3-5 perces edzéstől sem tudott hamarabb fókuszálni eltérő távolságú objektumok esetén. Ha nem érez javulást néhány héten belül, forduljon szemészhez.

 4 Probléma: Látási nehézségekkel küzd sötétben, szürkületben?
Megoldás: Kapjon föl egy esőkabátot, és fogyasszon sütőtököt!


A szemüveglencsék visszaverődésmentes bevonatai elsősorban azért vannak, hogy ne csillanjon be az üveg- vagy műanyag lencse, ami zavarná a látását. A csökkentett visszaverődésnek egy másik áldásos hatása is van. Nevezetesen, hogy kontrasztosabb látást eredményez sötétben, mert megakadályozza a csillogást és a fényudvarok kialakulását. Szakorvosok szerint ezek a lencsék minden olyan esetben is segítséget nyújthatnak, amikor az éles kontrasztok megkülönböztetése a cél - például fehér papírról fekete szöveg olvasása. Egy ilyen lencsebevonat néhány ezer forint, de pontos részletekről érdeklődjön látszerészénél. Emellett fogyasszon sok A-vitamint, de vegye figyelembe, hogy ez egy zsírban oldódó vitamin, amely felhalmozódhat a szervezetében. Kiváló A-vitamin-forrás a spenót, a fehérrépa és az összes sötét levelű zöldség, az édesburgonya, a sárgabarack, a dinnye, a sárgarépa és a sütőtök. Az A-vitaminról bebizonyították, hogy segíti a szemet, hogy gyorsabban alkalmazkodjon a fényhez, illetve a sötétséghez, és ez végeredményben jobb éjszakai látást is eredményez. Az A-vitamin hiányából adódó, szürkületkor előforduló látászavart nevezik farkasvakságnak.

5 Probléma: Nem látja számítógépe képernyőjét rendesen a bifokális lencsén keresztül?


Megoldás: Használjon több szemüveget különféle célokra, vagy multifokális lencsét!
Amikor az ember középkorúvá válik, szemlencséi elveszíthetik rugalmasságukat. Ezt a tünetet presbyopiának, öregszeműségnek hívják, és bifokális lencsével vagy az új progresszív szemüveglencsékkel korrigálják. Azonban ezeknek a lencséknek meg kell tanulni a használatát. Szemben a bifokális szemüvegekkel, ahol két funkcióról beszélünk (például egy távoli és egy monitorolvasó funkcióról), a progresszív szemüvegek a távoli pontoktól egészen az olvasótávolságig adhatnak éles képet úgy, hogy mindig fejünk mozgatásával keressük meg az aktuális nézőpontot. Elfoglaltságaihoz, munkájához azt is figyelembe kell vennie, hogy a lencse csatornája minél szélesebb legyen, mert ezáltal nagyságrendekkel nő a látáskomfortja. Tehát a hétköznapi használatot figyelembe véve válassza ki a szemüveg típusát: bifokális, multifokális, egy fókuszú. Egy speciálisan elkészített lencse tökéletesen megfelel az adott körülményeknek. Az ilyen lencsék ára a normál bifokális lencsék árától a csillagos égig terjedhet.

6 Probléma: Semmi gond a bifokális lencsével, csupán nem szereti viselni?
Megoldás: Iktassa ki az egyik szemét!


A többfunkciós kontaktlencséket viselők között régi trend az úgynevezett monovision-illesztés. Ennél az egyik szem távolra lát, a másik közelre, valahogy úgy, ahogy az operatőrök is egyik szemükkel a kamerába a másikkal távolabbra néznek. Azonban ezt a kétszemes látást nem mindenki tudja megszokni. Másik módszer a bifokális, illetve progrsszív kontaklencsék, amelyek a közel- és távollátási problémákat is korrigálják. Ezeknél előfordulhat, hogy nehezen szokja meg a szem, mert a távoli és a közeli zóna egymás mellett helyezkedik el a lencsén, ami zavaró lehet. A helyes viselési és látási módot csak a használat során fogja megszokni, vagy ha nem, másik módszert kell választania.

7 Probléma: Attól tart, hogy elveszti a látását, ahogyan öregszik?
Megoldás: Tartson szemkímélő diétát!


A hatvan év fölöttiek körében a súlyos látászavarok és a vakság elsődleges kiváltó oka az úgynevezett korfüggő vakfoltleépülés (korfüggő macula-degeneráció), amely egy komisz, szinte kezelhetetlen betegség. A sárga folt az éleslátás helye, és amennyiben ez a szerv elsorvad, nem túl sokat lehet tenni a páciens látásának javításáért. A 45 évnél idősebb emberek esetében 80%-kal nagyobb a betegség kockázata azok körében, akik sok telített zsírsavat fogyasztanak. Bár még nem bizonyított, de a tudósok feltételezései szerint az antioxidánsok - köztük a C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin - és a cink lelassíthatja, de akár meg is akadályozhatja a szem ezen részének károsodását. A C- és Evitamin fogyasztása emellett véd a hályogok kialakulása ellen is, de arra nincs pontos adat, hogy mekkora napi adagot érdemes fogyasztani belőlük.

