MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

ZAJ - BAJ

Miközben testrészei - még a legféltettebbek is - időnként megpihenhetnek, addig a füle állandóan dolgozik.

Életének öt területén érheti leginkább a legkellemetlenebb, legkárosabb vagy a legegészségtelenebb zajártalom. Elsőként is az otthonában, amikor éppenséggel pihennie kellene, aztán közlekedése során, akár saját autójával, akár tömegközlekedve közelíti meg az úti célt, harmadszorra tanulás közben, amikor éppenséggel feszülten figyelne, legyen ez akár az iskolában, vagy éppen akkor, amikor harmadik diplomája megszerzése érdekében magol, aztán a munkahelyén, végül pedig minden feszültség levezetése közben, az éjszakában, egy szórakozóhelyen.

DÜBÖRÖG A VÁROS
A nagyvárosokban élőket érő zaj mennyisége a múlt század harmincas évei óta egyes kutatások szerint a harminckétszeresére emelkedett, és Európát tekintve Budapesten különösen magas a zajszint - éppen ezért is készül Budapest zajtérképe. S mivel Magyarország lakosainak nagy része városban él, így aztán nagy a valószínűsége, Ön sem tud eleget kikapcsolódni teljesen zajmentes környezetben. "A nagyvárosi élet igen káros, főleg azért, mert nem jut pihenőhöz - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Osztályának zajszakértője, Székely Attila. - Ha falun él, akkor otthon nagyobb eséllyel tudja kipihenni a munkahelyén kapott zajártalmakat, míg egy városi hazamegy, és gyakran lakásában is zajban él." Ha autóban teszi meg az utat hazafelé, kisebb terheknek van kitéve, mert a modern autókat általában már úgy tervezték, hogy csukott ablaknál a bent ülőt nem éri jelentős zajterhelés, de tömegközlekedve erős ingerek érhetik. Az idei évtől kezdődően az ÁNTSZ a sok bejelentés miatt a bevásárlóközpontokban is mérni fogja a zaj szintjét. Budapest forgalmasabb útjain általában nappal 70-75 decibel körüli értéket mérnek, de éjszaka is a 60-65 decibel körüli értékek a leggyakoribbak. Márpedig itt nem csak néhány főútról van szó, hanem nagyon sok útról. (A pontos számokról tájékozódhat a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján: http://www.ktm.hu/.) Amennyiben pedig nem dolgozik, közlekedik vagy alszik, akkor akár szórakozhat is. Füle itt sem pihenhet. "Egyes szórakozóhelyeken dolgozókat olyan erős zajterhelés ér, mintha rendszeresen mellettük szállna fel egy repülőgép - mondja Székely Attila. - Egy hangos, 105 decibellel dübörgő szórakozóhelyen eltöltött fél óra hatása olyan káros, mintha egy hetet töltene el a szintén az átlagosnál magasabb értéknek tekinthető 85 decibeles munkahelyen." A hangos koncert következményeit bizonyára Ön is ismeri, akár szombatról, akár ifjúkorából, akár azért, mert tizenéves gyermekének példaképe a Tankcsapda. A dübörgő zene fülcsengést okoz, vagyis rendellenes hangérzéseket a fülben, zúgást, sípolást, ciripelést, amelyeknek nincs a külvilágban azonosítható eredetük.

A ZAJ MÉRSÉKLÉSE
Mit tehet a zajok ellen a munkahelyén? A műszaki zajcsökkentés bizonyos határok felett kötelező a munkahelyeken. A munka átszervezése, védőeszköz használata is sokat segíthet. Rendszeres időközönként vegyen részt egészségügyi ellenőrzésen. Ha nagyon zajos környezetben kénytelen dolgozni, sokat segíthet az óránkénti zajmentes környezetben eltöltött pihenő, illetve a már említett füldugó, fültok használata.

MUNKAHELYI ÁRTALOM
Az Európai Unió legújabb rendelkezései szerint 80 decibel felett a munkáltatónak kötelessége figyelemmel kísérni a dolgozóit érő zajok erősségét. Ha tehát Ön ilyen környezetben dolgozik, akkor nyugodtan kérhet orvosi vizsgálatot, védőfelszerelést és részletes tájékoztatást munkáltatójától arról, munkahelyi környezetének milyen ártalmai lehetnek. 85 decibel felett munkáltatója köteles intézkedni a zaj tompítása érdekében, 87 decibelnél nagyobb zajban pedig védőfelszereléssel sem dolgozhat. Tudományosan alátámasztott tény, hogy a mellékzörejek zavaróan hatnak a koncentrálásban. Egy angol egyetem kutatása szerint a felsővezetők 80 százaléka a lármát jelölte meg, mint a legzavaróbb tényezőt, ami hátráltathatja egy fontos és sürgős döntés helyes meghozatalában. A felmérések szerint azokon a munkahelyeken, ahol szellemi tevékenységet végeznek, a még elviselhető hangerősség határértéke 55 decibel, de huzamosabb időn keresztül, napi nyolc órában ilyen, az átlagosnál alacsonyabb érték esetében sem garantálható a tartósan jó koncentráció. "Szellemi munka esetén már az 50 decibel is erősen zavaró lehet - teszi hozzá Martin János, az Országos Közegészségügyi Központ Zaj és Rezgés Főosztályának mérnöke. - Ipari munkahelyeknél Magyarországon 85 decibel zajhatás felett kötelező védőeszköz a füldugó, 90 felett pedig a fültok."

ZAJFORRÁSOK
Levélsusogás 10 dB
Óraketyegés 20 dB
Halk rádiózás 50 dB
Társalgási beszéd 60-70 dB
Hangos beszéd 70-85 dB
Kiabálás 80-100 dB
Zongora 60-95 dB
Nyomdai szedőgép 95 dB
Faipari marógép 95-103 dB
Légkalapács 105 dB
Légköszörű 115-116 dB
Négymotoros repülő 3 m-ről 120 dB
Lökhajtásos repülő 3 m-ről 135-140 dB
Fájdalomküszöb 130 dB

KÁROKOZÓK
Amennyiben nem piheni ki magát, egészsége hosszú távon veszélybe kerül. Több egymástól független felmérés bizonyítja, hogy azon férfiak között, akik zajos helyen élnek, magasabb a szívinfarktus kockázata, mint a csendesebb helyeken élő társaik esetében. Ha otthona zajos, és ráadásul éjszaka sem tud csendben aludni, nő a stressz, hamar kialakul az alvászavar, de a folyamatos, éveken át tartó, a kellemesnél magasabb zajszint állandó fejfájás, magas vérnyomás és keringési betegségek kiváltó oka is lehet. Az erős zaj rövid távon fej- és gyomorfájást okoz, ez azonban legfeljebb néhány óra alatt elmúlik. Tartós halláskárosodáshoz legalább négy évig kell erős zajterhelés mellett dolgoznia. "A zaj két módon károsíthatja egészségét - mondja Székely Attila. - Az egyik, hogy hallását rongálja, a másik, hogy zavarja a pihenésben, és ettől például vérnyomása megemelkedik. Már öt percnyi erős zajtól is felmehet a vérnyomása, ha pedig ez rendszeressé válik, kialakulhat az állandó magas vérnyomás." A zaj károsító hatása több mindentől függ, nem csupán erősségétől, de a hangmagasságtól, az időtartamtól, illetve attól, Ön hány éves. Ha sokáig túlzott a terhelés, és a zajhatások között hiányzik a megfelelő pihenés, nincs mód a regenerálódásra, akkor a fülben lévő szőrsejtek újraépülése lelassul, megáll, működésük tökéletessége károsodik.

MH