8 Probléma: Aggódik az UV-sugárzás miatt, de nem szeretne vagyonokat költeni egy csúcskategóriás napszemüvegre?


Megoldás: Vegyen egy olcsóbbat!
Mindenki tudja, hogy az ultraibolya sugarak súlyosan károsítják a szemet. De amit csupán kevesen tudnak az az, hogy nem kell csillagászati összegeket kifizetni egy napszemüvegért. A SUNY College egyik professzora széles körű vizsgálatot végzett a legolcsóbb modellektől kezdve a legdrágábbakig, és azt találta, hogy az ár az esetek elenyésző százalékában állt arányban az UV-szűrő minőségével. Véleménye szerint "bármely napszemüveg megfelelő UV-szűrést biztosíthat számunkra". Persze vegye figyelembe, hogy amíg az üveg 98%-ig kiszűri az UV-sugarakat, addig a műanyag 100%-ig átengedi. Az ilyen lencsékre UV-szűrőréteg kell. Az lehet, hogy ez az UV-pigmentréteg egy utcán vásárolt szemüvegnél is jól működik, de nem tudható, vajon mikor halványul el - ha van rajtuk egyáltalán. Amennyiben kíváncsi, hogy mennyire képes megszűrni a szemüvege a káros sugarakat, méresse be spektrophotométerrel.

9 Probléma: Időnként elhomályosodik a látása?
Megoldás: Nézzen meg egy megható filmet!


A homályos látást gyakran a száraz szem okozza. A könnyek elapadását sok minden okozhatja, az öregedéstől kezdve az antihisztamint tartalmazó készítményeken át az antidepresszánsok szedéséig. Annak érdekében, hogy stimulálja a könnyzacskóit, pislogjon gyakrabban. Gondoskodjon róla, hogy páradús környezetben legyen, illetve használjon szemnedvesítő cseppet vagy kenőcsöt. Súlyos esetben orvosi beavatkozással, illetve mikroszkopikus dugókkal eltömítik a könnyelvezető csatornákat. Ha szemcseppet vásárol, győződjön meg arról, hogy a készítmény nem tartalmaz tartósítószert, az ugyanis gyakran még súlyosabb irritációhoz vezethet. MH

 

Legyen sasszemű!


Nem szereti sem a szemüveget, sem a kontaktlencsét? Korrigáltassa szemének fénytörési hibáját lézeres műtéttel, és jobban fog távolra látni, mint szemüveggel vagy kontaktlencsével valaha - ígéri a "sasszem kezelések" tapasztalatait összegezve dr. Elek Emil, aki már 25 000 beavatkozást hajtott végre.


Néhány perc a tisztánlátásért, mindössze ennyit kell vállalnia, és a lézerkezeléssel elért eredmény végleges, látása nem romlik vissza. Persze az alapos előkészítés és a diagnosztizálás több óra ennél a szaruhártyán végrehajtott lézeres orvosi beavatkozásnál, ami mind a rövidlátás, mind a távollátás esetén alkalmazható. A sasszemkezelés két-három éve jelent meg a világpiacon, a látásjavító lézerkezelést azonban már több mint 14 éve alkalmazzák világszerte. Ez a beavatkozás nem tévesztendő össze az orosz Archibasev doktor nevéhez köthető műtéttel, aki bemetszéssel operált. Ennél a legújabb generációs lebegőpontos (flying spot) lézeres operációnál nincs bemetszés. Komputer tervezi a beavatkozás minden részletét, és a lézersugár az előzetes vizsgálatok alapján párologtat el néhány mikron sejtréteget a szaruhártya megfelelő részéről. Már a diagnózis is nagyon professzionális. Nem csak a szaruhártyáról, de a szemlencséről, az üvegtestről, sőt a szemlencsét tartó tokról is pontosan meg lehet mondani, azoknak mekkora a fénytörése az egész szemre vonatkoztatva. Az aberrométerrel, azaz hullámfront-analizátorral végzett bevizsgálással ugyanis jóval tökéletesebb képet kaphat szeméről, mint eddig bármikor. A gép a szem mélyebb rétegeit is vizsgálva méri az úgynevezett magasabb fénytörési hibákat, és a műtét során ezeket is figyelembe véve korrigálja a szemet. Míg egy optikus a vizsgálat után közli, hogy mekkora dioptria szükséges a tisztánlátáshoz, addig az aberrométer azzal is számol, hogy az úgynevezett optikai zónában ezek a dioptriák nem egyenletesek. Vagyis lehet, hogy az egyik részen +/- 3,5, a másikon viszont csak +/- 2,5. "Ha a szemet szemből nézve egy óra számlapjához hasonlítjuk, akkor az aberrométer pontosan beméri, mekkora a hiba például két óránál vagy hatnál stb. A fénytörési hibákat megállapítva tökéletes térképet készít, így nagyon pontosan tervezhető lesz a műtét" - meséli a doktor úr. A beavatkozás során tulajdonképpen egy "kontatlencsét" alakítanak ki a szaruhártyán. A rövidlátóknál egy homorút. Technikailag egy kicsit nehezebb a dolog a távolátóknál, de a műtét lényege náluk is ugyan ez, csak domború lencsével. A rövidlátóknál - vagy myopoknál - 10 dioptria fölött van a korrigálhatóság határa, míg a távollátóknál 5-6 dioptriát lehet visszahozni a null dioptriához. Persze nem lehetetlen akár a (+) 12 dioptria korrigálása sem, ez azonban már több dologtól is függ, például a szaruhártya vastagságától. Ha a paraméterek megfelelőek, az ilyen műtétet két lépcsőben végezik, mert egy "ülésben" 6-7 dioptriát lehet nyerni. A beavatkozások között körülbelül egy évet kell várni. A precízen végrehajtott műtétet a szem sérülésként fogja föl, ezért úgy viselkedik, mint bármilyen balesete esetén - könnyezik. De ez az érzékenység csak három napig áll fenn, amíg befejeződik a hámosodás. Ezután kezd beállni az ígért éles látás, amelynek csupán néhány könnycsepp az "ára". A klinika hat hónapig kíséri figyelemmel a pácienseket, akik ekkorra nevezhetők tényleg gyógyultnak. Addig persze szigorúan be kell tartani a szemcsepphasználat protokollját, amíg tényleg finomra nem hangolják a látószervet országos hálózatuk bármely állomásán. A szemet, a már említett orosz bemetszéssel ellentétben egy-általán nem gyengíti ez a beavatkozás. A lézeres műtétből felgyógyulva még szemorvos sem tudja megmondani, hogy beavatkozás történt. És miért "sasszem" az eljárás neve? Nos, az evolúció során a sas szeme olyan tökéletessé vált, mint egy profi fényképezőgép lencserendszere, amelyben nincsenek csiszolási hibák. Az emberi szem ehhez képest tökéletlen. Persze vannak olyan emberek - például vadászpilóták, sportlövők -, akik születésüktől fogva több mint 100%-osan képesek látni. A sasszemtechnikával, főleg az alacsonyabb dioptriatartományban, 120, 150 vagy akár 200%-os látásélesség is várható. Ez azt jelenti, hogy a műtét után a páciens a látótábla legalsó sorát is képes lesz elolvasni akár tíz méterről is. Persze nem ez az elsődleges cél, hanem az, hogy ne legyen szükség szemüvegre vagy kontaktlencsére. Kinek ajánlható, és kinek nem? Az ideális alsó korhatár az, amikor már nem változik a szem szaruhártyának tulajdonítható fénytörési hibája. Ez 20-22 éves kor. Így elsősorban a fiataloknak és középkorúaknak ajánlott, de a 60-65 éveseknél is elvégezhető a műtét, ha azt az előzetes vizsgálatok engedik. Azonban vannak olyan betegségek, amikor nem ajánlott. Ilyen például, ha valakinek fokozott a sebképződési hajlama, csökkent a könnytermelése, száraz szemű vagy rosszul karbantartott cukorbeteg. Itthon a nyugat-európai árakhoz képest olcsóbban, 98 000 forintért végzik el szemenként ezt a műtétet, függetlenül a korrigálandó dioptria nagyságától.

 Fölkeltettük az érdeklődését?
Most Önnek is lehetősége nyílik, hogy megvizsgáltassa a szemét. Csak jelentkezzen be az OPTIK+MED Lézercentrumba (tel.: 06/1/250-5505), hallgassa meg a kontroll feltételeit, és ha az első 50 Men’s Health-olvasó között van, akkor nem is kell fizetnie a vizsgálatért.

Szembe babám… 


Akar egy telitalálatos totószelvényt? Íme. Dr. Joó Mariann szemész-szakorvos 13+1 jó tanácsával csak nyerhetnek a kontaktlencse- viselők.


1. Kontaktlencse viselése során mindig vegye figyelembe a lencse tárolására, tisztítására vonatkozó előírásokat. Rendszeresen cserélje az ápolófolyadékot. Lencséjét kétszer ugyanabban a folyadékban ne tárolja. Gondoskodjon arról, hogy a tárolótok is mindig tiszta legyen. Ma már a legtöbb ápolófolyadékhoz tokot is mellékelnek a rendszeres cseréhez.
2. Az ápolószerek legtöbbje "fölcserélhető", kivéve a hydrogénperoxidos rendszereket. Ezek a rendszerek ugyanis belekerülnek a lencse anyagába, így váltva ki a tisztító hatást, szemben azokkal az ápolószerekkel, amelyek csak különböző felülettisztító anyagokat tartalmaznak.
3. Ügyeljen arra, hogy lencséit csapvíz, desztillált víz vagy egyéb, a lencsék ápolására alkalmatlan anyag ne érje.
4. Amennyiben a lencse viselése során kényelmetlen érzés, vörösödés, szemszárazság vagy bármilyen más panasz jelentkezne, menjen el szemészeti vizsgálatra. Természetesen a rendszeres kontrollvizsgálatokon akkor is tanácsos résztvenni, ha nincsenek panaszai. "Sajnos nem egyszer előfordult, hogy a páciens ugyan panaszmentes volt, de a kontaktlecséktől szemészeti eltérése volt" - állítja dr. Joó.
5. Gyógyászati készítményeket (szemcseppet, kenőcsöt) kontaktlencse viselése mellett általában nem lehet használni. Amennyiben műkönny használata válna szükségessé, szerencsés, ha kikéri orvosa tanácsát.
6. Többféle kontaktlencsét is viselhet szükségleteinek megfelelően. Ma már a gyártók nagyon sokfélét forgalmaznak (hónapos, kéthetes, egynapos, színes hónapos, színes kéthetes stb.)
7. Bármilyen kontaktlencsét visel, mindig fontos figyelni a kontaktlencsék oxigénáteresztő képességére. Ez az adat jelzi azt, a kontaktlencse mennyi oxigént enged a szaruhártyához. Alacsony oxigénáteresztésű lencsét, amely természetesen nagyon kényelmes is lehet, nem tanácsos napi 12 óránál tovább viselni, mert az a szaruhártya károsodását okozhatja.
8. Kontaktlencse viselése mellett is - különösen, ha a fénytörési hiba magas - szerencsés tartalékszemüveget tartani bármilyen eshetőségre számítva.
9. Kevesen tudják, hogy akik nem szeretnének olvasószemüveget viselni, azok megpróbálkozhatnak a többfunkciós kontaktlencsékkel is (bifokális vagy multifokális lencsék).
10. Számítógépes munkavégzéshez a kontaktlencsék nem minden esetben ajánlhatók: egyrészt a ritkább pislogások miatt (merevebb "odafigyelés" a monitorra), ami kényelmetlen érzést, szemszárazságot okozhat, másrészt, mert a kontaktlencsék UV-szűrőhatása ma még nem 100%-os.
11. Őrizze meg kontaktlencséinek paramétereit, és lehetőleg tartsa mindig magánál, mert ha a lencse elveszne, vagy bármilyen oknál fogva sürgősen pótlásra van szüksége, akkor a pontos adatok nélkül ezt elég nehéz lesz elintéznie. "A kontaktlencse adatai nem csak azt jelentik, hogy a lencse lágy és adott a dioptriája, hanem azt is pontosan kell tudnia, mi a lencse neve, görbülete stb., mert például a hónapos lencsékből is úgy 15- 20 félét forgalmaznak" - figyelmeztet a doktornő.
12. Az utóbbi évek új fejlesztéseként megjelentek a szilikonhydrogél alapanyagú kontaktlencsék, amelyek kimagasló oxigénáteresztéssel rendelkeznek. Ezeket a lencséket ajánlják éjjel-nappali viseletre. Ehhez azonban figyelembe kell vennie, hogy a szem milyen állapotban van, teljesen egészséges-e. Természetesen ezek a kontaktlencsék nem csak éjjel-nappali viseletre alkalmasak, hanem használhatók kizárólag csak nappal is.
13. Lézeres mikrosebészeti eljárásokat követő, esetleges kontaktlencse- viselésnek elvi kontraindikációja nincs. Minden esetben egyedileg dől el az, hogy a szem a megváltozott anatómiai viszonyai mellett alkalmas-e kontaktlencse viselésére.
+1. Bármilyen kontaktlencsét viselhet, és azokat bármikor másik lencsére cserélheti, de a fenti biztonsági előírásokat a lencse kezelésére vonatkozóan be kell tartania. Figyelembe kell vennie a lencsék oxigénáteresztési paraméterét a napi hordási idő vonatkozásában, és a rendszeres szemészeti ellenőrzéseket se hanyagolja el. Így remélheti, hogy kontaktlencse- viselés hosszú távon is panasz- és problémamentes lesz.

 

szemészinfo